P2P: Svag avkastning 2023 hos Savelend

Jag har beslutat att fasa ut mitt lilla sparande inom P2P. Savelend är bra, men jag måste fokusera. Svag avkastning under 2023 fick mig att börja fundera nu i början av 2024.

P2P eller peer to peer-lending innebär räntesparande mellan främst privatpersoner. Jag har under flera år testat Lendify (Lunar), Brocc och Savelend. Savelend blev bäst i test när jag skrev i Privata Affärers tidskrift Placeringsguiden i maj 2022.

Jag tycker att avkastningen inte längre är tillräckligt bra jämfört med riskerna och vanligt kontosparande. De högre räntorna som kom via centralbankshöjningar under 2022 och 2023 har inte alls lönat sig. Kreditförluster är en förklaring.

Här är avkastningen före kapitalskatt per år:

År: Totalt kapital (investerat kapital)
2019: 4,03% (5,21%)
2020: 9,58% (10,01%)
2021: 6,22% (6,61%)
2022: 7,06% (7,19%)
2023: 3,97% (4,08%)

Förvisso är detta (om jag tolkar Savelend rätt) en avkastning där jag bara summerar månadsavkastningarna takt av, utan att ta hänsyn till ränta på ränta-effekten (läs mer om den en bit ned på min infosida jag länkar till). Avkastningen i tabellen ovan är därför lite bättre än så här. För 2023 handlar det tydligen om 4,15% istället för 4,08%.

Jag har beslutat att fasa ut mitt lilla sparande inom P2P. Savelend är bra, men jag måste fokusera. Svag avkastning under 2023 fick mig att börja fundera.

Ska P2P vara värt risken ska avkastningen vara högre än bolåneräntorna och räntorna på sparkonton.

Vanliga sparkonton kan nu i början av 2024 ge uppåt 4 procent i ränta. I båda fallen blir det kapitalskatt på 30 procent av ränteinkomsten (oaktat avdragsgilla kostnader i din deklaration). P2P är nämligen inget som funkar i ISK.

Om marknadsräntorna faller blir det lättare för låntagarna att ha råd att amortera och betala räntor. Å andra sidan är lägre räntor sällan bra för oss långivare.

2023 års avkastning hos Savelend var inte högre än den rörliga räntenivån på mitt bolån. Då kapitalet via alla mina smålån på plattformen dessutom är bundet i ett antal månader är det inte tillgängligt lika snabbt som vanligt kontosparande med insättningsgaranti.

Savelend är marknadsledare i Sverige med en bra tjänst. Det är ett helt okej sparande, men inget för mig längre. Jag har redan så många depåer hos olika banker att jag nu försöker minska på antalet och fokusera sparandet.

Jag lämnar sparformen P2P
Att fasa ut Savelend är rätt för mig, men kanske inte för dig.
Brocc håller jag sedan 2022 på att lämna, då kreditförlusterna blev för stora. Oklart hur, då processerna där pågår.
Lendify/Lunar gav upp sin verksamhet till Savelend under 2023.

Jag lämnar därmed P2P på sikt och slipper förr eller senare deklarera och kolla så att de avdragsgilla kreditförlusterna är med. Det är nämligen inte alltid som alla aktörer har (rätt) siffror på det förtryckta i deklarationen.

14 reaktioner till “P2P: Svag avkastning 2023 hos Savelend”

 1. Oj, hur lyckas du få så dålig avkastning?

  Min är dubbelt så hög ungefär och det tycker jag är på gränsen till värt det kontra drygt 4% riskfritt.

  1. Det undrar jag också. Jag satsade på att hålla nere riskerna och sprida investeringarna. Max 2,5% av kapitalet per lån. I Brocc hade jag högre risker och då blev avkastningen ännu sämre. Bra poäng i alla fall att avkastningen på P2P-plattformar är individuell för spararna.

   1. det är ju inte lätt att sälja lånen,försökt en tid på 90% utan resultat,ser det nog som ett fiasko

 2. När räntorna var fånigt låga tyckte jag Savelend var ett bra alternativ för att få lite fixed income. Jag har kört på deras ”balanserad” och tycker det fungerar ganska bra, även medräknat kreditförluster. Jag ser siffor närmare 7%.

  Nu när företagsobligationsfonder avkastar ungefär lika bra känns valet dock inte lika självklart. Jag kommer nog att behålla en del för riskspridningens skull. Att lämna kostar dessutom avgifter. Deras nya projektfinansering ser också lite lockande ut …

  En lite jobbig effekt med avkastningen på alla dessa tjänster är dock att den alltid är bättre i början. Försenade lån och kreditförluster ligger kvar mycket längre så man tenderar att få en förskjutning mot dessa över tid vilket sänker genomsnittsräntan. Så det tar ett tag innan man börjar få en uppfattning av var den egentliga avkastningen ligger.

  1. Så är det nog ja, att det tar ett tag innan kreditförlusterna börjar synas. Kanske åratal beroende på krediternas löptider och hur plattformen agerar? Jag vet att Brocc arbetar i många år på att dra in kapitalet hos de krediter för ligger som betalningsföreläggande/kronofogden medan Savelend säljer av krediterna för att vi sparare ska kunna få avdragsgill förlust snabbare och kunna återinvestera det återstående kapitalet fortare.

 3. Hur göra sig av med sin investering i Saveland ?
  Har du ngt förslag hur göra på andrahandsmarknaden. Var i kontakt med Saveland för ngr månader sedan och de sa då att tyvärr har vi nu inga köpare.

 4. Hej,

  Jag har samma tanke. Hur lätt är det att lämna? Hur gör du?

  Blev flyttad från Lendify och är allt annat än nöjd med plattformen.
  Mvh

 5. Hur ser du på Savelend Fast som ska släppas nu under Q1 med en fast garanterad avkastning på 6%? Pengarna investeras i krediter på plattformen och om avkastning är lägre än 6% så står Savelend för mellanskillnaden och om de avkastar bättre än 6% så tar Savelend överskottet. Kan det vara intressant för dig eller är det fortfarande för dåligt för dig i förhållande till alternativen?

  Jag tycker att 6% låter riktigt trevligt och kommer nog lägga in en slant.

  1. Jag tycker också att 6 procent är lite lockande. Risken är om inflationen ligger kvar på ca 3-4 procent, för efter skatt är Savelends fasta ränta endast 4,2 procent i nettoränta, vilket då knappt täcker inflationen. Faller däremot KPI tillbaka ner under 2 procent är 6 procent bra.

 6. Det rycktas om en kommande stämning mot Savelend. Bolaget förvärvade ett bolag vid namnet Svensk Kreditförmedlig som Savelend har misskött grovt. Flera av fastighetsprojekten kommer att gå i konkurs. Det handlar om totalt ca 250 000 000 SEK. Stora pengar för lilla Savelend. Ledning vet inte hur man ska hantera detta och därför så försöker man att tysta ner det så länge det bara går. Tragiskt för att investerare!

  1. Det var ett intressant rykte, för det är svårt för utomstående att bedöma alla projekt som kapitalet går till. Nu är det inte säkert att Savelend ens förlorar en rättsprocess, men värt att hålla koll på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)