Frågor och svar om sparande, utdelningsdag, reaförluster & Aerocrine

Jag behöver väl inte ta upp aktier i K4 som inte sålts under 2014? Och då får jag inga vinstaktier att kvitta mot förlustaktien Elekta? Det blir att bita i det sura äpplet?
Nej, det är bara aktier du sålt under 2014 du ska ta upp i deklarationen nästa vår. Har du inte sålt någon aktie med vinst utan bara deklarerar en förlust får du skattereduktion på 21 procent av förlusten. En helt okej tröst, även om det totalt sett är bättre att kvitta mot vinster. 

Jag funderar vad du tycker om Aerocrine? Aktien har ju tappat mycket i värde på sistone. Är bolaget köp värt eller är det bara början på raset?
Aerocrine ligger någonstans mellan en chansaktie och en lottsedel. Förlusten var större än nettomsättningen under andra kvartalet och så länge inte tillväxten verkligen lyfter finns det inte mycket som kan få aktien att långsiktigt vända upp. Jag säger undvik tills vidare.

Tänkte köpa 1000 st HM och 1000 st Investor och behålla dem i minst tio år. Är det vettigt att köpa alla på en gång? Tänkte köpa nu i höst. Tajmingen vet man ju inte om den är rätt förrän efteråt.
Mitt grundråd är att sprida ut köpen lite grann i alla fall. Mest för att du inte ska behöva riskera ha otur och köpa allt på topp eller precis i början av en stor nedgång. Men med minst 10 års placeringshorisont gör köp utspridda över t.ex. ett års tid kanske inte stor skillnad såvida det inte blir riktigt stora kursrörelser.

Nu är det så att jag har en fondförsäkring sedan 2003 där jag nästan inte satt in några pengar sedan dess men däremot tagit ut ”vinsten” vid två tillfällen. Just nu är det ca 120 000 kr och pengarna är placerade i olika fonder som jag byter då och då. Det har gått ganska bra. Eftersom jag inte har något riktigt pensionssparande funderar jag nu på att det kanske vore bättre att sälja dessa fonder och köpa aktier (långsiktigt, dvs. på 20-30 års sikt) i ett ISK i t.ex. Avanza. Dock kan jag inte riktigt överblicka skatteeffekter osv. och därför skulle jag vilja fråga dig ifall det låter klokt eller ifall jag borde ha kvar pengarna i Skandias fondförsäkring?
Skillnaden mellan ISK och en bra KF är netto väldigt liten. En skillnad är att i nuläget är schablonintäkten från ISK möjlig att kvitta i deklarationen mot räntekostnader för bolån. Det bästa pensionssparande är avgiftsfria KF och ISK utan inlåsningstider/uttagsavgifter, inte IPS eller annat formellt pensionssparande som har inlåsning till 55 års ålder. Aktier är i längden billigare än fonder och är du inte nöjd med aktieutbudet hos Skandia vore en ISK hos Avanza ett bra alternativ.

När kommer utdelningen som de utlovat varje kvartal? Blev tilldelad en post i juni och har sedan köpt till flera. Nu i skrivande stund är den 7 augusti och man nämnde 5 augusti i något meddelande  men kanske blir det först i september.
Den 5 augusti var avstämningsdagen och tre bankdagar efter den ska utdelningen vara hos dig, det vill säga den 8 augusti skulle du ha fått dina pengar. Om du mot förmodan inte fick får du höra av dig till bolaget. Du kan följa datumen för Akelius Pref under rubriken utdelningar en bit ned på sidan https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/482934/akelius-residential-pref

—————-

Tack för alla inmejlade frågor! Fler kan ställas till mig i aktiechatten hos Privata Affärer om fredagarna.

/Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)