Budet på Swedish Match

Snusbolaget Swedish Match bekräftar att de förhandlar med Philip Morris International om uppköpsbud på bolaget. Därför blev det kursrally och jag sålde trefjärdedelar av mina Swedish Match-aktier idag på förmiddagen den 10 maj.

Jag säger tyvärr fel i videon ovan, min avkastning är i genomsnitt 263 procent plus utdelningar. Jag måste vara lite förvirrad efter all sol och kursrallyt. 🙂

Uppköpsbudet är inte konkret än, så blir det inget bud lär aktien falla tillbaka igen. Kommer budet kan det bli högre kurserna kring 94-95 kr och i bästa fall blir det budstrid. Philip Morris är inte den enda aktören inom rökfria produkter och nikotin som är intresserade av Match.

När det ifjol kom ett bud på mitt innehav Nobina var det ett konkret kontantbud. Nu har Swedish Match bara bekräftat att de förhandlar om att bli uppköpta. Risken är därför större och jag sålde denna gång mer än hälften av den anledningen. I värsta fall strandar budet och aldrig blir av.

Efter budet på Swedish Match är min avkastning i genomsnitt 263 procent plus utdelningar från 2016.
Efter budet på Swedish Match är min avkastning i genomsnitt 263 procent plus utdelningar från 2016.

Stora kursrörelser påverkar även mig känslomässigt och Swedish Match var plötsligt mitt största aktieinnehav. Därför fick jag fundera lite extra hur jag skulle göra idag. Sälja allt, eller behålla allt. Att sälja trefjärdedelar känns just nu rätt och jag funderar på när jag ska sälja resten.

Faller budet och kursen med den är jag intresserad av att köpa tillbaka. Det är ändå ett riktigt bra bolag.

Swedish Match är en av aktierna som är med på mina topplistor över bästa utdelningsaktierna.

De ingår även i min sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag och där ska jag återkomma med hur vi gör.

Uppdatering den 11 maj:

Nu har vi ett uppköpsbud på 106 kr per aktie

Philip Morris har lagt ett kontantbud på 106 kr per aktie i Swedish Match (SWMA). Enligt pressmeddelandet blir acceptperioden preliminärt oväntat långa tre månader.

”Acceptperioden för Erbjudandet förväntas inledas omkring den 23 juni 2022 och avslutas omkring den 30 september 2022, med förbehåll för eventuella förlängningar.”

En anmälningsperiod på 23 juni till 30 september 2022 innebär att vi kan få pengarna först i oktober. Det är väldigt långt fram och med över 103 kr i kurs i skrivande stund är det lockande att sälja.

Å andra sidan innebär 2,50 kr per aktie i relativt säker avkastning en bra årsränta för den som köper nu eller bara behåller sina aktier. 2,50 delat på 103,50 och tar vi det och delar med 5 och gångrar med tolv månader så blir det 5,8 procent i ”årsränta”. Att sälja till Philip Morris innebär dessutom att du slipper courtage.

Risken är att budet faller, vilket det kan göra om mer än 10 procent tackar nej. Då rasar aktien 30 procent ned till 70-75 kr eller så. Det kan eventuellt också bli budstrid och höjt bud.

Det finns tyvärr ingen given väg att vandra här. Hur vi ska göra beror så mycket på vad vi känner oss bekväma med att göra. Klyschan att du fattar ditt eget beslut är verkligen sann. 🙂

Jag sålde mitt stora innehav hos Avanza till kursen 103,30 kr bara för känslan att ha tagit hem en fantastisk affär och ha kapital redo inför börsnedgången vi upplever. 300 procents avkastning plus utdelningar. Tack SWMA!

Hoppas för er som behåller att det kommer ett höjt bud.

Aktien försvinner från listan över mina aktier, men jag har ännu kvar mitt innehav i depån hos Aktieinvest där min sparbox finns samt i nöjesaktieportföljen bland mina egenkomponerade indexfonder som jag har skapat.

28 reaktioner till “Budet på Swedish Match”

 1. Grattis! Jag har också SWMA, men jag tycker att nivån som diskuterats är lite blygsam. Så jag hoppas att affären inte går igenom & att jag kan behålla innehavet. Men jag har börjat fundera på alternativa investeringar i samma anda dvs säkra bra stabila. Tips?

  1. Axfood (som bland mycket annat säljer Swedish Match produkter) är mitt bolagstips där. Sen är det en helt annan sak att gissa när det bästa läget i aktien är. Just nu är Axfood fortsatt lite dyra.

 2. Vad tror du om att ta in Xact Norden Högutdelande istället för Swedish Match? Sålde allt idag med samma tankar som du har.

 3. Nu uppfattar jag det som att de har lagt ett bud på 106 kr i pengar. Kommer det att gå igenom?

 4. Hej!

  Som långsiktig utdelare, om jag nu vill ha tobak i portföljen, är det PM jag ska satsa på nu då?

  1. Hej! Philip Morris har förvisso höjd utdelning sedan 2010, men ingen tillväxt att skryta om varken när det gäller intäkter per aktie eller vinst per aktie. Dessutom en hel del rökprodukter. Jag avstår.

 5. Vad händer egentligen om man väljer att tacka nej till att sälja till kursen 106 kr? Blir det tvångsinlösen om affären går igenom och hur sätts kursen då?

  1. Vid tvångsinlösen blir det 106 kr för dig som för alla andra (om inte budet höjts innan dess förstås). Vid tvångsinlösen får du även en viss ränta under själva inlösenprocessen. Ditt kapital (dina aktier) är ju då ”inlåst” i någon mån och bolaget är avnoterat från börsen.

   1. Har du någon teori om varför kursen är uppe och pendlar på 106,45 i dag (2022-07-27) när en tvångsinlösen ger 106 kr? M a o varför är man intresserad av att köpa till en högre kurs än vad tvångsinlösen ger?

 6. Kan sälja innehavet till nuvarnade kurs på 107 kr om man redan svarat på erbjudandet och godtagit budet på 106 kr?

  1. Javisst, nätmäklarna skickar såvitt jag vet alla accepter till budgivaren först efter sista dagen att anmäla sig. Det går alltid att ändra sig under acceptperioden, även att sälja sina aktier.

 7. Din senaste kommentar var i augusti. Det har skett en höjning av SWMAs aktiekurs sedan dess. Idag var kusen 109,80 den stora frågan är om man borde sälja nu eller få 106,00 i september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)