Pengar och konto hos Vulkan Media är borta

Vill du bli författare bör du fundera en gång till om du tänker ta hjälp av Vulkan för ge ut din bok. Redan 2013 skrev jag om hur Vulkan Media vägrade betala ut min lilla summa i författarroyalty. Det som skett nu är att mitt konto verkar vara borta och med det pengarna.

Det här handlar nästan bara om principen, inte det ekonomiska. Jag kan inte logga in och jag kan inte få ett nytt lösenord heller. Supporten svarade häpnadsväckande nog med att skicka en länk till deras bloggs wordpress-login!

Från en så kallade produktägare fick jag nämligen svaret att:

Du bör kunna logga in här www.vulkanmedia.se/wp/wp-login.php

Vill du bli författare bör du fundera en gång till om du tänker ta hjälp av Vulkan för ge ut din bok. Bilden föreställer deras wordpress-login som de skickade länk till. Undrar varför.

Mina uppenbara följdfrågor har jag inte fått något svar på.

En annan sak som inte är helt positiv med förlaget i fråga är att jag hela tiden måste godkänna cookies. Spelar ingen roll hur många gånger jag klickar på den gröna Acceptera-knappen, varje ny sida på webbplatsen kräver ett nytt godkännande. Det här är enda sajten någonsin där det varit så.

Även andra har haft problem med Vulkan Media

Jag har även hittat den här kritiken mot hur Vulkan kan agera mot sina författare och kunder. Jag vet inte hur representativt det inlägget är, men jag är inte förvånad.

I maj i år fick jag mejl från en läsare som hade följande klagomål om Vulkan Media:

”• Vi har försökt komma i kontakt med er och ringt er vid många
tillfällen på telefon 08-124 460 60. Vi blir där ombedda att vänta och
får lyssna på musik under någon minut innan ni alltid återkommer med
beskedet att alla era handläggare är upptagna.

Mail och skriftlig korrespondens: Det har även varit väldigt svårt att
få till rättelser för felaktiga uppgifter i samband med våra titlar.
Flera mejl från oss har inte besvarats. Efter att vi skickat två
pappersbrev till er har korrigeringar gjorts.

Vi har inte fått någon bekräftelse på att detta var gjort, och inte
heller fått svar på de frågor vi ställt i brev och mail.

Vi har inte fått någon som helst redovisning om sålda böcker. Även om
försäljningen varit låg ska den redovisas till oss.

Er söktjänst är inte tillfredsställande. Det är svårt, näst intill
omöjligt, för personer att söka på våra böcker om de inte har den
korrekta titeln eller ISBN-numret.

Slutet

Jag kommer inte att försöka bevaka mina pengar hos det så kallade förlaget Vulkan något mer. Det är ett återvändsgränd och jag har för mycket annat bra i livet att fokusera mot. Jag hade gärna behållit mitt konto bara för att de inte skulle kunna ta pengarna, men tji fick jag.

Om Vulkanisterna AB:s (det vill säga Vulkan Medias ledning/ägare) vill ge en kommentar om allt ovan kontakta mig.

Har du som läsare någon erfarenhet kommentera gärna.

3 reaktioner till “Pengar och konto hos Vulkan Media är borta”

 1. Jag avråder bestämt att anlita Vulcan!
  2019 skrev jag min första bok och ville ge ut den själv men hade då inget eget förlag. Valde Vulkan tyvärr.
  1. Verktyget de erbjuder är simpelt, inlägg som skrivs i wordpress med usel ”redigeringstransparens”. Ett fåtal typsnitt. Tryckfilerna som sedan skapades var mycket dåliga. Indrag första kapitelraden är ett exempel. Rubriker som blev mindre än brödtexten när boken väl blivit tryckt, vilket inte syntes i förhandsvisning.
  Jag har själv skapat mycket snyggare tryckfiler i word!
  2. Priset! Extremt dyrt att trycka även om jag valde att göra allt själv utan tilläggstjänstter. 27 000kr blev slutsumman för 300 pocketböcker på 130 sidor. Ja, slutsumman. För det tillkom en hel del kostnader som inte var helt tydliga i deras prislista.
  Jag betalade 7 000kr för att trycka samma mängd böcker året därefter, då jag anlitade en tryckfirma via mitt eget förlag.
  3. Distribution, marknadsföring och försäljning. Min bok som givits ut av Vulkan 2019 kan inte hittas i någon av de butiker som utlovats som försäljningskanaler. Har aldrig varit lätta att hitta. Har inte sålt en enda – tror jag – fast vem vet. Har aldrig hört något från Vulkan sedan jag betalade den feta räkningen.
  5. Även jag blev av med kontot
  6. Kontaktade dem via mejl för ett år sedan och fick faktiskt svar. (innan var det svårare, när jag försökt nå dem för att höra varför min bok inte kommit in i bibliotekens katalog som utlovats) När jag undrade hur mycket det skulle kosta att få mina resterande 200 böcker hemskickade då de inte sålt några och jag säljer en del på egen hand. Svar: 2500kr
  Så nu ligger böckerna i någon dammig lokal och jag väntar bara på att de ska skicka en faktura till mig för kostnad för lagerhållning
  Men då kommer jag bli riktigt sur…

  1. Det låter fruktansvärt. Jag lider med dig. Vulkan kan konsten att misslyckas.
   Intressant att det var så mycket billigare att trycka själv via eget förlag. Förutom tryckning är det just att koppla in lagertjänster (som Förlagssystem) som ett förlag till tillföra, så att böckerna kan säljas via Adlibris och Bokus.

  2. Intressant läsning. Vulkan och Lava hör till samma firma, tror jag. Båda har en klausul om option på ev uppföljare. Vad hände med den paragrafen när du tryckte upp egna böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)