Frågor & svar: Köpa vid utdelning, källskatt i IPS, fondval

Om jag söker något utöver Alfa Laval som har en global exponering, tycker du jag borde satsa på Nordea Global Index eller SPP Global Top 100?
Om du kan köpa Nordea Global Index utan köpavgifter etc kan du ta den, annars lutar jag mer åt SPP Global Top 100.

Tacksam för förslag på bred tillväxtmarknadsfond som bl.a. täcker in Indien, och är beroende av valutan/konjunkturen i Kina/Indien?
Jag känner inte till någon bred tillväxtmarknadsfond med fokus mot just Indien/Kina.

Kan jag sälja Akelius Preferensaktie nu när kvartalsutdelningen kommit och när bör jag köpa tillbaks dem för att få nästa utdelning i november?
Om du säljer nu och köper tillbaka den 2 november får du utdelningen även om du skulle sälja igen dagen efter. Men preferensaktier brukar även de falla med utdelningsbeloppet, för att sedan successivt återhämta sig. Det är alltså ingen direkt fördel med att bara äga aktier vid utdelningen. Det är enklare att äga och behålla aktier, då sparar du dessutom in på courtaget.

En relaterad fråga är hur det ser ut för IPS (indvividuellt pensionssparande) konton? Dvs, är det möjligt även för IPS att få tillbaka utländsk skatt på utdelningar? Jo jag vet att IPS kommer att strypas på nyinsättningar. Men för oss som redan har haft IPS i många år och samlat ihop ett rejält kapital där är frågan intressant.
Enligt Avanza går det inte i nuläget att få källskatten tillbaka i IPS. Det handlar tydligen om bl.a. beräkningen av spärrbeloppet, alltså taket för hur mycket man kan få tillbaka.
Spärrbeloppet = Betald avkastningsskatt för beskattningsåret (t.ex. 2011) * lägsta värdet i utländska värdepapper året före beskattningsåret (t.ex. 2010) / totalt värde den första januari för beskattningsåret (t.ex. 2011-01-01)
Uppdatering 2017: Numera får du sedan ett par år(?) tillbaka källskatt i IPS hos Avanza.

Eftersom jag är defensiv med mina större tillgångar tänker jag vara mer aggressiv med månatligt sparande. Satsa långsiktigt! Vill öppna ISK, men funderar på vad jag ska satsa på där… Vad tror du om följande;
*Nordea Global Index 100
*Alfa Laval
*HM
*Investor
*Avanza Zero?
*Danske Invest India
Jag har inget att anmärka när det gäller dina aktieförslag, men jag brukar rekommendera breda tillväxtmarknadsfonder framför länderfonder. Å andra sidan är trenden upp i Danske Invest India och du kan ju kosta på dig att chansa lite utifrån din i övrigt så trygga sparprofil.

———

Det var alla frågor för denna gång. Fler lär följa och vi har också en aktiechatt hos Privata Affärer på fredag att se fram emot.

/Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)