När är det värt att ta ut likviderna ur ISK?

Läsarfrågan: Antar att jag säljer aktier på en ISK eller kapitalförsäkring för att bli likvid inför ett eventuellt kommande börsras. Går det då att säga på ett ungefär hur länge jag måste vänta innan jag köper aktier/fonder för pengarna igen innan det bör vara mer lönsamt att ta ut pengarna från ISK:n och sedan sätta in dem igen den dag jag vill köpa? Jag tänker förstås på insättningsskatten som drabbar mig om jag tar ut pengarna och sätter in dem igen senare, kontra schablonskatten som drabbar mig om jag låter likvida medel ligga kvar på kontot.

Mitt svar: Kapitalunderlaget som ligger till grund för schablonintäkten i ISK beräknas genom att du tar:

En fjärdedel av summan av ett plus två nedan:
1 Värdet på tillgångarna vid varje kvartals ingång
2 Insättningarna av kontanta medel och värdepapper.
 

När det lönar sig att ta ut beror alltså på om du gör det precis innan ett kvartals ingång eller ej. Du vill minimera antalet kvartalsskiften och antalet insättningar.

Tänker jag rätt så lönar det sig om du tar ut likviderna ur ISK så att du undviker minst två kvartalsskiften, för då sänker du schablonintäkten mer än vad den kommande insättningen höjer den.

Ni läsare får gärna rätta mig om jag tänker fel här.

Se även min informationssida om villkoren och reglerna för ISK och KF.

11 reaktioner till “När är det värt att ta ut likviderna ur ISK?”

  1. Det jag kommit fram till om jag förstått saken rätt är att man borde ta ut alla kontanter innan varje kvartalskifte. De pengar du sätter in för att handla kommande kvartal kommer räknas på samma sätt som om dom stått kvar, medan resten av de uttagna kontakterna slipper beskattning. Detta ger mest flexibilitet och minskar skatten.

    1. Kan vara ett alternativ även om räntefonder kan gå ned lite i värde, men framförallt tar det 1-4 dagar innan en försäljning syns på kontot vilket är irriterande.

  2. Sen kan man ju fundera på när nästa skattehöjning på detta kommer. Vårpropositionen? Vilken strategi blir bäst då?

  3. Så om jag sätter in på ett ISK, och sedan flyttar till ett annat ISK så kommer samma peng beskattas två gånger?

  4. Min första tanke var att skatten aldrig skall tillåtas att styra investeringsbeslut. Är du tämligen skicklig på timing så spelar skatten ingen roll i det sammanhanget. Är du inte det, så är det helt enkelt fel att sälja och dessutom försöka skatteoptimera på det viset. Det du tror du ”vinna” kommer du med tiden helt enkelt förlora i utebliven avkastning, och mer därtill.
    Se istället till att ha en risk du är bekväm med över tid. Lägg hellre en del i väl valda preferensaktier, för att minska aktierisk men ändå få adekvat avkastning. Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)