Köpt Fortnox och gjort två fondaffärer

Jag köpte en liten post i det framgångsrika mjukvarubolaget Fortnox i veckan. Värderingen är hög på nuvarande vinst, men tillväxttrenden är oerhört fin och lovande. De växer nog in i kostymen framöver. Redovisningsprogram i molnet hör framtiden till och program av det slaget är inget kunderna byter hur som helst heller.

Jag tipsade om Fortnox som Månadens chans i Privata Affärer tidigare i höstas och nu lever jag som jag lär. Jag kan inte låta bli bolaget längre utan vill äga andelar i det. Går aktien ned köper jag gärna mycket mer, annars är jag ändå med på ett av de bästa tillväxttågen på de svenska börslistorna. Tillväxtbolag får gärna komplettera alla utdelningsaktier jag äger.

För en tid sedan sålde jag även ut fonden Alerian MLP ETF. Detta då kurstrenden vände nedåt igen, bland annat för att utdelningen har sänkts under 2017. När de trenderna bottnar kan jag överväga att köpa tillbaka denna skifferoljefond igen. Direktavkastningen är fortfarande hög, men av en anledning. Jag gick kursen Kavastutrender tidigare i höstas och nu tillämpar jag lite mer trendföljande investeringsfilosofi på detta innehav.

Alerian MLP ETF var en kursmässigt katastrof, ändå gick jag bara 4 procent back sammanlagt. Tacka utdelningarna för det.

Avkastningen kursmässigt blev dålig, men starkare dollar och höga utdelningar räddade mig så jag förlorade bara ca 4 procent på ca fyra år. En lärdom blir att fonder är svåra att verkligen förstå då de innehåller en massa innehav jag inte har analyserat.

En annan lärdom är att utdelningshöjande innehav med 4-5 procent i direktavkastning ofta är bättre än icke utdelningshöjande fonder som ger 7-8 procent. Samt förstås att jag gör rätt i som har många olika innehav och inte ligger för tungt i de med högst risk. Alerian MLP ETF var aldrig ett stort innehav.

Jag har också köpt Swedbank Robur Ny Teknik denna månad. Många små fina tillväxtbolag som jag inte kan köpa själv. Fonden ligger i stigande trend och kanske gör det en tid till. Den kompletterar mitt tidigare innehav Lannebo Vision  och Swedbank Robur Ny Tekniks förvaltare Carl Armfelt gör alltid bra ifrån sig när har pratar i EFN eller i poddar.

10 reaktioner till “Köpt Fortnox och gjort två fondaffärer”

 1. Risken med Robur ny teknik är att de vuxit sig för stora. Tror att årliga avkastningen kommer minska framöver

  1. Kan så vara, det är något att hålla koll på framöver. Många av fondens innehav har gått upp mycket i kurs också så potentialen på kortare sikt kanske är något begränsad.

 2. Det var sannolikt ett bra beslut att gå in i Fortnox. Det har länge varit en av mina absoluta favoriter. Bra produkter, vallgrav, hög lönsamhet och kapitalsnål affärsmodell, bra ledning, Småländskt jäklar anamma i ledningen. Ett Småländskt bolag med liknande kvalitet (ledning, historik, kultur) kan vara Garo Group. Vad anser du om dem?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  1. 🙂
   Visar att du inte är en robot 😉 Fast tankevurpan är förståelig inte ”för stollig” bl a skyddsgrindar som på en balkong likt de kring en robot som bl a Garo är mest kända för. Nästa gång kanske du ska koplla in dig i en av de elladdningstolpar Garo är med i innan du postar 🙂

   Mvh
   mojo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)