Neutralt läge i fonden CHI trots sänkt utdelning

Jag har fått flera frågor om den börshandlade fonden CHI som sänkte utdelningen i oktober. Det är första sänkningen sedan finanskrisen. Egentligen en oroande signal, men å andra sidan ökar det chansen att NAV-kursen framöver inte faller pga för hög utdelning.

Direktavkastningen var över 11 procent och ligger nu efter kursnedgången på över 9 procent. Det blir inte mycket till kursuppgång ens på lång sikt, när det handlar om en fond med räntebärande, konvertibler och några preffar.

Enligt Oxford Income Letter beror sänkningen på att marknadsräntorna stiger, vilket tydligen slår mot räntepositioner och kortsiktiga kapitalinkomster. NAV-kursen rörde sig däremot inte nämnvärt i samband med sänkningen.

Det handlar därför om kassaflödet och då är det kanske lika bra att sänka utdelningen under en tid. Hellre det än att gröpa ur NAV genom att sälja av innehav för att kunna betala utdelning.

Dessutom kan vi inte köpa fler ETF:er och CEF:er noterade i USA. De ca 2% av min portfölj jag har i Calamos Convertible Opportunities and Income Closed Fund (CHI) får därför ligga kvar. Jag ser varken fyndläge eller säljläge, men du fattar som vanligt ditt eget investeringsbeslut och tar eget ansvar för det.

4 reaktioner till “Neutralt läge i fonden CHI trots sänkt utdelning”

 1. Hej Marcus,
  Tack för bra böcker. Har precis beställt Bli rik på aktieutdelning som lite helgläsning.
  Nu till min fråga: har du tips på några aktier med hög direktavkastning för att blanda upp i en utdelningsportfölj med andra aktier med ökande utdelningar? Tänker på stabila bolag med hög direktavkastning men som kanske inte kommer att höja så mycket från år till år som tex SEB, Swedbank, Telia osv!

  1. Hej! Tack för köpet av min bok.
   Utbudet av aktier du söker är mycket bättre i Nordamerika. I Sverige blir det många butikskedjor och storbanker. Xact Högutdelande ger nog 4,5% i direktavkastning nu. Utanför Sverige kan vi hitta Brookfield Infrastructure, Fortum och WPC som ger 5-6 procent och som tack vare de reala tillgångarna i bolagen känns stabilare än storbanksaktierna.

 2. Tack för att du skrev!

  Vet du om det finns någon lösning på gång gällande amerikanska utdelnings ETFer och liknande som vi inte kan köpa längre? Eller är det helt låst? Ganska många jag skulle vilja fylla på över tid, inklusive CHI.

  Har själv spenderat en del tid på att leta men utbudet är numera superkasst..

  Köpte SPYD (https://www.etf.com/SPYD) för ett tag sedan, mig veterligen det enda vettiga alternativet för att komma åt lite amerikanska aristokrater, handlas i EUR på Tyska börsen (Xetra).

  Inom EU:
  IDVY
  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/251787/ishares-euro-dividend-ucits-etf

  EQDV
  https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/288021/ishares-msci-europe-quality-dividend-ucits-etf-fund

  Osså Vanguard såklart:
  https://www.vanguardinvestments.se/portal/instl/se/en/product.html#/productType=etf

  Men inget superexalterande även om det ser ok ut.

  Vad säger du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)