Köpa Resursbanken och lita på råden?

Fråga: Vad tycker du man ska välja för bankaktier idag? Har funderat på Resursbank och ngn av storbankerna, kan dock inte riktigt bestämma vilken.

Svar: Resurs är antagligen ett bra val i banksektorn. Storbankerna innebär lite lägre risk, men också lägre tillväxt. Så det beror lite på vad du är ute efter.

Fråga: Med jämna mellanrum dyker det upp rekommendationer att köpa vissa aktier. Nyligen såg jag två rekommendationer att köpa Resurs Bank. Då låg kursen på 61,50 kr. Sedan dess har den rasat till 56,30 kr, alltså med 8,5 %. På endast en vecka ändrades uppfattningen om Resurs totalt. Hur pass tillförlitliga är egentligen dessa ”expertråd”?

Svar: Expertråden kan vända sig till olika placerare och vara på olika tidshorisonter. De bygger på olika antaganden och prognoser och ibland når bolagen inte upp till de prognoserna. En enskild kvartalsrapport som är en besvikelse behöver inte betyda att ett köpråd på ett års sikt är fel, även om det kan få analytikerna att ändra sig. Om råden är pålitliga eller inte beror så mycket på och hur vi läser dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)