Q&A – Portföljfeedback, Telia och pensionen

I denna frågestund blir det bland annat portföljfeedback, Telias utdelning och tankar kring pensionen och belåning för aktieköp.

Tänkte starta en ny stabil portfölj på 5 års sikt. Jag har redan en portfölj av investmentbolag.Jag tänkte mig följande i lika stora delar.
Handelsbanken, Skanska, SWECO, Castellum, Autoliv, Hexpol, Indutrade, Securitas, H&M och Holmen. Saknas något eller bör jag ta bort något?
Jag tycker din portfölj ser bra ut.

Jag har intresserat mig samt sparat i aktier ett antal år nu och byggt mig en stabil portfölj på långsikt undantaget två mindre aktier jag gör en chansning med. Är nyfiken på vad du tycker om min spridning samt företagens framtid och om jag bör förändra något. ABB, Astra Zeneca, Castellum, Coca Cola, HCP, HM, Investor, MTG, Novo Nordisk, Paynova, Savo Solar, Skanska och Telia. Jag fyller på månadsvis och vid dippar (senast efter Brexit).
Din portfölj har tillräckligt bra riskspridning. Paynova verkar inte gå bra alls, men förhoppningsvis är det bara en liten chanspost i portföljen. 

Har belåningen på huset på 1 700 000 kr (Har en ränta som är 1,1 % !! Ganska nöjd!) Huset är värderat till 4 400 000 kr… Är nu inne på att låna 300-350 000 kr till på huset, för att placera på något smart sätt! Utdelningsaktier… Är ju i vissa kretsar känsligt att ta en sån diskussion men jag tycker själv att det känns ganska rimligt! Hur ser du själv på detta?
Med max halva bostaden belånad är det ingen jätterisk du tar, så över tid borde det löna sig. Börsen borde ge 8-10 procent vilket är mer än vad lånen lär kosta dig. Så länge du köper kvalitetsbolag och belåningen av ditt hem är lågt är det rimligt med ett litet lån. Jag tog själv ett litet lån på bostad för 2-3 år sedan och köpte aktier för.

Jag gjorde en snabb överslagsräkning, estimerande nästa halvårs kassaflöde, vilket ju är ren spekulation (jag dubblade första halvårets), och använde den siffran och Telias nya utdelningspolicy. Jag kan mycket väl ha räknat fel också, utifrån det estimatet, men jag fick fram 2,40/aktie. I vilket fall: en sänkning är väl utlovad, och alla tycks tro 2kr/aktie. Det tror även du? Men VD har flaggat för bättre kassaflöde 2017. Tror du att de investeringar som gjorts/görs är verkligt värdeskapande, bättre eller lika bra som konkurrenters, så att kassaflödet kan öka, och därmed utdelningen (och kanske kursen?)? Eller är de mer av underhåll, om du förstår den nedlåtande bilden? Även 2 kr är över 5% med dagens kurs. En billig och stabil aktie med 5% behöver man inte fnysa åt, men om det fortsätter ner, börjar det ju bli mindre roligt.
Telia själva har sagt minst 2 kr så visst blir direktavkastningen bra även framöver. Frågan är bara hur mycket mer avkastning än direktavkastning det blir, hittills har inte investeringarna gett mer tillväxt än ländernas genomsnittliga BNP-tillväxt. Det råder prispress i branschen. För bolag utan tillväxt är 5-6 procent i direktavkastning varken lågt eller jättehögt. Telia är med andra ord en fortsatt aktie för utdelningsjägare att titta närmare på, men kanske inget givet case trots allt.

Min fru och jag har lite fundering att gå vid 55-58 år (49 år idag). Har till idag sparat privat 4 milj. och tjänstepension på ca 3 milj., våran statliga pension ligger på ca 3,5 miljon ihop och vi har huslån på ca 700 tusen. Vi skulle klara oss på ett netto belopp på ca 30000 sek/månad. Har varit i kontakt med banken om lite pensionsråd men dom är mest utefter att få ta över våra sparade pengar och tjänstepensioner. 
Så mina frågor till dig.
Skulle det vara rimligt för oss att gå vid 55-58 år ? (har beräknat att ha totalt ca 9-10 milj. sparat privat och i tjänstepension vid 55-56 år).
Har du själv någon plan angående din pension?
Har du något förslag vart man kan vända sig om man vill ha lite råd angående tidig pensionen (förutom pensionsmyndigheten) utan att dom vill ha dina pengar ? /Kerub
Låga 5% i nettoavkastning från 10 miljoner blir 500 000 kr per år att leva på och ändå ha kapitalet kvar. Ni skulle alltså klara er även med lägre sparbelopp eller lägre avkastning med era månadskostnader. Svaret är alltså att ni kan gå i pension som det ser ut nu, särskilt då t.ex. tjänstepensionssparande ska avvecklas/säljer i takt med att det betalas ut till er. Därifrån är det ju inte bara avkastningen per år utan även ”uttag” som ska användas.

2 reaktioner till “Q&A – Portföljfeedback, Telia och pensionen”

  1. Såg att du har Savo-Solar i portföljen. Då kanske du är intresserade av att vi på Finwire.tv gjort en nytt reportage med dem nyligen.

    Denna gång besöker vi en av deras kunder i Danmark. I intervjun berättar Patrick Jansson som är ansvarig för Savo-Solars verksamhet i Danmark om anläggningen i Jelling. Vi får också veta varför Jelling Varmevaerk valt just Savo-Solar som leverantör. Intervjun hittar ni här: https://www.youtube.com/watch?v=EPGLmCoTlyM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)