Frågelådan – P/E-tal på 100 för preff, samt SaltX och Cellavision

Frågelåda
Frågelådan. Du frågar, jag svarar. Foto: Mimmie England.

Frågelådan gör härmed en tillfällig liten comeback. Här är svaren på några frågor jag fått i år.

Läsarfråga: Jag har koll på p/e tal och har inga problem med att investera i höga p/e tal om jag tror på bolaget osv. Men ALM Pref aktien har ett p/e tal på 112 (enligt Avanza) vilket känns orimligt högt, och verkar också bevisligen så om man ser till preffar i samma bransch. Utdelningen verkar stabil och kursen ligger under inlösen. Varför i hela friden är p/e så högt? Betyder det att dom har låg vinst eller? Borde man vara orolig för att de måste ställa in utdelningarna?
Svar: P/e-tal för preferensaktier är inte användbart eller relevant alls. Den sortens aktier värderas enbart utifrån utdelningen, bolagets kreditrisk och ränteläget. Bara vanliga stamaktier styrs mycket av vinstutvecklingen och här kan man titta på P/E-tal.

Läsarfråga: Jag har sedan några månader tillbaka intresserat mig för aktiebolaget Saltx. De har uppenbarligen en extremt stor potential om deras produkt visar sig vara tillräckligt gynnsam. Vad är dina tankar kring Saltx? Vart ser du dem i det korta respektive långa perspektivet? Om nu resultaten i pilotanläggningen visar sig vara positiva och vattenfall lägger en order, vilken kurs tror du det bär av mot då? Är det en väldigt riskabel aktie att gå in i som den småsparare man är?
Svar: SaltX är ett rent förhoppningsbolag, en lottsedel. Kanske tjänar de aldrig någonsin pengar, kanske lyckas de. Jag kan inte spekulera i vilket, men det är verkligen ingen nybörjaraktie eller något att börja bygga en portfölj med. Så här riskabla aktier undviker alltid jag.

Läsarfråga: Anser du att Cellavisionsaktien är för dyr i nuläget? För hög risk? Bra investering på ca 1-3 års sikt? Bättre än H&D Wireless som jag tyvärr köpt för ett tag sen.
Svar: Det är nästan omöjligt att värdera Cellavision, men ett sätt är att köpa oavsett och sen bara vänta jättelänge så har man nog tjänat bra med pengar. Svårt att säga om det är värt att byta från H&D Wireless just nu. Som bolag är Cellavision stabilare.

2 reaktioner till “Frågelådan – P/E-tal på 100 för preff, samt SaltX och Cellavision”

  1. Hej Hernhag, jag har samma uppfattning som dig med Cellavision. Stoppa i byrålådan och bara vänta. Målet från VD och ledning har varit 15% tillväxt per år och jag tycker Zlatko Rither osar kompetens och ger mig Satya Nadella vibbar. Gissar att båda är den berömda ”high-income personlighetstypen” i en ENTJ. Detta lovar gott för framtiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)