Läsarfrågor om Nordeas utdelning och Skanskas framtid

Läsarfråga: Jag undrar vad som gäller angående utdelningen i Nordea på 0.68 €, till vilken kurs blir det och är det utdelningsdagen kurs eller datumet för årsstämman?
Mitt svar: Det är växelkursen på utbetalningsdagen som gäller. Utdelningen i euro konverteras till kronor när det betalas ut till dig.

Läsarfråga: Har sparat i Skanska aktier under några år. Vad anser du om Skanska efter vinstvarningen? Sparhorisont 3-5 år.
Mitt svar: Bolagets grund är fortfarande stabilt och bra, men aktien darrar och de kortsiktiga problemen för bolaget behöver inte vara lösta än. Jag är mer avvaktande till aktien nu.

Läsarfråga: Läser dina artiklar om H&M, du är en riktigt björn där. Har du tänkt lite på caset att det är lite som Apple. Från tillväxt bolag till utdelnings höjdare och moget bolag? Brukar ungefär se ut så. H&M lågt belånade, billiga kläder är väl inte jätte poppis nu när ekonomin går som den gör.
Mitt svar: Så länge H&M investerar och delar ut mer än de har positiva kassaflöden är jag lite orolig för utdelningen långsiktigt. Den dag deras rörelsemarginal bottnar och vänder upp och de fria kassaflödena blir bättre framstår H&M som en bra kassako.

Läsarfråga: Jag är har i dag ett jobb som inte ger mycket över till plånboken. Måste man ha flera tusen i startkapital? Finns det något sätt för mig att kunna skaffa aktier som dels ger avkastning varje månad men även som ett framtida sparande till t.ex. min son?
Mitt svar: Det första steget är svårast och viktigast och det går bra att börja med hur små belopp som helst. Välj courtageklass så du betalar 1 kr per affär. Månadsutdelare finns inte i Sverige. Börja med investmentbolag, det är alltid en bra start på ett aktiesparande.

2 reaktioner till “Läsarfrågor om Nordeas utdelning och Skanskas framtid”

  1. Hej! Efter att ha läst dina böcker har jag ändrat taktik och gått från volatila aktier till att vikta över mot säkrare utdelningsaktier samt investmentbolag. Jag fyller på när det trillar in pengar på kontot och gärna när aktien har backat någon procent utan direkt anledning. Trots detta har jag backat 10 % senaste halvåret, mycket tack vare Skanska visserligen. Hur ska man tänka när man fyller på? Inte tänka på timing alls utan bara tänka att det inte spelar någon roll om man är långsiktig? 10% är mycket att hämta igen, speciellt när folk siar om stundande börskrasch

    1. Hej! Med en riktigt långsiktig strategi blir timingen mindre viktig. Däremot tror jag alltmer att det kan vara en idé att köpa försiktigare när en akties långa trend är ned som den är i Skanska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)