Idag köpte jag Boston Pizza

Efter att läst om Boston Pizza Royalties Income Fund gjorde jag en egen research och kom fram till samma slutsats. Det är en aptitlig placering. Det växer inte månadsutdelande bolag med exponering mot dagligvarubranschen på träd precis.

Det kanadensiska bolaget har nyligen höjt sin utdelning till 1,38 CAD per år, vilket på min inköpskurs på 18,23 CAD ger en direktavkastning på höga 7,6 procent.

Skattehöjningen den 1 januari 2011 orsakade en utdelningssänkning, men Boston Pizza har förutom då haft stigande utdelningstrend sedan börsintrot 2002. Under 2015 ökade dessutom det utdelningsbara kassaflödet med 11 procent.

Inkomsterna kommer från royalties från franchisetagarna så Boston Pizza är mer som ett ägarbolag (eller snarare fond) än ett rörelsedrivande dito. Då royaltyn baseras på försäljningen i butikerna är de inte så lättpåverkade av lönsamhetsförändringar, vilket sänker risken än mer.

Även om finanskrisen bara gav en liten nedgång i pizzaätandet i Kanada kan oljekrisen och hård konkurrens påverka negativt. Fortsatt högre intäkter från befintliga butiker ska vi nog inte räkna med. 

Utdelningshöjningarna lär klara sig ett tag till, även om allt delas ut efter den senaste höjningen. Nya butiker lär driva på försäljningen och därmed royaltyintäkterna, men det blir nog inte några stora utdelningshöjningar. Det behövs å andra sidan inte när direktavkastningen är hög och tillväxten sakta tuffar på. Förändras valutakurserna kan det förstås bli sänkt utdelning i svenska kronor.

Det blev en halvlagom stor post som kan gärna ökar framöver. Därmed har jag satt sprätt på två tredjedelar av likviderna från försäljningarna av Sandvik och Byggmax. De nya innehaven Tele2 och Boston Pizza Royalties Income Fund har klart högre direktavkastning, men det är kanske mer oklart när det gäller långsiktig tillväxt och kurspotential. Jag är nöjd med bytena i alla fall. 🙂

10 reaktioner till “Idag köpte jag Boston Pizza”

 1. Hejsan Marcus!

  En nybörjarfråga… Är detta en preferensaktie?

  Tanken på månatlig utdelning tilltalar mig och bolaget verkar ju helt klart intressant.

  Tack för att du tar dig tid att svara och dela med dig av din kunskap.

  MvH Pengaregn

  1. Hej!
   Nej, det är det inte. Boston Pizza är som en vanlig aktie (även om bolagsformen inte är vanligt aktiebolag utan Income Fund).

 2. Hej

  Förstår att utdelningstillväxt är mycket trevligt över tid, men men med ett ränteläge som ser ut att fastna på en låg nivå (det lyckas ju inget vidare att få tillväxt), så måste ju 6-8%avkastning över tid vara extremt bra. Man kan ju bara hålla preffar o REITar som en del av sparandet o återinvestera avkastningen, o därigenom få viss tillväxt? Så länge inte värdet är onaturligt uppblåst.

  Ang Boston pizza o ”hälsotrenden” – har de påverkats? jag upplever fö att det inte bara finns en hälsotrend, utan också att snabbmatsttenden fortsätter (befolkningen ’polariseras’)- finns det några fakta kring detta?

  1. Hej! Hög direktavkastning och utdelningar som återinvesteras är kraftfullt det också. Kompenserar för låga eller uteblivna höjningar. En bra kombo är förstås bäst, men svår att hitta.

   Jag har inte läst någon statistik i ämnet, men efterfrågan på pizza etc lär inte minska bara för att somliga satsar på hälsotrend. Det går att göra hälsosammare pizzor med fullkornsmjöl i degen och mkt grönt ovanpå etc.

 3. Hejsan!

  Källskatten är på 25% på bolag med säte i Kanada.

  I Danmark är det likadant, men där kan man räkna av de överskjutande 10% om man skickar in en blankett till danska skatteverket.

  Enligt dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Kanada så ska enbart 15% utländsk källskatt dras vad jag vet. Då bör man kunna räkna av de överskjutande 10% här med antar jag. Har du mer kunskap om detta?

  Mvh.

  Mvh

  1. Hej! Det där ska gå automatiskt både i KF och ISK, även om jag är osäker på ISK. Jag är tyvärr ingen skatteexpert, men kommer att hålla koll på hur det går med källskatten på utdelningarna jag får.

 4. Hej! Hur tycker du pizzapizza (PZA) står sig i konkurrensen med BPF? Då PZA har 600st restauranger mot BPF´s 370st, så köpte jag PZA då jag tänkte att ”ju fler hak, desto pålitligare vid kriser”, trots lite lägre DA. Men ser ingen som har PZA i sina portföljer. Många med BPF däremot… Inte utan att man blir lite tveksam till sin strategi när de tunga pjäserna gör motsatt drag. Tack för allt bra. Allt du gör är bra. Minst. Så tack. För allt.

  1. Hej!
   Jag har tyvärr inte granskat PZA, utan bara tittade närmare på BPF ifjol tror jag det var och gillade vad jag såg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)