Slutet för Geo Group eller fyndläge?

Igår ökade jag mitt innehav något i det amerikanska fängelsebolaget Geo Group. Idag föll de med 40 procent. Där ser man vad politisk risk kan innebär. 🙁 Tur att det inte är ett av de största innehaven (står för 1,6 procent efter raset) och att de ännu inte har sänkt utdelningen eller något.

De dåliga nyheterna är att USA:s justitiedepartement vill fasa ut alla 13 federala kontrakt med privata fängelseoperatörer. Man är inte nöjda med skötseln av säkerheten och sannolikt handlar det även om ett ideologiskt motstånd.

Är detta slutet för den privata fängelseindustrin är titeln på en artikel om detta. Det som talar emot är att det kommer att ta upp till fem år att genomföra. Om det alls sker. Vinner Donald Trump höstens presidentval blir det snarare guldläge för fängelsebolagen.

Dessutom står de federala kontrakten för en liten del av Geo Groups verksamhet. Eller som Barron påpekar i en blog:

”For GEO, at around the current price, the stock is trading at close to a 20% free cash flow yield and Corrections Corp is close to 15%. Additionally with only ~11% Bureau of Prisons risk to GEO and 9% to Corrections Corp, the massive falloffs in the stocks imply that the risk will spread to other federal, state and local jurisdictions.”

Den stora risken är med andra ord om detta genomförs och att de amerikanska delstaterna och andra mindre regioner tar efter. Det är långt ifrån säkert. Men som The Street påpekar, gör de det går det riktigt illa:

”While this is certainly not good news for The GEO Group or Corrections Corp., the fact of the matter is these 13 locations don’t represent that much of either companies business. The GEO Group owns or manages around 100 facilities while the Corrections Corp. owns or manages more than 47.

A nearly 40% drop in stock value based on a few locations being taken away is an overblown gut reaction from Wall Street, if the de-privatization ends with the Federal government. If other different States take the same stance as the Federal Government and begin to pull back their prison responsibilities, then today’s drops for both GEO and CXW may end looking like child’s play.”

The Geo Group har förvisso anstalter i fler länder än USA, men skulle de amerikanska delstaterna börja fasa ut privata aktörer blir det utdelningssänkningar och nya ras. Det är långt dit och troligen lär Geo Group-aktien återhämta sig när marknaden märker att det nog inte  blir så stor förändring. Om det ens blir någon större alls.

Jag behåller mina aktier, men tvekar till att öka. 13 procent i direktavkastning lockar, men risken är väldigt hög trots allt. Sannolikt är det inte slutet för Geo Group, men frågan är om det är fyndläge.

Precis som i fallet med fastighetsbolaget HCP när de rasade i februari sitter jag still i båten och bidar min tid i väntan på mer information. Jag vill inte kasta bra pengar efter dåliga, så att säga.

UPPDATERING: Jag ser nu att Oxford Income Letter skriver att ”Most of GEO’s revenue comes from the federal government, so this is a very big deal.” Stämmer det så kommer jag nog att sälja Geo Group, men jag undersöker det hela vidare. Oxford-gänget tror på utdelningssänkningar framöver. 🙁

3 reaktioner till “Slutet för Geo Group eller fyndläge?”

  1. Kan bara beklaga smällen. Jag var själv intresserad av att kliva in i GEO, men avvaktade på grund av lagförslaget som skulle innebära att de privata fängelseaktörerna förlorar sin REIT-status om det röstas igenom. Skulle så bli fallet lär utdelningen kapas rejält.

    Nu har dock branschen en väldigt stark lobby-organisation i ryggen, så än är sista ordet definitivt inte sagt. Men det ser inte ljust ut.

    Tack för en bra blogg!

  2. Hur ställer du dig till reits generellt just nu, kontra preffar?
    Man snackar räntehöjning i usa- drabbar det inte en stor del av reitarna dubbelt? Dels att versamheten är ränteberoende (fastigheter etc) och samma ’obligations’-ränteeffekt som preffarna? Dessutom har man ju en hög utdelningsandel i reitarna. Så är det inte läge snegla mot att skifta över en del av den anledningen?

    1. Preffarna påverkas mycket av räntorna de också, då deras direktavkastning och risk jämförs med alternativen inom ränteplaceringar. Stiger räntorna långsiktigt beror det på att inflationen kommer och då kan REIT:s kanske höja utdelningen, vilket inte preffarna gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)