Q&A – Hur stor ska portföljen vara?

Tidigare var tanken 15 olika aktier ungefär lika mycket av varje. Nu funderar jag på om tio stycken är mer fokuserat och bättre?
Börja med att nå tio aktier och känn hur det fungerar. Bara om du hittar fler köpvärda aktier bör du utöka. Vi behöver ju inte stirra oss blinda på ett visst antal aktier, utan anpassa antalet efter den egna erfarenheten och vilka lägen som finns på börsen och vilka likvider vi har. Tio aktier i olika branscher räcker rätt bra för riskspridningen.

Sålde Skanska, ABB, H&M, SCA och Volvo för ett tag sen med tanke på börsens svajighet. Lite mer likvid kändes bra. Kan komma att köpa tillbaka nån av dessa ifall det blir läge under sommarmånaderna. Autoliv tror jag på men den är ”aldrig billig”. Så vad tror du? Vilka är de bästa att ha 10 år framåt?
Skanska, H&M och SCA blir nog bra på tio års sikt. Köp gärna tillbaka om de faller.

Angående Elon Musk och elbilar så undrar jag om inte vi alla är alldeles för lika de generaler som sägs planera det förra kriget. I det senaste ”Klotet” i P 1 sägs mycket intressant om vår framtida energiförsörjning. Visst är det spännande med kvartalsrapporter, men borde vi inte ägna mera tid åt att grunna på vilka företag och branscher som kommer att bli viktiga i framtiden som ju dessutom redan börjat.
Framtidens branscher borde vi grunna en del på ja, men det är så svårt att i nya branscher veta vilka som floppar och vilka som lyckas. Det är väldigt svårt och riskabelt att vara riktigt tidigt ute.

Du skriver mycket om preffar och de är en stor del av min portfölj. Kommer de att gå mot en ny vår när den nya bolagsbeskattningen införs eller blir det en gäspning?
Preffar tror jag inte påverkas särskilt alls av bolagsbeskattningen, däremot kan fastighetsbolagets stamaktier göra det.

Jag har sedan något år tillbaka i ett antal investmentbolag såsom Investor, Kinnevik och Svolder. Min fråga till dig är; vart kan man hitta information om substansvärde/rabatt gällande de olika investmentbolagen?
Den enda sajt jag kommer på är http://www.investmentbolagen.se/ även om alla investmentbolag inte finns där.

5 reaktioner till “Q&A – Hur stor ska portföljen vara?”

 1. Hej igen 🙂
  Börjar känna mig lite smått tjatig :-S
  Men frågar man inte får man inget veta 🙂
  Jag har missat vad den nya bolagsbeskattningen innebär och har försökt kolla upp det men förstår nog inte riktgt :-(. Så jag frågar nån som förstår 🙂
  Och varför skulle det möjligtvis påverka fastgetsbolag?
  Ja funderar nämligen på och köpa en post Castellum men ville se villkoren för nyemissionen först och så hoppas jag på en liten rekyl i samband med det! Fast jag kanske tänker fel?
  Och så såg du skrev detta om bolagsbeskattningen och blev lite nervös!

  Mvh Micke

  1. Hej! Bolagsbeskattningen kommer att beröra fastighetsbolagen i synnerhet för att de helt kan slippa skatt vid fastighetsaffärer. Det beror på att de aldrig säljer fastigheten direkt, utan dotterbolaget där den enskilda fastigheten finns. Därmed stannar den latenta skatten på värdeökningen kvar i dotterbolaget. Så länge fastighetsbolagen köper och säljer dotterbolag av varandra och aldrig fastigheterna direkt kan de skjuta upp skatten på evig tid. Först när dotterbolaget säljer fastigheten blir det skatt och därför gör de aldrig det. 🙂 Där lär det komma en förändring. Kanske även när det gäller avdragsmöjligheterna för räntekostnader.

   Någon form av kurspress blir det alltid när teckningsrätter avskiljs eftersom teckningsrätterna har ett värde. Sen kan ett det vara aktörer som säljer aktier för att ha råd att teckna nya i en nyemission etc. Ökat antal aktier kan sätta press på aktiekurs.

   mvh
   Marcus

 2. Hej.
  Stort tack för förklaringen angående bolagsbeskattningen 🙂

  Mvh Micke

 3. Hej Marcus
  Vad ser du på lång sikt som mest fördelaktigt: att äga Atlas Copco eller Investor? Berätta gärna lite varför och dina tankar om bolagen i ren allmänhet.

  Mvh

  Atlas

  1. Hej!
   Investor ger mest riskspridning, men Atlas ger nog mer utdelningsstabilitet. Två helt olika typer av placeringar då Investor är investmentbolag och Atlas ett verkstadsbolag. Båda är bra bolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)