Köpa varje månad eller mer sällan?

Läsarfråga: Jag sätter undan 1 000 kr i månaden som jag vill köpa tämligen ”säkra” aktier långsiktigt (ca 20 år). Jag har funderat på Investor plus ett eller två andra investmentbolag (eller någon annan hyfsat säker). Har du något förslag på vilken/vilka andra än Investor som jag skulle kunna köpa i denna portfölj? Bör jag köpa dessa aktier varje månad (för 1 000 kr) eller bör jag vänta och köpa var femte månad för 5 000?
Mitt svar: I dagens tider där courtaget kan bli lägre än 1 kr per avslut hos nätmäklarna går det bra att köpa varje månad. Förutom Investor är även t.ex. Industrivärden, Latour, Bure och Lundbergs bra investmentbolag, men jag vet inte om det är så billiga just nu. För dig som månadssparar och ska placera så långsiktigt behöver å andra sidan inte timingen vara så viktig.

2 reaktioner till “Köpa varje månad eller mer sällan?”

  1. Jag har valt att samla på mig lite mer innan jag genomför ett aktieköp. Sparar 6250 kr per månad, vilket gör att jag har 25000 kr efter 4 månader. Då slår jag till.

    Dels tvingar det mig att tänka till lite extra inför köpet. Tror jag verkligen på det här bolaget? Vad är det som gör att jag vill köpa in mig eller öka i just detta?

    Och även om courtaget är lågt nu för tiden så finns det ändå #sparadkrona att räkna in om man handlar för mer. Köper jag för 25000 kr utspritt över flera tillfällen så betalar jag (med Avanzas courtageklass ”Mini”) 0,25 % – alltså 62,5 kr. Köper jag för 25000 kr vid samma tillfälle (med Avanzas cortageklass ”Small”) betalar jag 37,5. Visst, inga jättepengar men varje krona räknas. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)