Att skapa en bättre planet och bolagsvinster kan gå hand i hand

Framgångspodden med Erik Fernholm

Ett till en början mycket intressant avsnitt av Framgångspodden spårar plötsligt ur. 49 – 52 minuter in i avsnitt 357 med Erik Fernholm tappar man mig som lyssnare. Det beror på diskussionen om att allt i bolagen handlar om att skapa vinster, inte en bättre planet.

Jag vill som ett svar på det förklara att det är visst rätt och bra att aktiebolag ska ha vinstsyfte. Bra bolag skapar värde för sina kunder som därmed blir återkommande kunder. Ett win-win. Att maximera sina vinster långsiktigt kräver nöjda kunder och därmed förenas nytta med vinstmaximering. Fernholm verkar inte förstå att du bara kan skapa vinster långsiktigt om ditt bolag skapar värden för kunderna och för samhället.

Att bolag skapar vinster för sina aktieägare är bra för samhället av två anledningar. Dels blir det skatt på vinsten och dels innebär vinster som delas ut till aktieägarna att kapital kan återinvesteras eller konsumeras så att det blir skatt i nästa led. Förhoppningsvis använder politikerna skatten väl så att värden skapas även där.

Även om aktieägare och bolagstoppar köper yachtar är det inget problem. Då tjänar båttillverkarna pengar så de har råd med löner till sina anställda. Vinster och arbetskraft beskattas som bekant. Dessutom är det moms på varor och tjänster så konsumtion är heller inte helt bortkastat.

Vill man använda sitt kapital till att bygga en bättre planet går det utmärkt via vinstdrivande aktiebolag. Det finns redan börsnoterade bolag som arbetar med det exemplet som ges i podden, vattenrening. Alfa Lavals produkter renar bl.a. barlastvatten på fartyg samtidigt som bolaget tjänar pengar och genererar skatter. Bland annat via avkastningsskatten som jag betalar för att jag har aktier i Alfa Laval i min KF.

Aquaventures tipsade jag om i PA ifjol och detta amerikanska bolag gör om saltvatten till sötvatten i deras vattenverk. De har även vattenfiltreringsenheter. Tids nog lär bolagen tjäna pengar på detta, för det finns ingen motsats mellan vinster och att göra gott. Just nu verkar bolaget satsa allt på tillväxt, inte lönsamhet. Nu blir Aquaventures uppköpta, men Alfa Laval går utmärkt att placera sitt kapital i för en bättre planet.

Att Elon Musk och Tesla får oss att tro att de vill världen mer gott än deras konkurrenter är en del av deras marknadsföringsstrategi. Precis som Musks visioner om rymden och batterier. Eller designen på deras Cybertruck. Eller Elon Musks danssteg på en scen nyligen. Hela tiden lyckas Tesla få maximalt med uppmärksamhet, men utan att det är negativt. Imponerande. Om de sen är bättre eller sämre på massmarknader för elbilar är en annan sak, men det är Tesla som fått allmänheten att vilja ha en elbil. Det är den största prestationen och det kommer av en kombination av körkänsla (enligt de som provat) och det jag kallar för smart marknadsföring.

Lyckas Tesla sälja många elbilar är det sannolikt bra för miljön och då kommer bolaget att bli rejält lönsamt också. Win-win mellan bolagsvinst, värdeskapande och en bättre planet.

Mer information om värdeskapande bolag finns förstås i min bok om värdeaktiestrategin, Den enkla vägen hitta världens bästa aktier.

6 reaktioner till “Att skapa en bättre planet och bolagsvinster kan gå hand i hand”

 1. God dag Marcus!

  Min Nationalekonomi är för visso mycket ringrostig (som resten av gubben 😉). Men bolags huvudsyfte är ju att vinstmaximera så där får man väl ge podden rätt men, där det finns en efterfrågan och pengar att tjäna kommer bolag enligt teorin att vilja erbjuda ett utbud och så uppstår en marknad. Om efterfrågan på en omställningen till hållbarhet finns kommer, enligt teorin företag att vilja tillhandahålla dessa produkter och tjänster. Alltså det är den fria marknaden som kommer att ge en klimat/hållbarhet/etisk omställning, om vi som konsumenter eller politiker vill ha och efterfrågar en sådan. Resonemanget i podden tycker i alla fall jag, och även då du Marcus från vad jag kan utläsa av din text, är mycket besynnerligt. Lite som att andemeningen är att fiska efter alternativen till privata bolag och fri marknad. Min uppfattning är dock att inovationskraften och vilja finns just där. Håller du med?

  1. Ja, precis. Det finns ingen motsats mellan vinstsyfte och att skapa en bättre planet. Jag vill minnas att Carl Armfelt på Tin Fonder har sagt att när han pratar med företagen inom miljöteknik som är det lätt att bli optimist när det gäller att lösa koldioxidproblemet på tio års sikt.

 2. Hej! En bättre planet att investera i så kallade esg bolag tycker jag är ett enkelt och bra sätt att hjälpa till med att dra ett strå till stacken.

  Jag har försökt lämna en kommentar tidigare när du skrivit om dina egna ”index”, så gör ett nytt försök nu när du är inne på samma ämne min fråga rörde tidigare.

  Jag skulle vilja se dig göra ett esg eller energi/miljö index, jag tror det förutom att det är bra för den värld vi lever i, en bra investering på sikt.

  Hoppas på ett index för lite inspiration på bolag jag själv inte hittat ännu.

 3. Hej!

  Håller helt med att många företag kan kombinera allmännytta och vinst. Andra bolag jag anser klarar av detta är företag som Tomra och till viss del Nobina sedan deras satsningar på elbussar. Läste något om att också Investor skickat ut nya hållbarhetsmål för sina portföljbolag.
  Känns verkligen som att hållbarhet och miljötänk ligger rätt i tiden nu.

  Tack för bra inlägg
  //VGI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)