Q&A – Nybörjarfrågor om aktier och fondportfölj

Du skrev en gång att man ska bredda sin portfölj och ha nordiska och amerikanska aktier. Har du några förslag som du tycker skulle passa till min portfölj för mig som är nybörjare. 
För en nybörjare räcker det långt med svenska investmentbolag och svenska storbolag. Du behöver inte satsa på utländska aktier i första läget i alla fall.

Jag är ganska ny på köpa aktier då jag började köpa från januari och marknad har bara gått ner och jag har förlorat mycket pengar. Kan du ge mig aktie tips på vilka aktier  ska jag satsa på  för  2 månader eller halvår?
På så kort sikt som 2-6 månader avråder jag från aktier. Det är för svårt att tajma kursrörelserna rätt. Jag ser nedgången som köptillfällen på flera års sikt.

HiQ är ju en duktig utdelare och har rekommenderats i tidningen.
Jag har köpt en liten post och undrar nu över deras förslag om split, inlösen, fondemission, optionsförslag och kanske något mer… Som ”lekman” har jag lite svårt att få grepp om detta – verkar det vettigt? Känns som mycket ”krångel”? Jag har inte förstått heller om det är en vanlig utdelning på 2,90 samt en inlösen av aktie som tillsammans ger 5,80, eller bara inlösenaktie?
Hiq ska dela ut 2,90 kr per aktie. Gör du inget så får du det i kontant per aktie som du äger. Splitten är bara ett sätt att dela ut inösenaktien och den aktien kommer att lösas in mot 2,9 kr per aktie automatiskt. Varför inte dela ut kontanter direkt istället? Jo, för de aktieägare som har en vanlig depå och betalar 30 procents kapitalskatt följer det med lite ingångsvärde i inlösenaktien så reavinsten blir något mindre om de delar ut kontanter direkt. Det hela blir å andra sidan mycket svårare att deklarera. Har du ISK eller KF slipper du allt krångel och får dina 2,90 kr om du bara väntar.

Jag har  Ericsson, lite Getinge, Lindab, 2Egroup, Cybaero, Nordic Camp och Telia. Funderar på nån bank, fastighet å nåt annat kul. Är ovan bra el kass?

Exempelvis SHB och Hufvudstaden skulle ge din portfölj lite mer stadga. Lindab och Cybaero är inga självklara nybörjaraktie precis.

Jag har investerat i aktier i ungefär ett halvår, är ganska ny på detta med andra ord. Jag har nu lagt upp ett pensionsspar via företaget och tänkte fråga angående hur du ser på det.  De fonder jag valt ut är AVANZA ZERO (35%), Carnegie Indienfond (10%), Didner & Gerge Småbolag (10%), Handelsbanken Latinamerikafond (10%), Spiltan Aktiefond Investmentbolag (35%). Till att börja med undrar jag om du anser att jag bör ha fler fonder i portföljen eller om detta är tillräckligt? Jag har försökt plocka ut fonder med relativt låg avgift, det blev dock rätt svårt när det kom till indien och latinamerika. Hur tror du att just indien / latinamerika fonderna kommer att se ut framöver? Är det ett bra val eller bör jag minska/öka/ta in nått annat?

Mer i Indien eller Latinamerikan behöver du inte ha. Däremot skulle du kunna ha mer i en globalfond och lite mindre i Sverige. 5-6 fonder räcker långt som riskspridning.

8 reaktioner till “Q&A – Nybörjarfrågor om aktier och fondportfölj”

 1. Jag hade för mig att man kunde ta del av din utdelningsportfölj någonstans på din sida men jag kan inte hitta den. Behöver lite inspiration känner jag 🙂

  /Joakim

 2. Hej Marcus.
  Köpte 635 st Sobi just nu. Kurs 109,10. Kunde inte hålla fingrarna mer. Vi hoppas att det blir bra köp på längre sikt. Vad tycker du kunnige?
  Mvh.jacke

  1. Jacke77, inte ska du behöva fråga vad Marcus tycker vid varje köp, oavsett att han är väldigt kunnig. Du har redan genomfört köpet, vad tycker du Marcus ska säga? Eftersom du köper på lång sikt så kommer det säkert bli ett bra köp. På lång sikt är ju majoriteten av bolagen intressanta. Berätta istället varför du köper Sobi, vad ser du som är långsiktigt intressant i företaget? Har du läst deras rapporter eller hört någon säga något intressant om bolaget? Varför har du gjort ditt köp? Berätta detta så kan ju Marcus komma med mer konkreta kommentarer istället för typ ”Det låter som ett bra köp på lång sikt. Aldrig fel att dela upp inköpen månadsvis, bla bla.”

   /Eligius

 3. Hej! Med hur många procent anser du att en aktie ska ha fallit för att man ska köpa på sig igen? Om man nu inte månadssparar.

  1. Hej! Har tyvärr ingen konkret tumregel för det. När utdelningsaktier börjar bli historiskt billiga är det förstås bra långsiktigt läge, men när är dem det egentligen 🙂 Framöver ska jag försöka skriva något om det där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)