Personbästa i fel bänkpressövning

I torsdags blev det löpning och 14 st hårda 30 sekunders-intervaller i backe. Sen ett par 45 sekundare som bonus. Efter gymmet i fredags var jag helt urlakad som ett high tech-bolags aktie strax efter en vinstvarning. Innan det hade det gått oväntat bra på gymmet.

Jag kör normalt inte smalbänk mer än ett set med många repetitioner (10-20) efter flera set med bänkpressen, men i fredags provade jag tunga lyft i smalbänk och jag tyckte klarade tyngre än väntat.

Smalbänk

Då jag aldrig provat på tyngre än 80 kg kändes det oväntat mycket med 85 kg. Så idag söndag körde jag smalbänk efter knäböjen och slog nytt personbästa med 95 kg!

Smalbänk personbästa

Mitt årsbästa i bänkpress är värdelösa 97,5 kg så att jag fixar nytt personbästa 95 kg i smalbänk är nästan konstigt. Att hålla i skivstången med smalare grepp gör en normal människa svagare, men jag verkar vara nästan lika stark oavsett grepp utan att ha fokuserat mot smalbänk alls. Jag känner att axlarna jobbar mycket mera i smalbänk (insidan av händerna bara 2 cm ut på knottriga området), men det är bröstmusklerna som är starkast så tyngst vikt klarar man normalt om de får ta så stor del av jobbet som möjligt.

I de tre bänkpress-seten på 90 kg du ser ovan testade jag fullbrett grepp i första och tredje setet, och i tvåan höll jag halvbrett så att säga. Jag är minst lika stark där som när jag håller riktigt brett. Konstigt.

Jag är faktiskt starkare i marklyft om jag står tätt ihop med benen jämfört med lite mer bredbent. Likadant i stående axelpress med skivstång. Kanske handlar allt om att jag är gänglig som en flaggstång så jag blir starkare om jag håller ihop kroppen och blir mer kompakt. Vad tror du?

Att gå sin egen väg på gymmet för att hitta helt rätt är som strategi lika smart som att försöka hitta rätt med sparande och aktier på ett sätt som passar en själv. Med vetenskapen som grund försöker vi hitta rätt utifrån vad som verkar fungera och passa just oss och våra förutsättningar. Även om det är svårt att veta vad som leder till vad, orsak och verkan. Mycket inom sparande och träning är en beteendevetenskap, tycker jag.

4 reaktioner till “Personbästa i fel bänkpressövning”

  1. Kul och bra post! Och ett utmärkt exempel på hur viktigt det är med nyfikna resonemang för att hitta svaren på frågorna som gör att man tar sig framåt. Inom vilket område det än må vara. Är själv fascinerad av övningen marklyft. Den har lärt mig mycket om min egen kropp. Jag älskar den samtidigt som jag är lite skraj för den. Gör du rätt belönas man med en endorfinkick som inte liknar någonting annat. Och man känner sig stark som en björn. Förlorar man koncentrationen och gör – gud förbjude – lite fel, kan det bli hur dåligt som helst … Har inget svar på frågan om varför du blir starkare när du står tätt ihop med benen. Själv försöker jag föreställa mig själv som någon form av galjonsfigur när jag kör marklyft (på mycket modesta viktnivåer). Spänn bålen och skjut bröstet snett uppåt – det brukar ge mig kraft för ytterligare 10 kg:-). Trevlig helg och tack för en bra sida!
    Hälsar,
    Christian

    1. Tack. Jag fick några ryggskott runt 2017-2018 och har tappat lite i styrka sedan toppen 2016. Oklart för mig varför, men det vänder nog. Marklyft kan ge rädsla för ländryggen i mitt fall, annars en fantastisk övning.

  2. Normalt när man kör smalbänk, förskjuts mer kraft från bröstmusklerna till triceps. Så du kanske har starka triceps, helt enkelt. Ska snart testa mitt RM 1 i bänk…hoppas på 110 kg (61 år. 82 kg, 177 cm). Marklyft ca 150 kg…RM1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)