Läsarfrågor – Bra läge i preffar och Ratos Pref inlösen

Läsarfråga: Har en fråga om Ratos gällande inlösen av pref aktie serie C till 1837,5. Vill minnas att någon börskommentator någon gång skrivit att vid inlösen kan man även räkna med kompensation för ”upplupen utdelning” Har jag rätt – och i så fall – kan man räkna med att Ratos bör lägga på 10 kr (30/3) för den extra månad vi sitter med prefaktien innan den löses in i mitten av juni (senaste kv utd var ju 12 maj) Fick inget omedelbart besked från Ratos annat än att de nog inte räknade med detta men är det något man kan diskutera? 

Mitt svar: Nej, jag hittar inget i Ratos bolagsordning om upplupen utdelning vid inlösen så det blir säkert ingen. Du får räkna på om det är värt att behålla Ratos Pref och få 1837,50 kr eller sälja till senast betalt över börsen som vanligt plus betala courtage för affären. Troligen är det lika bra att behålla och lösa in preferensaktien, om du inte har hittat en annan bättre aktie.

Upplupen utdelning kan aktieägare få från vissa andra preferensaktier om de ska lösas in.

Läsarfråga: Funderar på att lägga in lite preffar i min portfölj men är det läge eller bör man avvakta och i så fall vilka ?

Mitt svar: Generellt tycker jag det är ett rätt bra läge för preferensaktier nu. Alla är inte billiga, men så länge aktiekursen är en bit under inlösenkursen och direktavkastningen är 6-8 procent är risken låg. Ibland rekylerar preffar ned utan att det handlar om utdelningen och då kan vara läge. Jag tror inte det blir så oerhört höga räntor eller inflationstopp den här gången heller.

2 reaktioner till “Läsarfrågor – Bra läge i preffar och Ratos Pref inlösen”

  1. Själv köpte jag nyligen mer prefar i Sdiptech, då de tagit in mer aktiekapital och därmed sänkt risken för ägarna av prefarna. Jag anser yielden borde ned en god bit där (i.e. pris upp). Kassaflödet i bolaget är betydligt bättre idag än när prefen gavs ut, men detta har inte heller speglats i priset. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)