Köper aktier i nya innehavet Crown Castle och ökar i Akelius Pref

Jag köpte mina första aktier i Crown Castle International (CCI) på torsdagskvällen. Det är rent formellt ett fastighetsbolag av typen REIT, men de äger inte fastigheter på vanligt vis. Istället äger bolaget mobilmaster och fibernät, som de hyr ut till amerikanska teleoperatörer som AT&T och Verizon. Jag räknar därför CCI som ett IT-bolag som ger hyfsade 4,2 procent i direktavkastning.

Bolagets mål är att öka utdelningen med 6-7 procent per år framöver. Det borde gå, då efterfrågan på kapacitet för mobilt internet och fibernät ökar snabbt. Teleoperatörerna äger ju inte all infrastruktur själv, utan hyr gärna in sig i andras nät. Med Web3.0 och Internet of things som branschfloskler för att allt fler saker får uppkoppling och automatiseras borde efterfrågan på CCI:s nät vara tryggad även om det inte saknas konkurrenter.

CCI har bara varit en REIT sedan 2014 och historiken är därför kort i nuvarande bolagsform.  Innehavet blir mitt minsta, men rekylerar kursen ökar jag.

Det gjorde jag för övrigt i Akelius Pref, då det gick att köpa för 298,50 kr. Det är till och med under den första introduktionskursen och det kan bero på att statliga tioårsräntan vänt upp till jättelåga 0,9 procent. Som alternativ placering blir räntebärande mer attraktivt med högre räntor, men långsiktigt stigande räntor på säg 5 år och upp till 4-5 procent eller något ser jag inte alls.

Inflationen lär vara fortsatt låg och då är Akelius Pref med 6,7 procent i direktavkastning bra att ha. Jag ökade en mycket liten post, men en billig aktie är en billig aktie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)