Onsdagen den 5 november besökte jag börsen då det var öppet hus på kvällen. Vakten vid ingången tittade i min väska, men ingen av oss hittade något spännande där.
Jag inspekterade sedan lokalerna, satt på stolarna, stod på golvet, drog ut vissa sladdar, stoppade in andra, kände på muttrar, ståbajsade på en toa, tryckte på en knapp på en dator, vände på en server, gick i en trappa, öppnade ett fönster, bar något hårt och tungt med mig därifrån, hörde polissirener som närmade sig, sprang för livet.
Okej, det är lördagskväll när jag skriver det här så jag kostade på mig att skoja till det i stycket ovan. 🙂
Stockholmsbörsen heter egentligen inte så längre, men det är bara de som jobbar där som bryr sig om att det heter Nasdaq OMX. Börshuset är tydligen en gammal Fordfabrik, men den påminde lite om ett växthus med allt glas på vissa ställen. Förutom hörsalen var det mesta lätt att hitta.
Här är några spontana intryck:
Spreadcertifikat är en intressant idé från Handelsbanken, men mest för trading.
Det är tydligen för dyrt att driva ETF:er i förhållande till de enorma mängder kapital som krävs, så det är därför som XACT (Handelsbanken) inte lanserar fler. Jag efterlyste mera utdelande ETF:er, bl.a. en med alla preferensaktier.
Nordeas valutabevis kompletterar räntebevisen väl. Mer info i nya numret av Placeringsguiden. För övrigt visste inte ens tjejen i Nordeamontern var Nordeas föredrag skulle vara, men till slut hittade jag dit.
Både Strand och Mangold har diskretionär förvaltning, men de skyltade inte precis med avgifterna för det i broschyrerna.
Hej, haha jag ”såg framför mig” hur du drog fram på din inspektionsrunda i början av inlägget 😀
Angående dessa utdelande ETF:er du skrivit en del om på senaste; Så har jag fastnat för Global X SuperIncome Preferred (SPFF) efter att ha läst vad du och Placeringsguiden skrivit om denna.
Det ska sägas att jag är inte jättekunnig om aktiemarknaden ännu, men har hunnit lära mig en hel del om grunderna i ekonomin och handeln.
När jag letat i alla hörn av internet efter information om SPFF, har jag fått uppfattningen att kunniga i börshandel t ex du Marcus, aktietidningar, och svenska börs-podcasts, ser denna ETF som väldigt bra och relativt säker, medan en del okända utländska bloggar skriver att man kan placera max 4% av sitt kapital i SPFF.
Jag undrar hur stor del av sitt kapital du anser att det är lämpligt att placera i SPFF om man vill ha relativt säker avkastning under 1-5 år, men ändå vill kunna lägga över en stor del av detta kapital för att gå in i vanliga aktier om börsen skulle falla stort framöver? Den verkar ju mycket stabilare än t ex (SDIV).
Jag har sparat ihop 600,000 kr under åtta år från mitt ”knegarjobb”, och sedan tjänat 500,000 kr senaste året på en lyckad aktieaffär. Nu tänkte jag försöka förvalta dessa lite säkrare och bygga en bra portfölj och har många år kvar av både jobb och sparande.
För tillfället har jag 277,000 investerat i aktier med allt från mycket hög till låg risk, och 800,000 kr i likvida medel.
Det jag är mest fundersam över är vad jag ska göra med dessa likvider i dagens läge och hur stor del det kan vara lämpligt att gå in med i SPFF.
Jag har ganska nyligen försökt starta en långsiktig ”grundportfölj” där jag gått in i dessa aktier med 25,000 kr i varje: AAK, Alfa laval, Axis, Betsson, Lundin petrolium, Telia.
Sedan har jag 50,000 kr i bolaget JLT mobile computers (kanske för chansartat?).
40,000 kr i Starbreeze, men beredd att öka framöver när framtiden klarnar för bolaget.
En chanspost på 20,000 kr i Karo Bio.
Jag skulle tacka ödmjukast om du hade möjlighet att ge lite tips om ETF SPFF, och din syn på min nuvarande aktieportfölj, och kanske vad som skulle vara lämpligt att komplettera med.
Tackar också för din blog och det du bidrar med i affärstidningarna, det är väldigt intressant och inspirerande! Mvh.
Din grundportfölj känns vettig fast chansaktierna ska nog inte väga tyngre än de gör. SPFF lär ge drygt 7 procent om året i direktavkastning, men dollarn svänger mer än så vissa år. Kreditriskerna på alla innehaven är inte lätta att veta eller hinna med att bedöma, men några prisuppgångar ska vi nog inte räkna med. Ännu lägre räntor som gör preffarna ännu mera attraktiva (jmf alternativa placeringar) blir det nog inte i USA i alla fall. Stiger inflationen där kan placerare börja sälja preferensaktier. Trots allt känns SPFF som en relativt trygg utdelningsplacering. 5 procent av portföljen känns helt okej, men jag tycker att svenska preferensaktier är förstahandsalternativet. Ingen valutarisk och du kan lättare följa hur det går för bolagen.
Tack för svaret! Man fick en del nya insikter.
Angående valutarisken i SPFF tycker jag det låter som vi kan räkna med minst lika stark dollar ett bra tag framöver? Men ändå en risk att ta hänsyn till, och risk är väl något man vill minimera i preffar då man ofta äger dem för säkrare avkastning om jag förstått rätt.
Dock verkar SPFF ha varit väldigt stabil och som mest rört sig runt 5% över tid i turbulenta perioder på börsen?
Eller är det ganska väntat att dessa preffar sjunker i värde om USA börjar gå ännu bättre och dollarn stiger mer, och därför ”tar ut” svenskarnas valutafördel (och chans till ännu bättre avkastning) om USA drar ifrån Europa framöver?
Jag vill inte göra detta till en chatt om SPFF, så förväntar mig inget svar på detta om tiden är knapp 🙂
Jag kanske kan passa på att tipsa andra nybörjare att tänka på skatten man betalar på ETF:en SPFF.
Om jag förstått det hela rätt; Man köper SPFF för 100,000 kr så blir vinsten efter avgift (0,58%), utländsk skatt i kapitalförsäkring på utdelning (15%) (som man förhoppningsvis får tillbaks efter 2-3 år), och ungefärligt courtage (0,15%)
100,000 kr i ETF:en SPFF, vid 7% utdelning och ägande 1 år:
Avgift per år 580 kr.
Skatt 1050 kr i KF (som man förhoppningsvis får tillbaks efter 2-3 år).
Courtage köp/sälj ca 300 kr.
Vinst: 5070 kr.
SPFF känns stabil och de svenska preffarna påverkades inte så mycket när inflation och räntor blev lite högre i förra högkonjunkturen kring 2011-2012. Blir det inte värre än så i USA lär SPFF och andra preff-ETF:er ge en relativt god avkastning. Dollarn ser onekligen ut att vara mer i vinnarspåret än någon annan valuta just nu. Vi får se hur länge det varar.
Okej, det låter intressant och ganska tryggt som ”ränteplacering”.
Gör man något stort nybörjarmisstag om man nu har 150.000 kr i en medelsäker grundportfölj, och 800.000 kr i likvider, och inom kort utökar med:
– ETF SPFF för 100.000 kr
– Ratos preferensaktie 50.000 kr
– Balder pref 50.000 kr
– Industrivärden 50.000 kr men går in i denna med 25.000 vid nästa två ”börsdippar”.
Den fördelningen vore inte stort nybörjarmisstag eller så, men visst finns det en fördel med att välja preferensaktier som ligger en bit under inlösenkurserna.
Johan, Balder pref kan från och med 2015 lösas in för 350 kr. Varför skulle man vilja köpa den vid dessa nivåer? Antingen köper du väll enbart Ratos pref för allt, eller någon annan som har mer potential efter nyemissioner som just ju Klövern eller Akelius som har betydligt högre återköp än kurs och båda är minst lika säkra som Balder om inte mer.
Tack för tipsen! Bra poäng där Henrik, nästan så man skäms för den missen och ytterligare ett bevis att man har mycket kvar att lära. Men det blev snurrigt när man läst mycket om preffar generellt och alla möjliga aktier på kort tid. Stort tack för att du uppmärksammade mig på det.
Jag köpte Ratos pref och Akelius pref för 50,000 kr vardera. Har inte vågat mig på ett köp i ETF:en SPFF än, känns som det blir mycket köp på kort tid, och man vill ju ha likvider då börsen står högt idag, men även utnyttja utdelningsläget.
Man kanske skulle sälja halva innehavet i JLT Mobile trots 10% förlust och säkra upp med Industrivärden och SPFF för 50,000 kr vardera istället.
Usch man får bara fler frågor och val ju mer man lär sig 🙂
Johan nog en smärre rekyl på väg, bra att sitta med kontanter och vänta in det rätta tillfället. Själv har jag tecknat mig för Klövern nyemission av pref, och hoppas få några iallafall. Hemfosas bolagsstämma beslutade idag att godkänna förslaget om preferensaktier. Många preffar att välja på nu.
SPFF……vad händer om det kommer en räntehöjning i USA? Varje räntehöjning påverkar SPFF negativt. Modigt om du vågar köpa SPFF för stora pengar. Så länge räntan är oförändrad är det ju inga problem.
@Henrik, när du säger rekyl; menar du för börsen generellt eller särskilt för preferensaktier? Jag antar du menar börsen som helhet.
Intressant att höra lite hur läget utvecklar sig för svenska preffar.
Jag såg någon på ett forum skriva att det är risk för kursnedgång i dagens populära preferensaktier på grund av att det nu kommer ut mycket preffar från ”nya” bolag, kan det ligga nåt i det tro? Men vad någon skriver på ett forum får man ta för vad det är såklart, och någon större påverkan borde ju inte preffar i ”nya” bolag ha på befintliga tycker jag det känns som.
Hur resonerar du när du tecknade dig för Klövern pref? Jag förstår såklart grundtanken, men alltid intressant att höra andras tankegångar då jag inte är så insatt i preffarna än.
Angående SPFF har jag inte vågat köpa ännu, då det tack vara Marcus Hernhag och dig kändes bäst att köpa svenska preffar först. Och när det blir köp i SPFF blir det antagligen för en mindre del än i de svenska.
Magkänslan säger ju att vi egentligen inte har världens bästa köpläge på börsen idag utan att det nog kommer mycket bättre lägen framöver, så man får väl hålla i likviderna och ha tålamod.
Med tanke på dagens ras är jag i alla fall nöjd att jag hade det på känn och sålde innehavet i Starbreeze för några dagar sedan och minskade risken i portföljen.
Men med 200 k i säkra aktier, 100 k i Ratos/Akelius pref, och 28 k i mycket hög risk, och 750 k likvider kanske man har en bra fördelning ändå i dagens läge? Det enda jag är lite osäker på är innehavet i JLT Mobile Computers på 50 k… kanske dumt att ligga tyngre i den aktien än i de säkra, men känns dumt att sälja en del med drygt 10% förlust när bolaget går bra.
Hoppas det inte gör något att diskutera/ventilera detta i Marcus kommentarsfält, men kanske någon annan nybörjare åtminstone får lite hjälp av det hela 🙂
Johan anledningen till att preffar går ner är för att många småsparare som inte har råd med flera innehav (eller helt enkelt ser den andra preffen som ett säkrare kort) säljer i den pref dom sitter på (med en smärre vinst) och tecknar sig i nyemssioner t.ex. nu Klövern. Fler vill sälja på kort tid=kursen sjunker. Kursen återhämtar sig dock rätt fort när alla som vill sälja har gjort det. Preffar är inte kurskänsliga som vanliga aktier. Akelius har nyss haft utdelning och nu kommer Klövern. Naturligt att kursen går ner.
Jag försöker bygga upp en utdelnings-portfölj för att täcka mina fasta levnadskonstnader om några år. Jag ämnar därför sitta på mina Akelius (och ev. Klövern) över oöverskådlig tid som en del av min extrainkomst. Jag är därför inte så intresserad av kurserna, utdelningen kommer oavsett. Enda preffen där utdelningen är i riskzonen just nu är väll Eniro :O)
@Henrik, okej ja det låter logiskt. Man vet ju att kursen tillfälligt sjunker vid utdelning, men jag tänkte på om preffarnas kurs ligger långsiktigt i riskzonen av någon annan anledning. En del personer verkar vara osäker på Ratos läge och pratar om sänkt utdelning t ex, det borde ju påverka en ägares plan ganska mycket oavsett om den är långsiktig eller inte.
Men så länge man köper säkra bolag och inte över kursen som bolaget kan köpa tillbaks preferensaktien på, och att man avser att behålla preffarna många år, så spelar det kanske mindre roll.
Ja att ha större mängd preffar i ett bolag som Eniro känns chansartat. Då måste det vara otroligt mycket säkrare att ligga i fastighetsbolag eller t ex Ratos?
Intressant att höra din plan om att täcka dina fasta levnadskostnader med en utdelningsportfölj, önskar dig verkligen lycka till!
Med en sådan långsiktig plan måste du även tänkt på de långsiktiga riskerna, har du några tips på de viktigaste i så fall?
Roligt med en lång och bra diskussion. Fortsätt gärna.
Angående Ratos utdelning kan jag flika in att det nog bara är stamaktiens utdelning som vissa haft funderar kring. Preferensaktiens utdelning får de inte sänka förrän stamaktiens sänkts till noll. Om jag minns rätt kostar Ratos Pref utdelning Ratos endast 80 miljoner kr om året i utbetalningar. Det lär de allt klara! 🙂
@Marcus, fint att höra att det inte gör något att några bosatt sig i ditt kommentarsfält 🙂 Tack för inflikningen om Ratos utdelning.
Jag kan passa på att fråga dig angående preferensaktier: I veckans avsnitt av Börspodden nämnde de den stora ökningen av preffar som kommit, särskilt i fastighetsbolag, och att t ex Klövern öser på med nyemissioner är ett tecken på att kurserna kommer falla framöver eller att nyemissioner kommer fortsätta vid kursökning… Slutsatsen av hela deras diskussion var ”att alla som köper nu är förlorare”, och att ”det bara är att sälja alla sina preffar och gå vidare till något annat”. Hur ser du på det som också köpte Ratos nyligen? Eller gäller det mestadels fastighets-preffar, och borde man köpt Ratos för hela summan än Akelius nyligen? Jag antar att alla inte håller med i deras syn på saken.
Här är länken till avsnittet, och pratet om preffar börjar vid 5 min 40 sek: http://borspodden.se/avsnitt-63-borspodden-moter-erik-niva/
Johan, i Börspodden får man höra märkliga slutsatser ibland. Preferensaktier köper man inte för kursökning i första hand utan för utdelningen. Ska man ha en utdelningspotfölj så får man räkna med att något bolag ställer in utdelningen förr eller senare. Jag har tänkt mig +20 olika aktier, därav får det ingen större inverkan när jag måste sälja och köpa någon annan. Akelius och Klövern tänker jag dock sälja när de handlas i nivå med inlösenkursen av naturliga skäl. Titta på vilka aktier och ETF-er Marcus H äger, ganska likt en optimal utdelningsportfölj.
@Henrik, ja det verkar så angående Börspodden.
Jag håller med om att man köper preffar mestadels för utdelningen. Men om det görs många emissioner, är det då inte risk att aktien är värd mindre än ens inköpspris pga utspädningen om man vill sälja den i framtiden? Fast kanske man räknar med att bolaget också ska öka i värde över tiden.
Med plan på +20 aktier i utdelningsportföljen måste det ta lång tid att komma in på bra kursnivåer i alla bolag, eller ökar du i aktierna med jämna mellanrum/vid nedgångar?
Jag har läst sidan om Marcus H’s portfölj tidigare, men det var ett tag sen nu, ska ta en titt!
Jag har naturligtvis fler strategier geografiskt etc. Man ska aldrig ha alla aktier i samma valuta eller i samma land, ganska välkänt :O) Jag började med att köpa det jag hade tänkt mig i Kanada, främst eftersom det är högst courtage där (avanza har nu höjt från 12.95 dollar till hela 39 dollar). Sen har jag fortsatt till högutdelarna (och högrisk dito) i USA. Sen till Norge, och slutligen till Sverige. Jag har bara Klövern och Hemfosa på kö när dom kommer med sina pref. Till slut tänkte jag testa och köpa några få aktier i Delarka holding. Sen är det bara att ligga i en fond och vänta på framtida köptillfällen. Utdelningarna täcker den här månaden 19.84% av min hyra :p
En tilldelning på 60% i Klövern var inte vad jag räknat med. Bara att sälja med vinst så fort som möjligt.
@Henrik, intressant att höra. Men om man har en portfölj speciellt för utdelningarna som ska täcka ens fasta kostnader; blir det inte riskabelt med utländska aktier då med tanke på valutarisk, och omständligt med källskatt? När ”svensk utdelning” är skattefritt.
Är geografisk spridning lika viktig om man ligger väldigt lång och äger till största del för utdelningar?
johan det är ju bara min personliga strategi. Tror inte Hernhag skulle hålla med om den :O) Anledningen till den höga risken är bara för att hålla uppe pengaflödet i början. Omständigt med källskatt är väll det minsta problemet, det sköter ju Avanza automatiskt och avräknar mot ISK-skatten. Sen är det betydligt roligare att få utdelning varje månad eller kvartal till skillnad mot i Sverige där man får en gång per år :O)
Geografisk spridning är i grunden bra, men allt beror så mycket på. Valutarisker ska man inte underskatta, men heller inte överskatta. På riktigt lång sikt verkar till exempel dollarn röra sig i ett intervall. Växelkursen har varit kring 6-8 kr många år nu, och jag vill minnas den låg där även i slutet av 90-talet innan det blev en topp i början av oo-talet.
Utdelning månadsvis är ju inte fel om man använder den till fasta kostnader förstårs!
Tänkte inte på källskatten i ISK eftersom jag själv har KF, då behöver man inte vänta 2-3 år på att få tillbaka den låter det som? Inget problem i så fall såklart.