Sälja guldring till bra pris

Det viktigaste när du ska sälja guldring är guldpriset. Dessutom ska tjänsten kännas smidig och trovärdig. Jag har testat Guldbrev och Finguld och lärt mig en läxa. Då jag normalt inte investerar i fysiskt guld var jag nybörjare i ämnet.

Guldpriset varierar nu i augusti 2023 mellan 100 kr och 500 kr per gram guld om det är 18K. Detta främst beroende på aktör, men också förstås guldpriset i dollar.

Det som avgör priset är karathalten och hos vissa företag även mängden guld, det vill säga antalet gram du vill sälja. Guldpriset sätts internationellt och via valutakurser bestämmer det vad du får för ditt guld och dina smycken.

Smyckesguld är ekonomiskt sett mycket sämre än investeringsguld, då smyckesguldets pris att köpa i affär omfattar design och form. Det får vi inget för när vi säljer.

Välj rätt guldköpare att sälja guldring till

Vill du sälja guldring till rätt pris finns det olika guldköpare på nätet att välja bland. Det avgörande enligt mina erfarenheter är att välja en aktör som betalar bra från första grammet guld.

Att sälja smyckesguld via postgången är smidigt. Det sker via en guldpåse, vilket är ett rekommenderat brev av lämplig sort.

För mig var Finguld klart bättre än Guldbrev.

Guldbrev erbjuder lägre guldpris ju mindre guld i gram du skickar in. Jag missade den detaljen och tyckte deras koncept verkade enkelt och sajten informativ så jag skickade guldringen hit först. Det blev tyvärr ett oväntat lågt guldpris i form av 105 kr per gram. Klart lägre än marknadspriset investeringsguld som är i runda slängar 600 kr och de drygt 400 kr per gram smyckesguld som andra aktörer kunde erbjuda.

Totalt 721 kr kändes trots det som rena rånet för de 6,8 grammen guld jag hade i ringen.

Guldbrev betalar dåligt för små mängder guld. Ska du sälja guldring av normalt snitt välj annan aktör.

Små kvantiteter guld innebär uppenbarligen lågt pris hos vissa guldköpare.

Med deras snabbhetspremie hade jag fått 150 kr per gram och när jag ringde och ville ha retur erbjud Guldbrev mig ett pris som trots att jag var för sen för snabbhetspremie motsvarande 270 kr per gram guld.

1836 kr är mer vettigt, men jag begärde retur ändå.

Finguld var lika smidiga när det gäller att få ett rekommenderat brev att posta ringen med. Snabb återkoppling och 2874 kr i bud innebär fullt rimliga och marknadsmässiga 420 kr per gram guld.

1000 kr mer för samma ring hos Finguld än Guldbrev. 56 procent bättre pris via konkurrerande guldköparen.

Ja, tack. Den tar vi.

Finguld visar till och med upp våg med vikten och avtalet jag skickat in.

Finguld visade till och med upp våg med vikten och avtalet jag skickat in. Jag valde betalning via Swish och fick pengarna samma dag som priserbjudandet kom. Imponerande!

Summering och privatekonomiska råd

Båda nättjänsterna fungerar bra. Läxan jag lärde mig var att se upp med vikten, då vissa erbjuder så lågt pris för låga guldvolymer. Bäst är att välja en aktör som betalar bra från första grammet.

Många ringar väger nämligen inte så mycket. Om du kan så bör du väga din ring och utgå från att du bara får betalt för guldet, inte för övriga metaller om du har exempelvis 18 karat.

Investera inte i smyckesguld. Förvara varken det eller investeringsguld i ditt hem, utan på annat sätt. Risken för inbrott och rån i hemmet ökar om du har guld och kontanter i bostaden.

Lämpligast är kanske att köpa aktier i guldbolag, vilket ligger närmast för mig att göra.

För mer info har SVT ett bra inslag i ämnet att sälja guld.

9 reaktioner till “Sälja guldring till bra pris”

 1. Hej Marcus, har ser du på att investera i utländska investmentbolag? Har du några favoriter bland utländska investmentbolag?

  Mvh

  Anders

 2. Hej Marcus,
  Har du tips på några bra indexfonder som följer ett brett index som du själv hade kunnat tänka dig att investera i? Ska vara hyffsat låg avgift samt med exempel både från Sverige och global fonder!

  Tack på förhand!

   1. Ok.
    Skulle du säga att Avanza Zero är en ok indexfond om man är nöjd med utvecklingen för OMX Stockholm 30?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)