Hoppas att Swedish Match blir fint som snus

Jag har i det närmaste tjatat om Swedish Match, senast i dagens krönika, och dessförinnan i både Privata Affärer och Placeringsguiden vid olika tillfällen. Nu har jag gjort slag i saken och levt som jag lär och det genom att köpa en post i Swedish Match. Jag sätter mig därmed i samma båt som de som redan följt mitt råd.

Här är fyra fördelar som jag ser med Swedish Match-aktien:
* De har aldrig sänkt utdelningen.
* Jag har fortsatt hopp om framtida vinster.
* De är konjunkturstabila.
* Trogna kunder och skyhög marknadsandel i premium-segmentet på snus i Sverige.
* Aktien har backat och inte alls hängt med i kursuppgången.

Jag finansierade affären genom att sälja innehav i två räntebevis: Delar av RB Stora Enso och hela RB Volvo. Dels har den rörliga (STIBOR-kopplade) räntedelen sjunkit, dels har de stigit i värde. Alla räntebevis löses på respektive förfallodag in till 100 kr (egentligen 100 procent av det nominella värdet), så nu när jag sålde till 106,20 kr respektive 103,70 kr sålde jag till någon som går miste om över ett års avkastning. Alla som köper nu till exempelvis 106 kr och behåller hela löptiden förlorar ju därmed 6 kr, alltså 6 procent. På nuvarande kursnivåer är räntebevisens teoretiska ränta mycket låg, se den kolumnen hos Avanza.

Min sparportfölj är uppdaterad med ovanstående.

Jag minskade också lite i Clas Ohlson och ökade i Ework. Från en kurslyftare till en eftersläpare med högre direktavkastning. Jag har fortfarande mer kapital i Classe och på begäran ska jag lägga upp en blogginlägg med fördelning och viktning i min börsnoterade sparportfölj. Det kommer när jag får en stund över… 🙂

Sen vill jag tillägga att jag inte direkt rekommenderar att någon ”följer John” och kopierar mig. Se det däremot som en upplysning och som inspiration.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)