Tillväxtmarknadsfonden som äger aktier i Nordnet

Min beundran för Skagen Fonder knakar lite i fogarna. Jag har under hösten sålt fastighetsfonden Skagen M2 och globalfonden Skagen Global. Jag skrev en krönika om den fonden i måndags.

När jag funderar vidare på Skagen Kon-tiki tycker jag förvisso fortfarande att värderingen mätt som P/E-tal och P/B-tal för de största innehaven lockar. Det är verkligen värdeaktier… och potentiella värdefällor. 🙂

Alla innehav i denna tillväxtmarknadsfond är inte helt logiska. Svenska nätmäklaren Nordnet är ett av innehaven nämligen. Jag kollade med fonden och de svarar att det  fanns en koppling mot tillväxtmarknader då Nordnet vid köptillfället hade ambitioner för Polen.

Nu kan Skagen Kon-tiki satsa utanför tillväxtmarknaderna, men bara så länge minst 50 procent är i rätt länder och resten i bolag noterade i utvecklade länder men med exponering mot tillväxtmarknadsländer.

Nordnet var alltså till viss liten del en tillväxtmarknadsaktie via satsningen i Polen, men den finns inte kvar i bolaget längre. Skagen Fonders förklaring att det är en bra investering stämmer förvisso då det inte är något fel med att ha aktier i Nordnet i goda börstider. Det sänder ändå lite konstiga signaler att behålla den aktien nu när Nordnet endast finns i Norden.

3 reaktioner till “Tillväxtmarknadsfonden som äger aktier i Nordnet”

  1. Jag gjorde en liknande reflektion för snart ett år sedan: http://spartacusinvest.blogspot.se/2015/01/har-skagen-tappar-stinget.html

    Först var det enligt Skagen köpläge i ryska bolag sedan sjönk kurserna ännu mer och då sålde man för då var det plötsligt riskfyllt… Kanske har det alltid varit riskfyllt i österled (och diverse andra sk tillväxtsmarknader) därav priset bara det att så länge det inte händer något så belönas ju högre risktagande?

    1. Intressant reflektion du gjorde på din blogg, tack för länken. Känns onekligen som att risken för värdefällor är större på tillväxtmarknader. Jag funderar vidare på hur jag ska göra med mitt innehav i Skagen Kon-tiki.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)