AAK ny aktie i sparboxen

Swedish Match får efter uppköpsbudet lämna min sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag. Ny aktie istället blir ett annat bolag med produkter inom dagligvaruhandeln, nämligen AAK.

Aktien som lämnar sparboxen. Swedish Match (SWMA) kostade 69,70 kr per aktie den 15 mars 2022 när sparboxen lanserades. Mitt månadssparande i boxen drogs från bankkontot den 27 mars och den 29 mars hade de courtagefria köpen i mitt ISK hos Aktieinvest gått igenomoch för SWMA skedde det till kursen 74,428 kr. Redan innan dess hade jag gjort engångsköp i boxen.

Nu efter uppköpsbudet handlas SWMA till drygt 100 kr, vilket gör det till en bra affär och bästa aktien hittills. Fastighetsaktierna är sämst.

Vad gör jag med de Swedish Match-aktier som jag redan har? Personligen har jag som jag skrivit och vloggat om sålt mina aktier i stora utdelningsportföljen. Det är skönt att säkra vinsten. Jag kommer i slutet av mars att sälja även de jag har i sparboxen hos Aktieinvest och investera beloppet i nya aktien AAK.

Har du likt jag inget innehav i AAK innebär det att aktien kommer att väga lite tyngre. Det är rimligt att som utgångspunkt eftersträva någon form av jämnvikt mellan innehaven i sparboxen. Vill du äga mer i en aktie kan du göra engångsköp. Äger du redan aktier i AAK, eller vill behålla SWMA för du tror att budet går igenom eller kanske till och med höjs, är det heller inte fel.

Nya aktien i sparboxen. AAK har en lång fin vinstökningstrend, särskilt om vi räknar bort fjolårets engångspost. Fettillverkaren har 16 år utan sänkt ordinarie utdelning och det är bra att bolaget har slutkunder inom dagligvaror när aktien ersätter SWMA. Ett bolag med verksamhet inom dagligvaror ersätter ett annat.

AAK:s verksamhet är vegetabiliska oljor och fetter som används i olika sorters livsmedel och personlig vård. Det är allt från glass, ostar, choklad till hudkrämer. Trenden mot det vegetabiliska födoämnen lär hålla i sig långsiktigt och gynna AAK. Marknaden för fetter och oljor växer annars med måttliga 3 procent om året, se AAK:s investerarsida. AAK växer snabbare än så, bland annat tack vare i genomsnitt ett till två förvärv om året.

Swedish Match får efter uppköpsbudet lämna min sparbox och ersätts av ett annat bolag inom dagligvaruhandeln, nämligen fettillverkaren AAK.

Under andra kvartalet 2022 kommer AAK enligt delårsrapporten att ta engångskostnader (länk öppnas i ny flik och går till AAK:s sajt) på grund av utträdet från Ryssland. Att man redan gått ut med siffrorna gör att det inte borde få kursen på fall när rapporten kommer den 19 juli, men den annars så konsekventa trenden med att alltid öka vinsten får sig ett hack.

Aktien har slarvigt uttryckt stått stilla i tre år och växt in i sin värdering. P/E-talet har kommit ned en bit och är nu på 28, vilket bara är något högre än de 25 som enligt Börsdata rådde under 2015-2018. Som högst handlades aktien till 33 gånger årsvinsten.

Direktavkastningen har kommit upp till historiskt sett genomsnittliga 1,5 procent. Det är lågt, men med utdelningstillväxt och bra totalavkastning får det duga. Alla bra bolag har inte hög direktavkastning.

Du kan börja månadsspara i sparboxen på Aktieinvests sajt (ny flik) och hitta mer info där. Som alltid fattar du dina egna investeringsbeslut och tar ansvar för dem.

5 reaktioner till “AAK ny aktie i sparboxen”

 1. Jag förstod det som att dessa byten skulle ske på automatik men då ska man som ägare av sparboxen själv göra ett byte från Swidish Match till AAK?

  1. Som Jimmy redan kommenterat så sker alla köp automatiskt utifrån min fördelning när det gäller månadssparandet. Däremot ditt befintliga innehav i Swedish Match är aktier som du äger och därför måste hantera själv.

 2. Du får AAK vid nästa köp i sparboxen men Swedish Match måste du sälja själv om du inte vill behålla den.

 3. Gällande Swedish Match så ligger jag oxå med en större kassa än vanligt nu, då det var ett av mina större innehav.

  Jag vet att du någonstans har kommenterat om det är värt att flytta större summor ut ur isk ”kortare” perioder, men jag kan inte hitta det inlägget nu.
  Har du något enkelt svar på om det är värt att göra detta, alltså hur länge som pengarna måste ligga utanför för att man inte skall behöva skatta onödigt mycket på alla insättningar/innehav ).
  Det enklaste är ju att låta pengarna ligga där, men någonstans blir det ju rätt olönsamt med pengar som bara ligger på ett ISK. Förhoppningsvis blir det läge att handla i höst igen.

  Stort tack för all inspiration och tips // Magnus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)