Behöver jag sälja och återinvestera för att få ränta-på-ränta-effekten?

Ränta på ränta-effektens grunder handlar denna läsarfråga om. Det är viktigt att lära sig det och även förstå hur hög avkastning som är rimlig respektive orimlig.

Läsarfråga: För att jag ska få ränta på min ränta. Måste jag inte sälja min aktie då och återinvestera pengarna? På så sätt kan man väl få ränta på sitt förra års ränta?

Svar: Du behöver inte sälja och sen ta det kapitalet och återinvestera för att få ränta-på-ränta-effekten.

Den får du alltid på allt kapital du har investerat. All avkastning du får bygger på det befintliga värdet som tack vare avkastningen blir allt större så kommande avkastning kommer att bygger på det och så vidare. Det är i princip samma sak oavsett om vi räknar på dagsbasis eller årsbasis.

Det enda du behöver göra för att få hela ränta-på-ränta-effekten är att du ska återinvestera eventuella utdelningar och räntor.

Läs och lär dig mer på min sida om ränta-på-ränta-effekten.

Orimligt höga avkastningar

Skillnaden mellan garanterad och orealistisk avkastning gick jag igenom i en krönika hos Privata Affärer. Länken öppnas i ny flik.

Ett dramatiskt exempel är Mind.Capital som lockade med i runda slängar 1 procent om dagen.

Spanienrelaterade Mind.Capital var ett annat känt kryptorelaterat bluffprojekt som runt 2020 även mot svenskar lovade 0,5-1,5 procent om dagen. Valutor handlas dygnet runt och 1 procent dagligen under ett år innebär att du nästan 38-faldigar kapitalet.

För skoj skull har jag räknat ut att det tack vare ränta på ränta-effekten på tio år innebär att du 5929448572069430-faldigar din ursprungliga insats. Det är 5929 biljoner gånger kapitalet. En satsad dollar har då gett dig en förmögenhet som är 70 gånger större än världens årliga BNP. Då krävs det med andra ord inte så oerhört mycket i startkapital för att du skulle äga mer eller mindre allt i hela världen. Även det här är föga trovärdigt om vi räknar och tänker efter.

Efter den krönikan hörde en läsare av sig och berättade om sajten ”Unique Finance”. ”Det är en hemsida som utlovar 60-70 procent årligen och tyvärr så är det många som har fallit för detta bedrägeri och till med lånat pengar från banken för att investera.”

Rimliga avkastningar är beroende på tillgångsslag och risk allt från 1 procent till 15 procent om året. Höga avkastningstal kräver ofta högre risk, även om det kanske inte är något linjärt samband. Risk innebär sannolikhet för förlust, för allt går inte alltid vägen.

Undantag finns där aktier som Alphabet, Amazon och Tesla eller kryptotillgången bitcoin som under 2010-talet med omnejd gav väldigt höga avkastningstal i genomsnitt per år. Räkna inte med att du hittat nästa sådan investering.

6 reaktioner till “Behöver jag sälja och återinvestera för att få ränta-på-ränta-effekten?”

  1. En läsarreflektion från mig 🙂 Det finns många likheter mellan ett Ponzi-bedrägeri och en viss aktieraketgrupp på sociala medier. Båda går ut på att lura in nya okunniga så att de som grundat upplägget kan tillgodogöra sig värdeökningar för att sedan lämna. Vilket sker genom utlovandet av orimliga avkastningar. Det finns så klart inget skäl att ha sympati eller empati med den som går på något sådant, vi gör alla våra misstag i livet.

  2. Tjena

    Jag har en Oscar P Pref B aktie som innan den slogs samman till den värderingen den har idag faktiskt var inlöst, den går inte att sälja eller någonting den ligger bara där i min Nordnet ISK depå, men gissningsvis bör jag få ränta på all innehållen utdelning. Min tänkta ränta på ränta på den här aktien är ju ”spärrad” och jag har kontaktat Oscar P men inte fått svar på vad som kommer att ske med denna aktie. Får jag måntro min uteblivna utdelning med all ackumulerad ränta eller vad tror du det mynnar ut i? Vill gärna ur aktien och investera det i något annat men är irriterande mot min vilja låst till en ”ränteaktie” som dessvärre inte just nu delar ut något, väldigt upprörande!

    Mvh/Inkognito

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)