Min kritik mot hållbarhet, CSR och ESG

Etiska fonder, CSR och hållbarhet innebär ofta oklara eller dåliga kriterier, vilket gjort att många investerare och fonder missat kursraketer.

I decennier har jag stött på dessa uttryck och modeord och i flera år har jag kritiserat hur de används. Det är självklart att investerare och andra intressenter ska se upp om ett bolag inte hänger med när hållbarare insatsvaror och tekniker slår igenom. Utöver det handlar det lite förenklat om att investera i bolag som långsiktigt växer intäkterna och vinsten per aktie. Läs mer i denna PA-krönika från 2018.

Oklara kriterier. Inom den välmenande hållbarhetsrörelsen har det alltid varit stor oenighet om exakt vad som är hållbart, etiskt och så vidare. Det har alltid funnits olika hårda kriterier. Att aktiefonden Avanza USA missade kursuppgång i Nvidia har vi kunnat läsa om i DI under 2024. Det är bara ett av många exempel där framgångsrika bolag sållats bort av olika banker och förvaltare utan tydlig eller förståelig orsak.

Staten är inte hållbar? Svenska staten säljer som bekant alkohol, lotter och sportspel, samt beskattar produkter kasinon, sportodds, tobak och nikotin. Det är sektorer som är klassiska när det gäller diskussionen om beroendeframkallning. Låt vara att det inte är någon dominerande del av statens affärer och skatteinkomster, men ändå.

Svenska staten och andra länders statsapparat skulle sållas bort från vissa ESG-listor. Ta bara allt som läggs på försvaret. Staten utbildar folk i konsten att kunna döda i organiserad form, så kallad militärtjänst. Är det hållbarhet? Ja, för man måste kunna försvarar sig. Både preventivt i avskräckande syfte och när det blir allvar.

SAAB-aktien har under 2022-2024 varit en kursraket som många fonder missat på grund av politiskt korrekta kriterier, vilka under det senaste året börjar att förändras här och där.

Etiska fonder, CSR och hållbarhet har oklara eller dåliga kriterier, vilket gjort att många investerare och fonder missat kursraketer som SAAB.

Som om vissa först efter att Ryssland fullskaligt invaderade Ukraina 2022 började förstå att ett litet land med spirande demokrati måste kunna försvara sig mot en armé som verkar vara fullt av våldtäktsmän och torterare. Vapen och ammunition till krigförande demokratier kan dessutom förhindra ännu värre saker längre fram.

Missar även små kursraketer. Framgångsrika bolag som ESG- och hållbarhetsindustrin missar även småbolag, som det tog jag upp i en krönika (bakom betalvägg) hos Privata Affärer. Det handlade om e-handlaren Haypp som bland annat säljer nikotinpåsar (tobaksfritt snus). Aktien dubblades i kurs på ett halvår sedan den var en av de fem ”syndaktierna” jag skrev om (bakom betalvägg) i oktober 2023.

AP7 och staten leker hållbarhet och ESG. Vid det här laget är väl ingen som läst allt ovanstående förvånad över att AP7 att under början av 2024 ännu inte hade ens tittat närmare på frågan om att undvika investera i företag som via skattepengar bidrar till att finansiera Rysslands anfallskrig.

Så investerar du hållbart enligt Hernhag

 • Sätt upp kriterier som fungerar för dig. Exempelvis bra statistik när det gäller faktorer som kundnöjdhet eller jämställdhet. Andra kriterier kan vara att verksamheten är energieffektivisering eller att verksamheten inte bedrivs i fel länder. Bolag som är lönsamma och betalar skatt är för övrigt generellt sett mer hållbara än andra.
 • Välj aktier istället för fonder, så att valet av värdepapper och kontrollen är upp till dig.
 • Tänk enkelt runt dina hållbarhetskriterier och val av aktier. Drunkna inte i detaljer.

3 reaktioner till “Min kritik mot hållbarhet, CSR och ESG”

 1. Hej.

  Bra skrivet! Jag håller fullständigt med. Sen tycker jag att det är lika bra att skippa fonder och köra sitt eget race med aktier man valt ut själv. Så om det skiter sig någonstans så är det åtminstone ens eget fel. Och går det bara bra så kan man vara nöjd över sig själv. 🙂 Vad tror du om ASML och TSMC förresten? Jag har köpt på mig lite i tron om att AI är här för att stanna och att dessa bolag gynnas.

  Vh Matte

  1. Hej!
   Tack.
   ASML och TSMC är två riktigt bra bolag, tror jag. För TSMC på Taiwan är blockad- och invasionshotet från Kina det stora problemet och risken.

 2. God morgon.

  Går Kina in i Taiwan blir det jobbigt på många vis! TSMC gör ju chip åt flera amerikanska bolag.

  Tack för svaret!

  Vh Matte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)