Teckna nyemissionen i Axfood

Axfood genomför nu i maj 2022 den sedan ifjol aviserade nyemissionen för att finansiera förvärvet av Bergendahl Food. Endast en sak är lite konstig egentligen.

Axfood tar in kapital samtidigt som man delar ut. Trots att dagligvarubolaget så nyligen som i mars delade ut en halvårsutdelning på 4 kr per aktie tar man in nytt kapital nu i maj.

Varje 30-tal aktier ger via teckningsrätter möjligheten att köpa en aktie för 215 kr (länk går till Axfoods sajt och öppnar i ny flik). Det är med andra ord i genomsnitt 7,17 kr per aktie du äger som Axfood vill ta in från dig. Det är lite under helårets utdelning på totalt 7,75 kr per aktie.

För mig som gillar att utdelningar inte sänks känns förfarandet ändå bra, men det är inte helt rationellt att dela ut kapital samtidigt som man tar in nytt. Särskilt inte när det nästan sker samtidigt.

Nåväl, som aktieägare tror jag på bolaget och tecknar för mina aktier.
Teckningstiden är 5-23 maj 2022.
Teckningskurs: 215 kr.
Villkor: 1:30 (=en ny aktie för 30 befintliga).
Varje aktie ger en teckningsrätt och för 30 teckningsrätter kan du köpa en aktie för 215 kr.
Bolagets största aktieägare Axel Johnson Aktiebolag tecknar i emissionen.

Om teckningsrätterna handlas med stor rabatt kan jag tänka mig att köpa fler för att kunna teckna fler aktier. Vi får se.

Teckna nyemissionen i Axfood 2022 är mitt råd.

Ligger du redan blytungt i Axfood-aktier ska du kanske inte teckna ännu fler, utan hålla nere risken. Som vanligt måste du fatta ditt eget beslut utifrån dina förutsättningar.

Om jag har sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag då?

Axfood ingår i nuläget i min sparbox. Om du vill teckna aktier i Axfood i din depå/ISK hos Aktieinvest följer du dessa instruktioner på deras sajt (länk i ny flik).

Vill du istället sälja teckningsrätterna fixar Aktieinvest det åt dig och återinvesterar kapitalet i aktier.

Hos Aktieinvest kan du äga fraktioner av aktier. Har du inom fem decimaler i en aktie, det vill säga minst 0,00001 aktier, kommer du att få teckningsrätter. Om du äger exempelvis 0,5 aktier i Axfood får du teckna 0,5/30=0,016667 nya aktier. Det kräver en likvid på 0,016667*215=3,583333 kr.

Om du aldrig gått in och ändrat i inställningarna under ”Mina sidor” på Aktieinvest är ditt ISK inställt på att automatiskt sälja teckningsrätter och för försäljningslikviden köper Aktieinvest courtagefritt Axfood-aktier åt dig.

Med andra ord säljer då nätmäklaren dina teckningsrätter och därefter via den vanliga börshandeln återinvesterar automatiskt i fler aktier. Precis som med utdelningar som återinvesteras i fler aktier.

17 reaktioner till “Teckna nyemissionen i Axfood”

 1. Hej Marcus,

  Tack för bra läsning, vad tror du om FEDs ständiga räntehöjningar, är det läge att vänta med bostadsköp?

  mvh
  Jens

 2. ”Om teckningsrätterna handlas med stor rabatt kan jag tänka mig att köpa fler för att kunna teckna fler aktier. Vi får se.”

  Priset för 30 st teckningsrättigheter + 215 kr borde väl på en effektiv marknad bli samma som Axfoods kurspris? När detta skrivs så handlas Axfood TR till 2,40 kr/teckningsrätt och Axfoods kurspris är 287,10 kr. 2,40 kr/teckningsrätt * 30 teckningsrättigheter + 215 kr = 287 kr.

  1. Ja, det borde det. Nyss handlades de med en liten premie. Det vanliga är att teckningsrätter handlas med en substansrabatt, eftersom det är en risk att teckna och sen efter att handeln med TR upphört behöva vänta några dagar innan du får aktierna. För under den tiden kan du inte sälja eller göra något.

 3. Dum fråga kanske men;
  Om man säljer sina teckningsrätter – säljer man då också sina Axfood aktier eller enbart teckningsrätterna?

    1. Du kommer alltid att kunna köpa Axfood-aktier som vanligt över börsen. Att göra det via teckningsrätter till rabatt nu bara nu under teckningtiden.

 4. Om jag säljer mina nuvarande Axfood får jag behålla mina teckningsrätter som jag redan svarat på och köpa nya?

 5. Hej! Vad tycker du teckningsrätterna skall ha för pris för att du skall vara intresserad av att köpa fler?

 6. hej! Jag tecknade dels för mina rätter men även utan rätter och fick 2st. Tecknade mig för 200st, så 1 per 100 antar jag?
  Köp AXFOOD IA TECKNING UTAN FÖRETRÄDE
  2
  215,00 SEK
  −430,00 SEK

   1. ok, då verkar det vara lotten som avgjorde, men tack för tipset. aldrig tecknat utan företräde förut och ett klipp vill man ju alltid göra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)