Min nya gruvaktie Sibanye Stillwater

Som ett bra komplement till mitt innehav i koppargruvbolaget Southern Copper köpte jag i april aktier i Sibanye Stillwater (SBSW) noterade i New York. Det ger exponering mot både guld och batterimetaller, vilket känns strategiskt rätt på sikt.

Bolagets verksamhet är global och omfattar guldgruvor plus PGM, det vill säga Platinum Group Metals. Platinametaller. Guldgruvorna finns i Sydafrika och PGM:s finns både där och i Montana, USA. PGM:s används i elektronik, batterier och vätgasteknik.

Gruvor med guld och platinametaller är dessutom reala tillgångar, vilket ger skydd mot inflationen. Många gruvor har många år kvar i drift. (Denna länk och de andra i detta blogginlägg går till annan sajt och öppnas i nytt fönster.)

Bolaget har en strategi mot gröna metaller, som används i batterier och i bränsle för att göra dem effektivare. Särskilt om omvärlden vill slippa rysk export av guld och PGM:s lär det behövas, annars är elektrifieringen och elbilar något som driver efterfrågan och priser på batterimetaller och PGM:s. Bolagets verksamhet omfattar även ett lithium-projekt i Finland.

Jag gillar även att bolaget satsar en del på välgörande ändamål.
”Equivalent of 1.5% of declared dividends to be invested in social upliftment projects.”
Men strejker kan förekomma i gruvorna ändå, vilket det bland annat står om i den här presentationen.

Utdelningspolicyn är att 25-35 procent av den normaliserade vinsten ska delas ut. Med utdelningsdatumen gäller det att se upp. Dels går utdelningen till aktierna noterade i Sydafrika, dels till de ADR (amerikanska depåbevis) som är noterade i New York. Alla ägare får därför inte alla utdelningar som står i Avanzas utdelningslista.

En utdelning på 0,79 USD för första halvåret 2021 (utbetalning hösten 2021) och 0,51 USD för andra halvåret 2021 (utbetalning våren 2022) ger 1,3 USD per aktie under det senaste året. Därmed blev det 7,8 procent i direktavkastning när jag köpte aktien.

Sedan dess har aktien fortsatt ned. Det är därför ännu mera misstänksamt hög direktavkastning. Det förklaras av att över en konjunkturcykel kommer det att bli sänkt utdelning enskilda år. Från ett halvår till ett annat kan utdelningen också skifta.

Aktien tar därför plats i portföljen som ett cykliskt innehav (där jag tidigare hade Alfa Laval och Beijer Alma men nu bara har Southern Copper).

Sibanye Stillwater har starka finanser och bra kassaflöde. Efter alla förvärv kommer nu utdelningen sedan ett år tillbaka, i halvårsutdelningar. Utdelningsandelen är överkomlig och soliditeten är bra.

När Kinas ekonomi under 2022 saktar in och kan efterfrågan på metaller får en dipp. Långsiktigt tror jag på metaller under 2020, vilket framgick av min bok Trenderna som gör dig rik på aktier. Där kan du läsa mer om aktier och metaller som gynnas av elbilar och annan utveckling i samhället.

Slut på reklamavbrottet. 🙂 Orosmomentet kortsiktigt är främst den fallande kurstrenden. När jag köpte i april såg det ut som en rekyl efter det stora uppgången, men nu är det mer illavarslande. En svacka inom metallpriser och konjunktur borde vara inräknad nu, tycker jag.

Min nya gruvaktie Sibanye Stillwater har fallit i kurs sedan jag köpte.
Min nya gruvaktie Sibanye Stillwater har fallit i kurs sedan jag köpte.

Som vanligt tog jag ingen jättestor post direkt, utan det är ett innehav som är under genomsnittsvikten för utdelningsaktier.

Fast detta är bara hur jag gör och ser på saken. Din analys av läget kan vara helt annorlunda.

4 reaktioner till “Min nya gruvaktie Sibanye Stillwater”

 1. Hej Marcus,
  Ang utdelningsaktier: börsen i allmänhet är ju darrig nu, räntorna är på väg upp och SBB har gått från att vara hyllade till att det skrivs mer ifrågasättande om dem MEN är det rimligt anser att D aktien är så långt ner som i början av pandemi fallet?
  Med vänlig hälsning
  Per

  1. Hej!
   Nej, det tycker jag inte är rimligt. Men räntorna är på väg uppåt och någon utdelningshöjning kommer inte i D-aktier. Sagax D har fallit knappt hälften så mycket som SBB D, så det är mycket bolagsspecifikt också. Båda bitarna tror jag kommer att återhämta sig, men kanske först i höst eller vinter. Tills dess i bästa fall trist utveckling sidledes.

 2. Hej!

  Har du fortsatt följa denna? Tycker den ser nästan konstigt billig ut vid första anblicken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)