Välja fonder och börja med ETF – FAQ

Den här gången är alla frågorna om fonder av olika slag. Enjoy!

Tack för bra artikel i dagens nummer av Privata affärer om långsam fondhandel. Det är heller inte klokt att det tar så otroligt mycket längre tid att få igenom en fondaffär på ”storbankerna” jämfört med Avanza o Nordnet.
Det kunde du påtalat också. Där ligger storbankerna och suger flera dagar extra på våra pengar.

Intressant du säger det. En annan skrev som svar på Twitter att storbankerna och Skandia var bäst i klassen. Fondtorgen/bankerna har nog olika tekniska plattformar, så jag vågar inte uttala mig vilka som är bäst och sämst. Det finns också de som skrivit och berättat om fler än tre bankdagar för ett fondbyte. 

Sitter och ska hjälpa min sambo att flytta och ändra sin ips. Nysparande i isk tänkte jag samt att hon har väldigt dyra fonder hos handelsbanken i sin ips. Tänkte ev flytta till vår nuvarande bank Seb eller Avanza som jag själv sparar hos. Hon är väldigt ointresserad , har du några bra fondtips som är billiga och ev riskspridande. Har tittat på Avanza Zero och Länsförsäkringar Global som är prissänkt. Tacksam får nåt tips. Vi  har båda  ca 30 år kvar till pension.
Båda fonderna du nämner är helt okej indexfonder. Du skulle också kunna satsa på aktivt förvaltade fonder med värdeaktier som strategi, som Skagen Kon-Tiki och Carnegie Sverigefond. 

Jag försöker hitta bra information om hur man handlar med ETF:er, men hittar inget bra. Skulle du kunna skriva nåt på tidningen eller hemsidan skulle uppskattas.
ETF:er handlar du som vanliga aktier, men de flesta fonder av den här typen handlas i USA. Därmed behöver du fylla i ett par skatteblanketter, men det görs digitalt via nätmäklaren. Det är rätt få i media som skriver om amerikanska ETF:er, vilket jag tycker är konstigt. 

Kan du rekommendera någon källa där man kan lära sig mer om etf, för om aktier finns det mycket info men inget om ETF? Kan man som aktier investera långsiktigt i ETF?
Här finns det en hel del länkar till läsning:
http://www.etfsverige.se/etf-analyser-artiklar.php
Du kan förstås satsa på aktier långsiktigt via ETF:er. Det är precis som med aktiefonder. Enda skillnaden mellan en vanlig indexfond och en ETF är att ETF:en är börsnoterad och i vissa fall följer ett smartare index. 

—-

Fler frågor svarar jag på när Privata Affärer har nästa aktiechatt. 
Vi ses då!

2 reaktioner till “Välja fonder och börja med ETF – FAQ”

  1. Hej Marcus!
    Bra att du tagit upp detta ämne. Men det stämmer inte – som andra redan påpekat – att det tar längre tid på storbankerna. Oftast tar det en dag att köpa/sälja. Undantag kan nog gälla Asienfonder och dylikt, och sannolikt också de rätt få externa fonder som finns att tillgå hos dem.

    Också om man köper storbanksfonder, liksom AMF:s m.fl., via Avanza går det från en dag till en annan. Men för andra fondföretag gäller oftast andra regler, olika för företag/fond. Detta specificeras väldigt väl hos Avanza för respektive fond: Affärsdag köp, Affärsdag sälj, Syns på kontot köp, Syns på kontot sälj. För mig har det en gång tagit sju dagar att få tillbaka pengar när jag sålde en Fidelity-fond; sådant är avskräckande.

    Numera är jag väldigt noga med att hålla mig till fonder som säljs samma dag som jag lägger order. Om pengarna sedan dröjer någon extra dag är inte lika viktigt, men jag vill komma snabbt ur om det händer något. Vill man komma åt pengarna snabbt ska man välja fond också utifrån hur snabbt man får tillbaka dem.

    I min tjänstepension, också hos Avanza, har jag möjlighet att välja ur hela fondutbudet, men håller mig stenhårt till enbart dem som säljs/köps samma dag och där allt är klart nästa dag. Då går ett fondbyte på ett par, tre dagar. Annars kan det tröska på i evigheter när först alla fondandelar ska säljas klart innan nya kan köpas. Tyvärr missar jag därmed många bra fonder och får istället ta några storbanksfonder som jag annars hade valt bort. Men vad som helst kan ju hända på börsen under denna tid. Att stoppa ett pågående fondbyte går inte.

    Så summan av detta är att när jag väljer fonder så utgår jag numera inte bara från prestation, risk och avgift; tid för att köpa och sälja måste också vägas in!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)