Sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag bättre än index senaste året

Både under det senaste året och mätt från årsskiftet har sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag slagit börsindex med utdelningar inräknat. Jag har sparboxen i samarbete med Aktieinvest och du kan börja månadsspara i den här hos dem.

Den verkliga avkastningen som du får om du sparar i boxen kan du i nuläget bara se om du är inloggad. De bästa aktierna i sparboxen kommer att väga tyngst för de har gått upp mest i kurs. Det är bara om du rent teoretiskt skulle jämvikta alla aktier hela tiden som du får den avkastning som du kan se i grafen på länken ovan.

I praktiken får vi alla en annan viktning med tiden och jag tar därför skärmdumpar över mitt ISK hos Aktieinvest för att visa avkastningen.

Per den 3 april 2024 var Utdelningsfavoriter by Hernhag:
Från årsskiftet: 9,8%
OMXSGI från årsskiftet: 7,6%

Sparboxen på ett års sikt: 18,8%
OMXSGI ett år: 17,7%:

Det gäller att skryta när det går bra. 🙂 Efter en tuff period under slutet av 2022 och början av 2023 har det vänt och sparboxen går som den ska igen. Att byta ut Intrum mot Latour har varit det stora lyckokastet.

Graf 1: Mätt från årsskiftet har sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag slagit börsindex med utdelningar inräknat.
Graf 2: Under det senaste året har sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag slagit börsindex med utdelningar inräknat.

Den jämförbara avkastningen för sparboxen kan du se i graferna ovan.
Den verkliga avkastningen i kronor för sparboxarna är den där alla dina olika engångsköp och eventuella försäljningar ingår, så om har du trejdat i sparboxaktierna eller bara månadssparat spelar stor roll.
Den jämförbara avkastningen är mycket lik den verkliga avkastningen i procent om du månadssparar samma belopp varje månad. Jag hör till den kategorin.

Graf 3: OMXSGI visar totalavkastningen för alla aktier på Stockholmsbörsen.

OMXSGI visar totalavkastningen för alla aktier på Stockholmsbörsen.

Läs mer om sparboxen på min sida om den.

6 reaktioner till “Sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag bättre än index senaste året”

  1. Hej!
   Bra fråga som jag inte har något svar på. Tidigare fanns månadsskifteseffekten, som innebär att börsen gick bäst runt månadsskiften på grund av löneutbetalningar och månadssparande. Den effekten verkar inte finns längre, utifrån vad jag har läst. I nuläget tror jag inte det finns någon bästa dag i månaden att köpa aktier för, såvida inte månadsskifteseffekten kommer tillbaka.

 1. En globalindexfond har gett 12% i år och 27% på ett år. Kan du förklara varför man ska välja den box istället för en globalindexfond?

  1. Ja, historisk avkastning behöver inte upprepa sig. Globalfonderna ligger tungt i amerikanska hightech-aktier, som väger tyngre än någonsin i S&P500-index (vilket jag skriver om i PA här, bakom betalvägg). De tio aktierna jag har valt ut för sparboxen bedömer jag ha lägre risker. I genomsnitt är det också lite mindre bolag med långsiktiga tillväxtförutsättningar. Världens största bolag har inte nödvändigtvis den potentialen.

 2. Hej!
  Fick nyligen upp ögonen för din sparbox ”Utdelningsfavoriter by Hernhag” på Aktieinvest. Det står att ”innehavet ses över och revideras två gånger per år, eller vid behov därutöver”, men när jag klickar på ”Förändringar i sparboxen” ser det ut som att den senaste revideringen skedde 30 juni 2023.
  Har du slutat att revidera innehaven i sparboxen?
  Vänliga hälsningar,
  Filip

  1. Hej!
   Jag ser över utvecklingen i bolagen i samband med att kvartalsrapporterna kommer. Normalt är det då som jag eventuellt behöver byta ut ett innehav. Det har jag inte behövt under det senaste året, då jag fullt ut litar på bolagens långsiktiga förmågor. Formuleringen om två revideringar om året behöver vi kanske se över av den anledningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)