Köper aktier i Geo Group

Jag har köpt en medelmåttigt stor post i Geo Group. Det är ännu ett fastighetsbolag, fast de driver fängelser i främst USA men också andra länder. Direktavkastningen på drygt 8 procent gick inte att motstå och de rekommenderas av Oxford Income Letter.

De har inte varit REIT så länge men trenden hittills är bra. Utdelningshöjningsutrymme finns det sett till utdelningsandel.

Jag sålde samtidigt lite till i Digital Realty Trust och Klövern Pref, som ändå är två av de allra störa innehaven jag har. Varför göra så när jag hade likvider för att finansiera hela Geo-köpet? Jo, för att jag har så mycket i fastigheter. Efter dessa transaktioner 43 procent av mina börsnoterade spartillgångar, vilket är väldigt mycket. 🙁 Geo Group har högre direktavkastning och större chans till utdelningshöjningar är Klövern Pref. Den svenska preferensaktien har å andra sidan mycket lägre risk.

Risken i Geo Group är förstås politisk, men kommuner och stater kan nog inte sköta fängelserna bättre än privata aktörer så det borde nog gå bra.

Sen kan jag inte låta bli att hävda att Geo Group är en fängslande investering som jag länge efterlyst. Geo Group låser inte in kassaflödena utan delar ut till mig som ”medbrottsling”. Jag tänker förvara aktierna i en speciell cell i min portfölj så de inte smiter. Ha dem bakom lås och bom helt enkelt. Den höga direktavkastningen känns ju som rena rånet! 🙂

15 reaktioner till “Köper aktier i Geo Group”

 1. En väldigt stor del av alla i amerikanska fängelser sitter där för brott relaterade till marijuana. Kan vara värt att tänka på om legalisering fortsätter spridas 🙂

 2. Hej Marcus, har också tittat på bolaget men tagit beslutet att dra en moralisk gräns där någonstans. Jag kan inte på allvar tycka att vinster i välfärden är skit samtidigt som jag är ägare till marknadsstyrda fängelser där vinstideen är att så många som möjligt ska sitta så länge som möjligt med så lite resurser till rehabilitering som möjligt. Så jag passade. Fint bolag annars med en kroniskt deprimerad kurs som sjunker mer om Hillary vinner. Hon har lovat att reglera. Min snabbanalys sa att det knappast finns något rum att tala om uppåt med tanke på den politiska risken. Ett svart får bland REITsen helt enkelt men det blir intressant att följa ditt innehav på tryggt avstånd! Lycka till!

  1. Hej! Jag förstår att det kan kännas fel att privata aktörer ska tjäna pengar på viss typ av verksamhet. De flesta politiska risker tror jag är inräknade i kursen och Clinton får nog inte med sig kongressen på några stora förändringar, men vad vet jag. Håller med om att kursutvecklingen nog kan bli trist en tid till, så får vi se efter valet.

 3. Hur väger du investeringar i REITar jmf med pref:ar när du investerar i dagsläget? Båda är ju känsliga för höjda räntor, sen har vi ju konjunkturläget/börsens värdering. Och hur gör man värderingen av det specifika bolaget (går det på nått enkelt sätt hitta ett jämförelsetal som visar på om värdepapperet är högt värderat för reitar vs p/e för vanl aktie/branch).

  1. REIT:ar kan höja utdelningen så stiger inflationen lär även fastighetsbolagens vinster inflateras upp. Därför vill jag inte ligga för tungt i preffar, även om jag ser dem som alternativ till räntesparande. Inte för jag tror på någon lång eller hög inflation, men räntorna kan studsa upp till mer normallåga nivåer. Både höga inflation och höga räntor är värst för preffarna tror jag. Å andra sidan ska ju både inflation och räntor vara cykliska och jämna ut sig över fem år eller så.

   Gällande värderingen av REIT:ar gör jag en sammantagen bedömning, vilket är ganska subjektivt. 🙂 REIT:ar värderas mycket utifrån utdelningsförmågan.

 4. Inte riktigt relevant till just detta men tack för ett intressant inlägg med en morlisk utgångspunkt också.

  Till något annat. Med tanke på nischbankernas framgång, tror du på en nedgång för de 4 stora bankerna över lång sikt? Klarar de sig ok? Funderar på att hugga i SEB/SHB men är lite tveksam nu i de låga värderingarna samt att deras inlåning från sparare minskar. Bästa storbanken enligt dig? Motivering?

  1. Jag tror storbankerna klarar sig okej. Dels kommer de att pressas av fintech-bolag, men de kan samtidigt kapa kostnader med och anpassa sig via IT-lösningar. SHB har bäst utdelningshistorik, men Nordeas och Swedbanks direktavkastningar lockar.

 5. Hej!
  Kollade in Geo Group och ser att senaste resultat var vinsten 1,93 dollar och utdelningen låg på 2,6 dollar på årsbasis.
  Är detta en varningssignal att de delar ut mer än de tjänar ?

  1. Hej! Det som är viktigt när det gäller bolag av typen REIT är de fria kassaflödena. I rapporterna ska man leta efter FFO och FAD, som är högre än nettovinsten. Så länge utdelningen är en bit under FFO och FAD är utdelningen inte i fara. I alla andra branscher vore däremot en utdelning som överstiger nettovinsten en varningssignal om att utdelningen kan komma att sänkas framöver.

 6. Tack för svaret testade lite och såg att FFO per aktie första kvartalet var 0,65 och delar jag årets utd i fyra kvartal blir det 0,65.
  Betyder det att de delar ut hela kassaflödet ?

  1. Ja, fast det justerade kassaflödet AFFO är viktigare och det spås bli 3,54 – 3,62 dollar per aktie i år. AFFO är bolagets kassaflöde efter kapitalutgifterna som kallas för Capex och exklusive en del engångskostnader. Utdelningsandelen på dividend.com ser ut att stämma.

 7. Tack för länken till sidan den har jag missat.
  Ok det ser intressant ut blir nog nästa inköp när lönen kommer.
  Äger sedan tidigare Jnj,Pg,Realty income,Gsk. + Lite svenska aktier.
  Ska följa din blogg nu när jag hittat hit.
  En annan blogg jag hitta idag är minaaffarer.se kanske intresserar dig har hittat bloggen via shareville(nordnet) då jag själv finns där.
  Alltid roligt att lära sig mer om aktier!

 8. Tjena skägget!
  Vad händer ikväll i Geo Group? Ner drygt 40% och jag kan inte hitta något om varför?
  Dags att öka eller har det hänt något med utdelningen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)