Kvalitetsaktier och utdelningar med mig i Kvalitetsaktiepodden

Här är intervjun med mig i Kvalitetsaktiepodden #169. Vårt snack om utdelningsaktier, pengamaskiner, kvalitetsaktier och bra portföljer börjar drygt 77 minuter in i poddavsnittet.

Ett bra exempel på kvalitetsaktie som passade in i min aktiestrategi är teknikbolaget Broadcom. När jag köpte mina första aktier där i november 2020 var det stigande utdelningar och tillväxten i nyckeltalen per aktie som lockade.

Försäljning och vinst trendande rätt och bolagets fokus mot både mjukvaror och mot att tillverka teknik för Apples iPhones fick mig att ge aktien klart godkänt i grundanalysen där jag satt och letade köpvärda aktier.

Broadcom kom först upp på min radar via Oxford Income Letter och sen analyserade jag själv. Poängen är att vi inte behöver veta allt om produkterna eller alla detaljer i redovisningen.

Jag hade inte större koll på hur exponerade Broadcom var mot AI-processer. Den i skrivande stund ca 3,5 gånger högre kursen innebär 250 procent procents kursuppgång. Min totala avkastning i kronor är lite lägre då jag tagit hem små vinster då och då genom i uppgången, men alltid behållit det mesta fram till nyligen då jag sålde för ett lite större belopp.

Jag har nämligen varit med förr och vet att det kan komma stora nedgångar förr eller senare. AI-haussen varar inte för evigt även om allt pekar uppåt just nu. Att hyvla av kapital när jag behöver pengar till annat utanför börsen är därför strategiskt rätt, men inte nödvändigtvis rätt på kort sikt.

Köper vi kvalitetsaktier hamnar vi förr eller senare i börsrallyn och aktiehausse. Jag vet inte när de stora kursrörelserna kommer, utan har en för mig normalstor position och bara väntar så länge utdelningstrenden är intakt och känns ohotad.

Broadcom och min analysprocess nämner jag förstås också i den här aktieboken, som jag kanske nämnt en enstaka gång nyligen 🙂

Broadcom och min analysprocess nämner jag förstås också i den här aktieboken, som jag kanske nämnt en enstaka gång nyligen. Detta är ett blogginlägg om intervjun med mig i Kvalitetsaktiepodden #169. Vårt snack om utdelningsaktier, pengamaskiner, kvalitetsaktier och bra portföljer börjar drygt 77 minuter in i poddavsnittet.

Läs mer om boken på min infosida här och i blogginlägget här.

Min definition på en kvalitetsaktie: En aktie i ett bolag där intäkter och vinst är stabila och helst stigande, utdelningstrenden stigande, samt finanserna och kassaflödena stabila och bra och som täcker utdelningen. Att bolaget har bra historik och trogna kunder samt en förmåga att klara kriser är också utmärkande för kvalitetsaktier. Kort och gott ett bolag som skapar ökande värden mätt per aktie och som därför har en sett över flera år stigande aktiekurs.

Sen går det alltid att hitta undantag och en gråzon.

Att hitta en kvalitetsaktie eller ett bra bolag är inte det svåraste. Det är att klara av att inse när aktien och bolaget slutar att vara bra, för då kan vi vara fast i gammalt tänkande. Det är svårt att tänka om och vi tror lätt att det bara är en tillfällig svacka så vi sitter där och äger en aktie lite för länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)