Förnybar energi är framtiden – ändå läggs Odin Energi ned

När fonden Odin Energi läggs ned genom att slås samman med Odin Global sker det med en självmotsägelse eller i vart fall med en motivering som jag inte förstår.
”Ökat fokus på klimat och förnybar energi har lett till ett lägre intresse för aktiefonder som investerar i energiföretag.”

Det ökade fokuset mot bl.a. förnybar energi leder enligt Odin med andra ord till lägre intresse för investeringar i energiföretag?! Min uppfattning är att ökat fokus mot förnybar energi ökar intresset för aktierna i den sektorn. Jag vet många heta sol- och vindkraftsverk i Nordamerika.

”Men förnybar energi är också utmanande, eftersom detta är ett område där världen fortfarande befinner sig i en inledande fas.”
Med tanke på hur stora bolag som Nextera Energy är ser jag inte förnybar energi som något som bara är i sin inledande fas heller. Däremot verkar förnybar energi vara i den attraktiva tillväxtfasen och jag är glad jag köpte Brookfield Renewables i tid innan kursrusningen. 

Anledningen till att Odin Energi läggs ned är att man investerat för mycket i olja och att det blir svårt att omprofilera fonden mot förnyelsebart. Oljefonder tror jag säkert att många inte vill investera i och därmed har intresset för Odin Energi var för lågt. Det är ytterst där skon klämmer, fonden är inte tillräckligt lönsam. Money talks.

För oss som direkt eller indirekt via fonder investerar i förnybar energi är framtiden ljus, ja medvinden gör läget direkt lysande på 10 till 20 års sikt. 🙂

Tillägg: 16:42 den 27/12-19: I min bok om olika tillgångar skriver jag mer om alla fördelar och nackdelar med fonder plus det här med att vissa fondbolag (ej nödvändigtvis Odin) lägger ned fonder som inte går bra och behåller de övriga så länge det funkar vilket skapar survivorship bias.

9 reaktioner till “Förnybar energi är framtiden – ändå läggs Odin Energi ned”

 1. I mitt tycke är det väl lika bra att den fonden försvinner. Jag menar, det här med att investera i enbart specifika branscher. Det är inget man bör syssla med i en balanserad portfölj.
  Sedan är det väl mycket som talar för många nedläggningar av fonder framöver. Branschen har grävt sin egen grop, tack vare falska indexfonder, fokus på enbart volym mm.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  1. Jag tror också att det inte bara är inom hedgefonder som det läggs ned utan även inom andra tids nog. Vi är nog inte där än när kapitalet flödar som det gör, men när vi får en ny finanskris något år något decennium och allt kapital börjar lämna indexfonderna med buller och bång lär det bli någon form av fonddöd i spåren.

 2. OM femtio år är det säkert ingen som använder olja. Då har vi enbart eldrivna fordon. Minskar avgaser som förorenar miljö och speciellt inne kärnan av storstäder där trafiken går tätt. Där brukar luften vara dålig.

 3. Trist att fonder läggs ner i det tysta. Man lägger ner fonder som går dåligt och har fel inriktning och startar upp nya fonder. De som blir kvar är de som levererar och man får ett rejät survivorship bias.

 4. Hej! Om man vill investera i ny energiteknik är det fel tillfälle att gå in i Brookfield Renewables nu efter kursrusningen? Brookfield Infrastructure verkar ha delvis samma inriktning är det ett bättre alternativ? Tack för en intressant blogg! Mvh/ LP

  1. Hej! Efter detta uppsving skulle jag i vart fall inte köpa för lika mycket, utan ta det lite försiktigare. Kurstrender fortsätter ibland längre än vad man tror så att stå helt utanför är heller inte det bästa. Brookfield Infrastructure är mycket bredare i sin inriktning och har mycket mer än förnyelsebara energikällor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)