Frågor och svar: Mycronic och ETF:er som MDIV

Skulle du kunna förklara varför du gillar ETF:erna MDIV och Vanguard REIT?
MDIV ger utdelning från flera olika tillgångsslag, allt från företagsobligationer till aktier. Vanguard REIT ger en bred flora av utdelande fastighetsbolag i USA. För placerare som vill ha utdelning flera gånger om året och inte vill ta alltför höga risker lämpar sig dessa ETF:er bra.

Hur skulle du kortfattat beskriva en ETF som MDIV? Vet du om det är samma skatteregler för utdelningen i utländsk valuta på ISK:n från MDIV?
MDIV ger dig utdelning från flera olika typer av placeringar, vilket sänker riskerna. Mig veterligen är det netto samma skatteregler, men jag tror det är så att åtminstone Avanza och Nordnet fixar avräkning på källskatten via avkastningsskatten. Men fråga gärna din mäklare innan du köper.

Tänkte fråga dig angående aktien Realty Income Corp och ETF:n Vanguard Reit ETF, Vilken skulle du föredra och varför? Eller tycker du att man ska välja båda och i så fall hur många procent av varje om du har 100 000 kr?
Vanguard REIT ETF ger bättre riskspridning för fonden placerar i många olika REIT:s. Realty Income är månadsutdelande och har en svårslagen utdelningshistorik utan sänkningar och höjningar mer eller mindre varje kvartal. Direktavkastningen är högst i Realty Income vill jag minnas. Fördelningen i din portfölj beror lite på om du vill ha och behöver riskspridning via fonden eller kan ta lite högre risk via bolaget Realty Income.

Undrar om du kan även ge tips på bra svenska och tyska ETF:er?
Jag inte känner till någon riktigt bra svensk eller tysk ETF tyvärr. I Sverige är utbudet begränsat, tyska ETF:er har jag inte tittat så mycket på bara. Men http://etfsverige.se kan lista sådana.

Är Micronic Mydata en aktie man skall satsa på?
Micronic, som numera heter Mycronic, är en chansaktie att hålla koll på. Men nu när aktien lyft en hel del känns lite för sent att köpa. Kursen brukar vara slagig och det är bäst att köpa på dipparna.

4 reaktioner till “Frågor och svar: Mycronic och ETF:er som MDIV”

 1. Hej Magnus,

  Har följt din chatt på privata affärer länge, men detta ar första gången jag skriver. Jag är intresserad av att som en del av min portfölj ha Vanguard REIT för riskspridning och fastighetsexponering. Jag brukar värdera fastighetsbolag genom att använda deras förvaltningsresultat. Men, för att få detta för Vanguard är det totalt över 130 bolag och även om man bara tar majoriteten blir det mycket tidsödande särskilt eftersom jag också vill ha lite historiska siffror att jämföra med. REIT har gått upp mycket på sistone också…..

  Vad är ditt råd/hur gör du för att värdera denna typ av instrument?

  Tacksam för svar,

  Anders

 2. Hej!
  Jag har hittat en del intressanta Amerikanska ETF:er som jag skulle vilja investera i men kan inte köpa dessa pga. regelverk från 2018.
  Finns det något sätt att kringgå detta?
  Hur har du gått tillväga?

  Tack på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)