Frågor och svar om aktier och skatteplanering

Vad tror du om att köpa aktier i Berkshire Hathaway (Warren Buffett) samt BYD?
Berkshire Hathaway är ett bra sätt att få en bred exponering mot USA-börsen. Förvaltningen av Buffetts portfölj är billigare än den som indexfonder tar. Synd bara att B-aktien gått upp ganska mycket ganska länge. BYD vet jag tyvärr inget om. 

Shelton meddelade nyligen kraftigt ökade reserver efter uppdatering.
Ändå lever kursen en tynande tillvaro. Vad ska man tro? Sälja eller behålla?

Jag gissar att det beror på att de är verksamma i Ryssland och Ukraina. Marknaden skyr allt sånt just nu. Jag tror också jag läst något om oklarheter med gasnätverket och leveranserna och betalningen av dessa i Ukraina. Samtidigt som det känns för sent att sälja ska man inte försöka greppa fallande knivar så att säga.

Jag ska tävla med en bekant att få bäst avkastning på 5000 kr på ett kvartal allt ska vara i ett papper. Vilken aktie skulle du ha investerat i?
Tror du börsen kommer att gå bra kommer högriskaktier att gå bra och omvänt om börsindex går ned. De som vinner tävlingar där många deltar satsar i högriskaktier och har tur. Ska du bara slå din kompis kan du vinna även med ett ganska tryggt papper bara du tajmar det hela rätt. Det kan handla om allt från att du tror Transmode rekylerar upp till att du tror att trenden i Atlas Copco håller i sig. Allra bäst på en så pass gå tid som ett kvartal är lite som en gissningslek.

Läser din sida och tycker den är bra. Har en aktidepå, tänkte att jag skulle pö om pö flytta in den på mitt ISK konto. Skall jag vänta till Jan för att slippa sista skattetillfället på ISK eller flytta mina förlustaktier nu, alltså de som står på back iom att jag har en del vinst att deklarera för året på sålda aktier?
Finns något sista datum för försäljning på året för att kunna kvitta vinst med förlust i deklarationen?

Skatten som dras från ISK är väldigt liten, så det är frågan om det är värt att vänta på den. Det är viktigare att du i din vanliga depå tar fram reavinster samma år som reaförluster i din depå så du kan kvitta dessa mot varandra. Det är bara om försäljningar av vinstaktier sker i samma kalenderår som du säljer förlustaktier som du kan kvitta.

————–
Tack för alla frågor! Det var väldigt många även på aktiechatten hos Privata Affärer i fredags. Fick du inte svar du får du nya chanser framöver.

/M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)