Blir H&M uppköpt? Plus andra läsarfrågor om bl.a. utdelningsaktier

Läsarfråga: Har en fråga angående H&M. Jag börjar få ett rejält minus på mina H&M aktier. Jag tror på aktien på lång sikt men är livrädd för att aktien köps ut från börsen om kursen fortsätter ner en bit till och mina aktier tvångsinlöses med stor förlust!!!  Är min oro befogad eller vad tror du?
Mitt svar: Jag skulle bli förvånad om H&M köps upp, den räddningsplankan lär inte dyka upp. Fortfarande för stort börsvärde i förhållande till hur bolaget utvecklas.

Läsarfråga: Om jag skulle sälja av mitt HM innehav nu. Hur skulle du placerat dem i dagsläget? Ett eller fler företag och isf vilka?
Mitt svar: Investmentbolag som Investor och Bure eller aktier där vinster och marginaler pekar uppåt. Gärna med lagom stigande långsiktig kurstrend.

Läsarfråga: Jag började för ett halvår sedan köpa aktier inspirerad delvis av din sida om utdelningsaktier.  Hur ska man tänka i dagsläget när många av aktierna på denna lista har relativt sett låg direktavkastning ex. Vitec. Även om de höjer utdelningen varje år tar det ju många år innan den blir något att hurra för. Hittills har jag satsat på aktier med i dagsläget hög direktavkastning som Nordea, Swedbank, Astra, Skanska och H&M. Och på sistone också Castellum när direktavkastningen hamnat över 4 %. Så tänker jag mig att jag väntar och hoppar på andra stabila utdelningshöjare när och om kurserna sjunker.
Mitt svar: Generellt gillar jag om bolagen har högre direktavkastning än vanligt trots att det ändå ser bra ut för bolagen. I flera fall är det lägre direktavkastning än vanligt just nu. De med lägst direktavkastning kanske höjer utdelningarna mer, men det tar tid att komma ikapp högutdelarna. Jag tror på en kombination om utdelningshöjare och de med lite högre direktavkastning. Castellum ger en bra kombination där.

Läsarfråga: Jag har börjat bygga ihop en portfölj med bl.a. Castellum och Kinnevik. De är de enda jag har lagt tyngd på och tänkte expandera med ytterligare 10 st när sparpengarna kommit in på Avanza. Jag tänkte fråga dig om lite råd och tips om vilka jag skall satsa på, och hur jag skall tänka nu i början när jag skall bygga denna portfölj då aktier är ett helt nytt område för mig.
Mitt svar: Köp då och då, gärna fler investmentbolag som Investor. Läs gärna hernhag.se/aktieskola om du inte gjorde det.

Läsarfråga: Jag har ett mindre innehav i Klövern pref som jag funderar på att öka i. Hur ser du på bolaget i dagsläget?
Mitt svar: Jag gillar Klövern Pref och ser det fortsatt som ett bra alternativ för oss som vill ha trygg utdelning. Bolaget gynnas av den starka kontorsmarknaden, som inte alls svajar som bostadsmarknaden. Lite högre räntor är det enda som sätter press på preferensaktierna nu och det kanske kan hålla i sig.

Läsarfråga: Vilka viktiga parametrar tittar du på Börsdata? Omsättning? Vinst per aktie? Vinstmarginal? Värderingsregler?
Mitt svar: Jag gör ungefär så här: https://hernhag.se/tidlosa-rad-om-borsen-och-aktier/sa-valjer-jag-aktier/ Börsdata använder jag. Liksom Avanza.

 

6 reaktioner till “Blir H&M uppköpt? Plus andra läsarfrågor om bl.a. utdelningsaktier”

  1. Jag äger Omega Health Care som har gått ner 25% sedan inköp. Q4 rapporten var inte lyssande. Vad göra? Bita ihop,sälja och ta förlusten eller rida vidare på utdelningen?

    1. Svårt att säga. Jag hänger inte med i bolagets utveckling. Antingen har du som strategi att äga/behålla så länge utdelningen inte sänks eller så följer du bolagets utveckling eller aktiens trend och agerar utifrån det.

  2. Hej, tack för en bra blogg!!

    Kan du inte uppdatera din preferens sida med SBB preffens inlösenvilkor? hittar dem inte på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)