Skogsägaren Weyerhaeuser – USA:s SCA

Weyerhaeuser - USA:s största skogsägare.

Amerikanska skogsägaren Weyerhaeuser är en REIT och har likt många andra aktier studsat upp sen årsskiftet, men aktien ligger ändå på relativt låga nivåer. Bolaget har 12 miljoner acres som man äger i USA och 14 miljoner acres som man arrenderar i Kanada. En acre är 0,40469 hektar. Weyerhaeuser är USA:s största skogsägare och har därmed en motsvarande position till den SCA har i Sverige. (Stycket uppdaterat vid två tillfällen den 2 mars 2019)

Direktavkastningen är på 5,4 procent, vilket är bra. Utdelningen är stigande, även om det kanske inte i nuvarande marknadsläge med prispress på timmer och trä ser ut som att det finns överflöd av kassaflöde direkt.

Weyerhaeser drar om vi justerar för fjolårets pensionsposter årligen in 1,2 miljarder dollar i kassaflöde, varav utdelningen tar ca 1 miljard dollar. Utan ökade vinster och kassaflöden räcker inte kapitalet till de 360-370 miljoner dollar man snittat på de senaste två åren.

En bättre marknad kan fixa det och bolagets nya återköpsprogram och obekymrade rad av utdelningshöjningar lovar gott. Jag är inte så otroligt säker på utdelningen, men har slagit till och köpt aktien i veckan som varit. Kursen är klart lägre än när Marc Lichtenfeld först rekommenderade den i Oxford Income Letter förra året.

Jag har även sålt allt i Klövern Pref. Jag köpte för ca 300 kr och sen ökade till drygt det och nu fick jag 341,50 kr i måndags. Kursnivåer nära ATH och jag tar på gott och ont hem en snabb vinst istället för att bara ha aktien kvar passivt. Troligen vänder kursen ned igen för dessa höga nivåer, annars lockar ändå aktier med stigande utdelningar mer än preferensaktier där utdelningen aldrig höjs.

Som vanligt ska du inte göra som jag utan göra din egen analys och ta eget ansvar för dina investeringar etc. Jag kan ha fel precis som alla andra, bla bla friskrivningar, det här är ingen investeringsrådgivning bla bla. 🙂

12 reaktioner till “Skogsägaren Weyerhaeuser – USA:s SCA”

 1. Hej Marcus,

  Jag äger också sedan en tid Weyerhaeuser och tycker skog är ett viktigt inslag i portföljen. Inte dumt med såpass hög DA i ett skogsbolag.

  Jag noterar att du äger mer och mer utländska bolag. Jag har en del själv och märker att de blir fler och fler. Hur är dina tankar kring det? Jag antar att det bl.a. är för att du då hittar stabila bolag med ganska hög DA och det är svårt att hitta motsvarande i Sverige? Finns det fler aspekter som diversifiering i valuta och länder? Har du några regler kring det? Hur mycket du placerar i andra valutor etc? För egen del får jag allt svårare att hålla nere den utländska delen i portföljen, det finns ju både för och nackdelar såklart, vissa resonerar ju på så vis att det tillkommer courtage och växlingsavgifter och bor man i Sverige och har de flesta av sina utgifter i SEK så kan man lika gärna bara köra svenska bolag osv. (vilket jag själv inte håller med om). Summa sumarum, vad är en lämplig andel i utländska bolag tycker du?

  Tack för en bra blogg och intressant klipp från aktiematchen!

  1. Jag har svårt att hitta svenska bolag som ger 4-7% i direktavkastning och ändå stigande utdelning. Tyvärr, jag skulle hellre öka andelen i Sverige nu då drygt hälften är utanför landet. Svårt att säga vilken andel som är bäst, men ska man bo i Sverige ska vi nog ha minst en tredjedel i svensk valuta gissar jag är en bra tumregel.

 2. Hej Marcus!
  Tack för en bra blogg och bra jobbat med aktiechatten på fredagarna. Fattar inte hur du lyckas lagra all information där uppe haha.

  En fråga! Hur räknar du för att få 106% utdelningsandel i Acadian?

  1. Hej, kul du gillar det jag skriver!

   Inte alls min beräkning. Det stod så i senaste rapporten när jag kollade.

   Acadian declared dividends to its shareholders of $1.1225 per share during the year, representing a
   Payout Ratio1 of 106% which is above our long-term target of 95%. We anticipate that over the long-term
   we will revert to a Payout Ratio consistent with our target level and in the near term, Acadian’s strong
   cash position supports a Payout Ratio in excess of our target.”

 3. Hur resonerar du kring att placera i USD nu med rådande valutaläge? Ingen kritik, jag har också en del placeringar i USD men det tar lite emot att öka med aktuell växelkurs..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)