Har köpt aktier i Sampo

Jag köpte en medelstor post i Sampo nu vid månadsskiftet. Även om koncernen är svåröverskådlig ger den god riskspridning mellan olika nordiska försäkringsbolag plus innehavet i Nordea.

De svenska bankerna har som jag påpekat i aktiechatt och artiklar misstänksamt hög direktavkastning. Exponering mot Nordea indirekt via Sampo räcker.  Enligt tidningen Aktiespararen (sparar tid genom att inte räkna allt själv!) står utdelningarna från Nordea för så mycket som 45 procent av Sampos utdelning. Det gör mig nervös, men det kan bli riktigt bra också om Nordea klarar sina utdelningar framöver.

Sampos direktavkastning på 5,5 procent lockar, men är inte helt gjuten då bankerna är lite knepiga. Hög direktavkastning och hyfsat hög avkastning på eget kapital lär det bli långsiktigt, men kanske inte en fortsatt stigande utdelning.

Tidigare var ju utan banker i portföljen, men nu har jag Sampo samt amerikanska New Mountain Finance som har knappt 10 procent i direktavkastning men förstås lite högre risk.

13 reaktioner till “Har köpt aktier i Sampo”

 1. På tal om banker, vad tror du om SEB? Jag har köpt dem i sommar och de har gått bra. Funderar på att ta hem vinsten på ca 13 % nu och satsa på något roligare. Det som talar för att sitta kvar är deras fina utdelning.

  /Aktiepappa

  1. Köpte du SEB som kort placering, sälj. Köpte du SEB som lång placering behåll. Kanske har börsindex och bankerna bottnat långsiktigt, kanske kommer en höstrekyl snart. Inget avgörande har i vart fall hänt i bolaget eller för dess framtid, så låt din strategi avgöra.

   1. Det roliga är att SEB inte ingår i min strategi alls. Jag tycker inte ens om dem. Såg bara vad jag tyckte var ett köpläge och köpte på ren impuls ;).

    Tack för svar!

 2. Tjenare!

  Du pratar om medelstor post i inlägget. Vad kan man säga är en liten,
  medelstor & stor post? Är det kanske godtyckligt och upp till var och en vad man anser vara en stor post t,ex?

  Läser din nya bok för tillfället 🙂 Kanon!

  Mvh
  Mattias Gille

  1. Hej! Det är 2,4 procent av min portfölj, där det finns 32 innehav. Jag återkommer framöver med ett blogginlägg om viktningen/fördelningen av mina innehav.

   Tack för att du köpt min bok.

 3. Hej Marcus. Idag köpte jag aktier i Sampo, New Mountain finance och Alimak group. Hoppas på fin utväckling på 15 årssikt eller mer. Vad tycker du?
  Mvh.jacke77

  1. Hej! New Mountain Finances höga direktavkastning säger en del om den höga risken, men med lite tur blir det nog bra.

 4. Tänkte på det här med reavinst o reaförlust när det gäller aktier. Måste det vara på kronan för att få slippa skatten eller hur fungerar det? Har en vanlig depå, ej ISK, där jag tänkte kvitta lite förluster o vinster o börja om på ISK istället.

  1. Nej, inte exakt på kronan. Om du säljer med förlust är den förlusten kvittningsbar även om vinsten från en försäljning samma år är mycket större. Då täcker förlusten inte allt så det blir en del kapitalskatt på den resterande vinsten. Är förlusten exakt lika med vinsten eller större slipper du all kapitalskatt på vinsten.

 5. Hej Marcus!

  Hur ser du på övriga nordiska försäkringsbolag? Sampo innehåller för mycket bank för mig. Storebrand nämnde du idag på chatten, men deras utdelningspolicy är väldigt restriktiv, utdelningarna uteblir ofta; inte så lockande. Återstår Protector, Gjensidige och Tryg – om man bortser från Vardia och Topdanmark (som ju köps upp av Sampo).

  Och förresten: du har lite bank också i Investor – 12 %.

  1. Jag har ingen bra branschkoll när det gäller nordiska försäkringsbolag. Storebrand tog jag som norsk aktie på lång sikt, eftersom jag inte kom på något stabilare i hasten. 🙂 Sampos och Investors bankexponeringar gillar jag, så jag slipper köpa en bankaktie.

 6. Hej sålde av det mesta ur min portfölj för ca 1 år sedan av olika anledningar. Har legat på latsidan och inte gjort så mycket det senaste året. Min portfölj känns lite ensidig men vet inte vilken branch eller vilka bolag jag borde utöka med. Just nu består det av Bonava, Diös, Hufvudstaden, Peab, Mycronic, NCC & Hexagon. Vill utöka med 3-5 poster till. Några tips?

  1. Hej! Du har fem aktier i bygg/fastigheter och två inom IT. Välj definitivt andra branscher om du ska köpa aktier. Vad sägs om Autoliv, Doro, Recipharm?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)