Alla steg för att starta aktiebolag

Att starta aktiebolag kan ha sina fördelar. Jag tycker i grunden ändå att enskild firma är bäst om du har inkomster under brytpunkten för statlig inkomstskatt, inga anställda eller saknar höga fasta kostnader.

Anledningen till att jag nu startat aktiebolag är att jag vill bygga en plattform för framtida affärer och projekt, lära mig hur allt går till samt ha vissa fördelar skattemässigt. Det kommer även att spara en del tid för mig att flytta det mesta in i aktiebolaget.

Det går bra att ha både enskild firma och aktiebolag på samma gång och det kan enligt Björn Lundéns artikel här på hans sajt till och med vara en fördel.

Aktiebolag behöver till skillnad från enskilda firmor ha ett företagskonto på en bank och det kontot kan kopplas direkt till Fortnox bokföringstjänst. Ju mer automatiserat desto bättre.

Delar av mina olika inkomstkällor kommer jag att flytta över från min enskilda firma steg för steg. Alla intäkter och de kostnader som krävdes för att skapa respektive verksamhet ska hamna på samma ställe.

Jag passar även på att lägga ut bokföringen, årsredovisningen och ekonomisk administration på extern firma. Jag orkar inte göra allt själv utan vill frigöra tid till annat.

Här är alla steg som jag gjorde för att starta aktiebolag.

Så startade jag aktiebolag i praktiken

Började med att köpa lagerbolag, det vill säga ett tomt men redan startat aktiebolag. Jag använde bolagspartner.se/ som i praktiken är börsnoterade Fortnox. De klassiska lagerbolagen Grundbulten ägs numera av Fortnox Lagerbolag. Att göra allt pappersjobb själv ville jag inte, utan färdiga digitala mallar och tjänster sparar tid. Att skriva den tråkiga bolagsordningen helt korrekt så Bolagsverket godkänner allt outsourcar jag gärna.

Min verksamhetsbeskrivning fyllde jag via Fortnox Lagerbolags mall.

I praktiken behövde jag ansöka om att registrera ett aktiebolag och skaffa ett företagskonto hos bank på samma gång. En sak i taget går inte. I själva processen hos Bolagsverket för att starta aktiebolaget krävs det nämligen bland annat ett bankintyg/likvidintyg från banken (länk till Bolagsverket) på insatt aktiekapital på 25000 kr. För det krävs det att du har ett aktiebolag som har ett företagskonto.

Banken och företagskontot. Min blivande bokförare rekommenderade Handelsbanken. Jag behövde ringa storbanken och sedan mejla några dagar senare för att de skulle återkomma. Varför det inte finns ett digitalt formulär där man kan ansöka om företagskonto och företagstjänster är för mig obegripligt.

Påminner en aning om när jag försökte ansöka om att göra utlandsbetalningar via Nordea. Det är svårt att bli bankkund ibland, som min krönika hos PA heter.

Två besök på kontoret senare och en massa papper signerade kunde jag skicka likvidintyg för aktiekapitalet och kvitto på betald faktura (betald via nya företagskontot) tillbaka till Fortnox Lagerbolag så de kan skicka allt vidare till Bolagsverket. Första besöket på banken gjorde vi det mesta, men min överföring till mitt aktiebolags företagskonto gjorde jag från annan bank då jag inte var kund hos Handelsbanken sedan tidigare, så det krävdes ett besök till dagen efter. Jag tycker att jag borde ha kunnat få kontonumret en dag tidigare för att kunna överföra aktiekapitalet då och sen göra allt via ett besök på bankens kontor. Eller som sagt ännu hellre signera och fixa digitalt.

Det krävs många fullmakter, då ett aktiebolag är en juridisk person. Jag som (blivande) ägare behöver fullmakter för att kunna göra saker å bolagets vägnar, exempelvis enligt ovan starta ett företagskonto i aktiebolagets/lagerbolagets namn innan det är färdigt och registrerat hos Bolagsverket. Om formalia och byråkrati höjer säkerhet är det bra, men varför inte digitala tjänster även via en storbank som SHB? Alla fysiska papper när det är 2021, men vad vet jag.

Min bokförare står inte som revisor rent formellt i bolagsordningen, utan David på England Partner AB sköter bokföring, betalningar och deklarationer enligt konstens alla regler ändå.

Tidsbesparingar och ännu fler fullmakter. Du bör fundera på hur mycket du vill och kan lägga över på din bokförare. Med företagskonto och en bokförare som via fullmakter hos banken och Skatteverket kan betala in mitt aktiebolags skatt och deklarera kommer jag att spara mycket tid framöver.

Registrera F-skatt, moms och arbetsgivare hos Skatteverket. Det skedde via en blankett som skulle postas på gammalt vanligt vis. För att kunna ta ut lön från mitt aktiebolag krävdes det en registrering via verksamt.se som arbetsgivare till mig själv som enda anställd.

Och jag som svurit på att vara frilans för livet, nu blir jag anställd men vad gör det när det är i mitt helägda AB. 🙂

Registrering av F-skatt och moms krävs för att jag ska kunna börja fakturera för på fakturorna måste de uppgifterna stå.

Det tar tid att starta aktiebolag

Fortnox Lagerbolag var snabba, men Bolagsverket tog drygt två månader på sig att registrera och godkänna mitt aktiebolag. Från juli till september 2021. Fortnox förvarnade mig om 54 dagars väntetid i mejlet sedan de skickat in allt till Bolagsverket.

Skatteverket behövde flera veckor på sig för att registrera F-skatt, arbetsgivare och moms.

Sammantaget en längre och omständligare process än vad jag väntat att starta aktiebolag och jag är ändå civilekonom i grunden. Dessutom är det när bolaget väl är registrerat och klart mycket administration med att flytta saker till aktiebolaget och börja lägga ut och automatisera vissa processer. Mer om det i ett annat blogginlägg.

17 reaktioner till “Alla steg för att starta aktiebolag”

 1. Jag tycker ändå det räknas som frilans när man är anställd av sitt eget företag, dvs ingen annan som äger eller bestämmer 🙂
  Som jag förstår går det enkelt att välja eget namn för bolaget, även om man köper ett sånt där lagerbolag?
  Och man måste ändå ha en annan person som styrelsesuppleant?
  Så enda extrakostnaden var egentligen 2000 SEK + moms?

  1. Ja, det är frilans även då även om formalian säger anställd i ett AB.

   Det är lätt att välja namn på bolaget, tar man bara något logiskt och ledigt namn så godkänner Bolagsverket det. Det är en del i köpet av lagerbolaget att anmäla byte av bolagsnamn från Grundbulten.

   Bolagsverkets kostnader finns där ja, men köpa lagerbolag och låta de som sköter den tjänsten hjälpa en för att spara tid kostar lite det också. Tror att Fortnox Lagerbolag tog 3660 kr totalt inklusive Bolagsverkets avgifter.

   1. Tack, låter som en vettig tjänst att betala för, dessutom kan man ju deklarera den direkt som bolagets kostnad 🙂
    För mig har det känts som svårast att välja rätt namn på bolag, känns så avgörande på något sätt :))

 2. Oj, detta är så långt ifrån min uppfattning man kan komma. Jag lyckades bilda ett AB för ett par år sedan på ett par dagar, långt under en arbetsvecka. Då gick det en digital notis från banken till verksamt om att ett konto med aktiekapitalet fanns. Men om du tyckte detta var bökigt, vänta då till det du försöker avsluta ett AB. Det är ett rent helvete 😉

  1. Fast då var du väl redan kund sedan gammalt hos din bank? Då kan det gå snabbare. Men olika kontor har det olika ställt med personalen och vem som hinner göra vad. Vet de som haft det kämpigare med mig, men då var det Handelsbanken Uppsala och personalbyten som fick ärendet att typ trilla mellan stolarna. Sen är Bolagsverket olika överbelastat eller inte.

   Jag läste på twitter i kommentarerna till min tweet om detta att någon hade kämpat i åratal med att lägga ned sitt aktiebolag.

   1. Jag tycker personligen Handelsbanken är ganska hopplösa i sin kundservice. Det känns som mycket måste hanteras pappersvägen. Jag fick besöka två kontor för att öppna ett bankfack för några år sedan plus att de var tvungna att ringa till ett annat kontor där jag senast var kund för att få godkännande att flytta över mig till det andra kontoret. När de plötsligt skulle börja ta betalt för sin internetbank så undrade jag över rimligheten att betala 300 kr för en internetbank när jag bara hade mina pensionsplaceringar kvar hos dem. Deras svar var år 2019 att jag kunde ju komma till bankkontoret för att byta fonder. Efter att ha läst deras villkor så slapp jag betala årsavgiften men det krävdes mejl till kontorschefen eftersom handläggaren hade försvunnit på föräldraledighet och ingen hade uppenbarligen till uppgift att kolla hennes mejl. Så ingen Handelsbanken för mig när jag startar mitt AB efter årsskiftet.

 3. Hej Marcus,
  Jag försöker sätta mig in i d-aktier, vad det innebär och var i riskerna ligger. Fördelar/nackdelar? Hur ser din uppfattning ut och vad är din åsikt gällande Akelius d-aktie?
  Vänliga hälsningar,
  //Fredrik

  1. Hej!
   Riskerna ligger i bolagets betalningsförmåga och i det allmänna ränteläget. Med evig löptid är D-aktier räntekänsliga. Fördelen är hög utdelning som är stabil, nackdelen är att utdelningen aldrig kommer att bli högre. Akelius D är lite dyr just nu.

 4. Hej,
  Hoppas att det är okej att ställa frågor här. Jag börjar bli lite orolig för Swedish Match. Tror du de kommer fortsätta med tillväxten de har? Risk för högre beskattning? Och tror du det kan komma bud på dom?

  Tack för bra sida,
  Christoffer

  1. Hej!
   Så här hög tillväxt ska vi nog inte räkna med sitter i hur länge som helst, men det är starkt att de har de framgångar de har. Risken för högre beskattning ska vi inte oroa oss för, då kunderna är trogna och tål allt högre priser. Jag tror inte det kommer bud, men kommer budet på Swedish Match är det nog efter avknoppningen nästa år.

 5. Gokväll!
  Det skulle vara intressant att höra vad du tänker kring Candles Scandinavia som ska noteras snart? Jag tycker VDn känns lite hal, men tycker inriktningen är intressant.

  Ha en fin söndag!
  /C

 6. Har nyligen startat ett AB via bolagsverket och det tog ca 1 månad, utan f-skatt. När jag köpte mitt första lagerbolag via pwc gick köpet riktigt snabbt, dock blev det något problem med ägarbytet vilket gjorde att de tog 2-3 månader innan allt var korrekt.

 7. Oj, det lät krångligt. Startade mitt bolag själv för ett år sedan via verksamt.se. Tog ca 30 minuter. Kontaktade sedan Danske Bank via Mail och fick konto upprättat utan ett enda personligt besök, bara digitala underskrifter. Bolagsverket tog ett par veckor på sig och sedan var jag igång.
  Handelsbanken verkar vara föråldrade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)