Börja med utdelningsportfölj och hitta aktier själv

Fråga: Jag tänkte investera mitt sparkapital för 20-25 år framåt. Är det en bra ide att sprida ut det i massor av högutdelare? Låt säga 10-20 aktier med hög direktavkastning? Få utdelning varje år som sedan återinvesteras.

Svar: Rent strategiskt rekommenderar jag att du inte bara har aktier som ger 4-7 procent i direktavkastning utan även några som ger lägre direktavkastning. Anledningen är att chansen till stigande utdelningar är större där. Annars är antalet aktier du siktar mot rimligt, 10-15 aktier räcker långt. Med investmentbolag i portföljen går det med många färre aktier. Sprid innehaven mellan olika branscher.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Läsarfråga: Jag har läst några av dina böcker och följer bloggen med jämna mellanrum och det kan vara så att jag missat det svar jag söker, men jag prövar ändå. Jag har under en tid sysslat med aktier men det är en sak som jag aldrig lyckats bli bra på. Vart börjar man leta? Det aktieinnehav som jag byggt upp och det aktier som jag oftast köper är tips som jag snappat upp under åren. Jag kan inte riktigt säga att jag har någon aktie som jag själv funnit på börsen. Självklart så utför jag en egen fundamental analys och ställer mig kritisk till alla tips. Men är det så att tipset visar sig vara bra investering enligt analysen så slår jag oftast till.

Svar: Bästa sättet att hitta aktier utan att du fått reda på att bolagen finns via att någon har tipsat/analyserat är att screena. Gå till exempelvis Börsdata och sortera aktier utifrån olika kriterier. Sen är det ingen skam att du inte hittar aktierna själv.

En kombination är kanske allra bäst, du hittar en del aktier själv och om andra har liknande tankegångar så minskar det kanske risken för att du tänker fel eller missat något. Du kan inte räkna med att hitta bra aktier i alla branscher heller, det tar lång tid att få koll och en bra känsla för vad som är ett bra bolag och vilka som inte är att lita på. Fokusera därför till en början, välj en bransch du kan eller arbetar i eller har ett intresse i .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)