Julklapp från Forwood

Den 23 december 2014 sålde Forwood samtliga teakplanteringar i Darien-regionen till en amerikansk pensionsfond. Det är alltså 752 hektar av Forwoods totalt 1135 hektar, motsvarande två tredjedelar som skeppas iväg. De 153 miljoner kronor kontant som Forwood får är blir ca 200 000 kr per hektar. För att vara teakplantager som har flera år kvar till slutavverkning borde det vara hyggligt betalt, men svårt att avgöra för mig. Olika plantager har ju olika gamla träd och därmed olika mycket virke. Kvalitén kan även skiljas sig åt mellan olika plantager.

Affären är bra på så vis att inga fler nyemissioner lär behövas och att jag kommer att få tillbaka mina konvertibler med full återbetalning när löptiden tar slut om ett år. Dåligt på så vis att det inte finns så mycket teakplantager kvar för Forwood att sälja när slutavverkningarna kommer i gång på 20-talet.

Forwood Forestry Panama har trevligt nog tecknat ett flerårigt förvaltningsavtal för planteringarna i Darien-regionen, vilket ger ökade möjligheter till positivt kassaflöde.

Jag gissar att de placerare som inte äger aktier i Forwood utan så kallade teak units inte följer med i denna deal, men vem vet.

Det känns också oklart hur bra förvaltningsavtalet är. Hur mycket värde kan man ge det egentligen? Så här när året är slut finns det inga uppdaterade siffror för balansräkning och eget kapital per aktie, så det blir intressant att få det när årsredovisningen kommer.

I det stora hela känns det som ett steg i rätt riktning för Forwood. Nu är finanserna fixade. Återstår bara att få positivt kassaflöde och ro återstående plantager i hamn till slutavverkning. Framtiden för mina aktier ser så här initialt ljusare ut och det känns lite som att innehavet inte är en surdeg längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)