Köpa A-aktien eller B-aktien?

Här kommer en liten genomgång om vilket aktieslag som är bäst att köpa i de fall bolaget har mer än en aktie noterad. Det som vi vill ha är stor handel i aktien och låg kurs. Somliga aktier, oftast A-aktier även om det finns undantag, har fler röster på bolagsstämmorna. Det är inget att jaga som småsparare. Säg gärna till om något nedan är fel, då saker och ting kan förändras över tid.

En anledning till att det alls existerar A-aktier och B-aktier är att det ska vara möjligt att ta in mer kapital utan att förlora så mycket makt, till exempel om entreprenören som äger majoriteten av sitt bolag via (röststarka) a-aktier börsnoterar sitt livsverk genom att emittera b-aktier (som ger färre röster på bolagsstämmor).

Atlas Copco B bättre än A
A-aktien är mest omsatt, men industribolagets B-aktie har stor handel även den. Dessutom är B-aktien billigare och värderingen är därmed något lägre och direktavkastningen något högre.

Electrolux B bättre än A
Vitvarubolagets B-aktie är något billigare och klart mera omsatt.

Electrolux Professional B bättre än A
Vitvarubolagets B-aktie är klart mera handlad så här får du ett rättvist pris.

Epiroc B bättre än A
A-aktien är mest omsatt, men gruvutrustningsbolagets B-aktie har stor handel även den. Dessutom är B-aktien billigare och värderingen är därmed något lägre och direktavkastningen något högre.

Ericsson A minst lika bra som B
A-aktien är något billigare än B-aktien, men handeln i A-aktien är ganska tunn. Iofs inget problem för en småsparare, så med viss tvekan är A-aktien nog aningen bättre än B-aktien.

Essity B bättre än A
Hygienbolagets B-aktie kostar ungefär som A-aktien, men är klart mera omsatt.

Handelsbanken A ungefär lika bra som B
Bankens A-aktie är mer omsatt än den ändå hyggligt handlade B-aktien, men periodvis kan B-aktien vara den billigaste av de två.

Husqvarna B bättre än A
Aktieslagen har ungefär samma pris, men B-aktien är det störst omsättning i.

Kinnevik B bättre än A
B-aktien är något lite billigare och klart mera handlad.

Klövern A lika som B
Fastighetsbolagets aktier är jämnbra, då A-aktien i skrivande stund är något lite billigare men lite sämre omsatt.

Industrivärden C bättre än A
Investmentbolagets C-aktie är billigare och lite mer omsatt än A-aktien. C-aktien ger därmed lite mer valuta för pengarna.

Investor A och B 
B-aktien är mest omsatt, men A-aktien är tillräckligt bra handlad. Välj den aktie som för stunden är den billigaste, så blir investmentbolagets direktavkastning och substansrabatt något högre.

Midsona B bättre än A
B-aktien är mest omsatt och hälsovårdsbolagets A-aktie har ibland gjort svårförklarliga tokryck. Det som rusar utan anledning kan också rasa utan anledning.

Ortivus B bättre än A
Medicinteknikbolagets B-aktie är ofta den mest handlade och periodvis även den billigaste, i alla fall efter tokrycket i A-aktien i mars 2017.

Ratos B bättre än A
Riskkapitalbolaget Ratos A-aktie är tunt omsatt och dyrare. B-aktien ger högre direktavkastning etc.

SCA B bättre än A
Aktieslagen har periodvis ungefär samma kurs, men ibland är B-aktien billigare. B-aktien har största dagsomsättningen.

SEB A bättre än C
Bankens A-aktie är klart mer omsatt och dessutom något lite billigare.

SKF A lika bra som B
Verkstadsbolagets A-aktie är tunnare handlad, men ibland lite billigare. Ingen stor skillnad, men personligen skulle jag nog ändå välja B-aktien för omsättningens skull. Svårt val.

SSAB B bättre än A
Stålbolagets B-aktie är billigare än A-aktien så det är i princip den bästa att köpa. Nu brukar SSAB inte ge utdelning, så direktavkastningen är oftast noll procent i båda aktierna.

Stora Enso R bättre än A
Skogsindustribolagets R-aktie är billigare och mer omsatt än A-aktien. För en småsparare lämpar sig förstås R-aktien bäst. R-aktie heter det eftersom Stora fusionerade med finska Enso en gång i tiden och det är finsk tradition(?) med R-aktier.

Tele2 B bättre än A
Teleoperatörens B-aktie är både billigare och mer handlad. Ett enkelt val.

Volvo B är bättre än A
Lastvagnsjättens B-aktie är mer omsatt och billigare än A-aktien.(C) Marcus Hernhag 2012 - 2020