Q&A: Kinneviks utdelning av Zalando

Här kommer en genomgång av Kinneviks utdelning av Zalando. Jag har fått många frågor om avknoppningen under vintern och våren. Från Kinneviks sajt hittade jag villkoren och tidsplanen:

Tidsplanen för Kinneviks utdelning av Zalando

17 maj: Första dag för handel i Kinnevik efter utdelningen. Det är denna dag som kursen kommer att rasa med inlösenaktiernas värde. Per den 10 maj är det 166 kr.

Utdelningen sker rent tekniskt genom en aktiesplit på två där den nya aktien är en inlösenaktie. 143 inlösenaktier ger 28 Zalando-aktier.

19 maj – 9 juni: Handel med inlösenaktierna på Stockholmsbörsen.

16 juni: Avstämningsdag för inlösen av inlösenaktierna.

18 juni: Zalando-aktierna lär dyka upp i din depå eller ditt ISK etc denna dag.

23 juni – 14 juli: Omregistrering av dina Zalando-aktier från Sverige till Frankfurt. Enligt Kinneviks informationsmaterial sid 12 gäller detta:

Direktäger du blir det till att fylla i en en blankett som du får. I samband med att dina svenska Zalando-aktier blir tyska måste de tyska Zalando-aktierna levereras till en förvaltarregistrerad depå, vilket de flesta eller alla ISK och definitivt alla KF är. Kolla med din bank.

Äger du via förvaltarregistrerad depå idag blir det sannolikt omregistrering via digitala formulär. Kolla med din bank.

Det går att omregistrera även senare datum, men det är inte alla banker som erbjuder digital handel på Frankfurtbörsen.

Frågor och svar om Kinneviks avknoppning av Zalando

Mejlfråga: Blir aktien noterad i Sverige (är kund hos Avanza)?
Mitt svar: Nej, Zalando-aktien är börsnoterad enbart i Frankfurt även efter avknoppningen av aktier från Kinnevik.

Mejlfråga: Varför delar Kinnevik ut sitt innehav i Zalando? Det kan väl inte vara ekonomiskt försvarbart?
Mitt svar: Kinnevik vill balansera portföljen och få ökad exponering i den mot de onoterade innehaven. Utan Zalando utgör Tele2 och övriga bolag inom e-handel större vikt i portföljen.

Mejlfråga: Sjunker värdet på Kinnevikaktierna i motsvarande grad efter att Zalando-aktierna delats ut?
Mitt svar: Kinnevik-aktien kommer att tappa i kurs med motsvarande värdet av utdelningen av Zalando. På förhand är det ca 166 kr per Kinnevik-aktie. Det finns därför inget kortsiktigt aktieklipp att göra. Allt handlar om vad man tror om portföljen som blir kvar i Kinnevik.

Fråga i aktiechatten den 19 februari: Vad tror du om Kinneviks utskiftning av Zalando till aktieägarna? 
Mitt svar:Om din nätmäklare har digital handel till rimligt courtage på Frankfurtbörsen kan du behålla Zalando om du tror på bolaget. Annars är det mer tveksamt. Hörde om en storbank som i ISK knappt hade möjlighet att låta kunderna handla vanliga USA-aktier. Att kunna handla med Zalando-aktierna snabbt och enkelt är viktigt. Frågan är också om du får tillräckligt mycket analyser, intervjuer och annan info från och om bolaget för att du ska vilja äga aktierna direkt.

Fråga i aktiechatten den 19 februari: Ska jag sälja mina aktier nu tycker du?
Mitt svar: Långsiktiga placerare ska behålla allt eller det mesta i Kinnevik. Vill du minska det nuvarande innehavet i Kinnevik är det lika bra att vänta lite med det och göra det genom att undvika Zalando. När inlösenaktierna är utdelade har Kinneviks kurs fallit med motsvarande inlösenaktiernas värde. Säljer du dessa inlösenaktier minskar du exponeringen och får inga Zalando-aktier.

Läsarfråga i aktiechatten den 30 april: Vad händer om jag inte gör någonting?
Mitt svar: Gör du inget kommer du att sitta med Zalando-aktier i din svenska depå, men de är bara noterade på Frankfurt-börsen så utan omregistrering kan du inte handla med dem. Det är inte så illa att äga aktier i ett framgångsrikt e-handelsbolag, men kanske inte optimalt heller om din bank/mäklare inte erbjuder handel i Tyskland. Å andra sidan går det att flytta aktier och ISK till bättre banker och mäklarfirmor.

Läsarfråga i aktiechatten den 30 april: Hur ser du på Kinnevik som investmentbolag efter att de delat ut Zalando?
Mitt svar: Efter Kinneviks utdelning av Zalando har den kvarvarande aktieportföljen mycket mer fokus mot Tele2 och små e-handelsbolag. Det i sig gillar jag, men jag ser gärna att det är substansrabatt för att Kinnevik-aktien ska vara köpvärd.

Frågor på sociala medier under dagen den 16 maj:
Fråga: Jag vill sälja allt av Zalando-avknoppningen. Kommer det vara så enkelt som att trycka sälja så lir det av?
Svar: Det är bara att sälja, men kanske kommer inlösenaktierna att handlas med rabatt om många vill sälja samtidigt.

Fråga: För mig som vill flytta det från ISK till KF borde det smidigaste vara att sälja inlösenaktierna och flytta pengarna?
Svar: Ja.

Fråga: Hur fungerar det om jag har jämna 100-tal Kinnevik?
Svar: Du får några inlösenaktier över då. Köp fler eller låt de förfalla så säljs de automatiskt sen och du får likviden. Kinnevik har gett SEB i uppdrag att sälja alla fraktioner och betala tillbaka likviderna till Kinneviks ägare.

Hur skulle Hernhag göra?

Om jag ägde aktier i Kinnevik skulle jag göra det via ISK eller KF. Då skulle jag ta emot inlösenaktierna, behålla dem så de omvandlas till Zalando-aktier och sedan via min nätmäklare flytta de till Frankfurtbörsen.

Sen följer jag utvecklingen för Zalando som bolag och aktie och tar nytt beslut därefter om jag ska ha e-handelsjätten som en tillväxtaktie i portföljen och om jag ska ändra på storleken på innehavet.

28 reaktioner till “Q&A: Kinneviks utdelning av Zalando”

 1. Jag har 178st Kinnevik aktier.
  Kommer jag att få 178st till som inlösenaktier som man kan lösa in mot Zalando?
  Eller kommer jag få lösa in med mitt ”riktiga innehav i Kinnevik B”?

  Hoppas du förstår frågan.

  1. Dina 178 Kinnevik kommer att ligga kvar som vanligt, men ge dig ett nytt innehav i form av 178 inlösenaktier. Dessa säljer du eller låter omvandlas till Zalando.

 2. Hej! Tror du man måste äga 143 kinnevik för att få ta del av zalando aktier överlag?

  Jag räknade på det och tog 143 delat på 24 vilket gav ca 5.1, med andra ord per 6~ aktier i kinnevik får jag 1 zalando aktie?

  Tankar? Har 21 kinnevik aktier.

   1. Min fundering är om man måste ha 143 kinnevik aktier för att få ta del av zalando-aktier överhuvudtaget. Tänker annars hade dem skrivit för varje 5,1 kinnevik aktier får du 1x zalando-aktie?
    Man kanske bara får vänta och se vad som händer.

    1. Du behöver inte ha 143 Kinnevik, men har du färre (eller några fler) kommer det inte att gå exakt jämnt upp utan bli inlösenaktier över. Dessa säljs automatiskt efter handeltiden och du får likviderna.

   2. Hej!
    Jag tänker så här.
    Antal Zalando per inlösenaktie som man får bör bli…
    28/143 = 0,19587 Zalando/inlösenaktie.
    21st. inlösenaktier bör då ge …
    21 inlösenaktier * 0,1958 Zalando/inlösenaktie = 4,11 …Zalando.
    Någon som håller med? 🙂

 3. Varför får jag olika inlösenaktier beroende på om jag har kinnevik a eller b aktier när det i slutändan omvandlas till samma zalandoaktir?

  1. Jag kommer inte på varför nu, så fråga gärna bolaget och meddela vad det svarade. Kanske har det något med antalet aktier och själva villkoret att göra. Märkligt också att Kinnevik A föll med 106 kr idag medan Kinnevik B föll med de mer förväntade 156 kr.

 4. Jag undrar hur dessa förändringar påverkar fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag som äger ca 10% i Kinnevik?
  Tacksam för svar!

 5. Hej,
  Förstår inte riktigt en sak. Ska försöka förklara.
  1. Jag äger Kinnevik via ISK hos Avanza.
  2. Om jag ej säljer mina inlösenaktier så kommer jag allt annat lika erhålla ett per Zalandoaktier.
  3. Zalandoaktierna ramlar in på mitt ISK – men är nu börsregistrerade i Frankfurt.
  Nu till sjävba huvudfrågan.
  4. Du skriver ” …så de omvandlas till Zalando-aktier och sedan via min nätmäklare flytta de till Frankfurtbörsen”
  Hur gör jag för att flytta dem till Frankfurtbörsen? Görs detta per automatik? Hjälper Avanza mig med detta?

  Ursäkta långt och lite träigt skrivet.

  1. Hej!
   Du kommer via inlösenaktierna att till slut få svenskregistrerade Zalando-aktier, som det inte går att handla med. Därefter måste du omregistrera dem, vilket enligt uppgift ska gå via digitalt formulär hos Avanza. Den omregistreringen kallar jag för flytt till den börsen.

 6. Hur gör man för att handla fler inlösenaktier? Jag äger bara 20 st Kinnevik och hamnar precis under en omvandling till 4 st Zalando då, skulle behöva köpa en till för att komma upp i 4 st Zalando men förstår inte hur jag skall gå tillväga? Eller syns de inte på det sättet än i depån? Använder Nordea…

  1. Inlösenaktierna handlas på börsen som vanliga aktier med start 19 maj. Bara att köpa några till om du så önskar. Du kommer att se i din depå någonstans att du har inlösenaktier och du köper till några med exakt samma namn.

 7. Hej!

  Rätt ny inom detta så får ursäkta min okunskap, men det står att jag är -5000:- idag efter kinnevik, det stämmer inte isåfall? När ”återställs” mitt konto tillbaka? När jag får zalandoaktierna?

  1. Hej!
   Nej, det stämmer inte att du totalt sett gått back så mycket idag. Frågan är om det kommer att rättas till. Kontantutdelningar sänker från en dag till en annan aktiekursen i respektive bolag och det utan att du totalt förlorat något. Om utdelningen av inlösenaktier räknas på samma sätt blir det ingen korrigering av kursgrafer eller ingångsvärden (GAV). Dina nya Zalando-aktier kommer enligt tidsplanen ovan omkring den 18 juni.

 8. Så här skriver Avanza på sin kundservicesida:

  ”Investmentbolaget Kinnevik har beslutat att dela ut sitt innehav i Zalando till sina aktieägare.

  Kinnevik genomför en aktiesplit där en aktie i Kinnevik delas upp till en Kinnevikaktie och en inlösenaktie. Sista dagen för handel inklusive rätten till inlösenaktie var den 14 maj 2021.

  Inlösenaktierna kommer handlas på Stockholmsbörsen mellan den 19 maj till och med den 9 juni 2021. För dig som ägde Kinnevik senast den 14 maj kommer att få inlösenaktier in bokat på ditt kontot innan börsen öppnar den 19 maj.

  143 st inlösenaktier kommer sedan att lösas in mot 28 st Zalandoaktier, dvs att du behöver ha ca 5,1 inlösenaktier för att få en Zalandoaktie. Eftersom det inte går att ha 5,1 inlösenaktier behöver du minst 6 st inlösenaktier för att få en Zalandoaktie.

  Leverans av Zalandoaktierna är beräknad att ske kring den 18 juni. De inlösenaktier som inte går jämt ut kommer att automatiskt lösas in mot likvider.

  Eftersom Zalando är noterat på Frankfurtbörsen i Tyskland, och den Zalandoaktie som delas ut kommer vara en svensk onoterad Zalandoaktie som inte går att handla, kommer vi på Avanza att automatiskt konvertera Zalandoaktien till den på Frankfurtbörsen, så att du som kund kommer kunna köpa/sälja aktien som vanligt på hemsidan och appen. Det beräknas att ske efter den 18 juni.”

  Eftersom de skriver att de automatiskt kommer att konvertera aktien till den på Frankfurtbörsen så undrar jag om man verkligen kommer att behöva fylla i något formulär, som nämns i tidigare kommentar?

  1. I bästa fall slipper alla, men det finns inga garantier för att det formuläret även hos andra banker kommer att fyllas i automatiskt som hos Avanza.

 9. Jag har 4 stycken aktier i Kinnevik, vilket ju inte är tillräckligt för Zalando-aktier. Kommer jag därför automatiskt få pengar för dessa istället, eller behöver jag sälja mina inlösenaktier?

 10. Vad styr fluktuationerna i priset på inlösenaktierna? Är det knutna till Zalandos aktie?

 11. Jag har lite svårt att förstå det hela, om man har 6 aktier i Kinnevik så får man 1 ZalanDo-aktie.

  Försvinner då Kinnevik-aktierna? Alltså att efter utdelningen har man 1 Zalando-aktie och noll Kinnevik?

 12. Om jag säljer mina inlösen-aktier så kommer jag beskattas med 30% på hela beloppet. (Motsvarande 100% vinst)

  Om jag annars säljer motsvarande Zalando aktier (kommer inte ligga på ISK utan aktiekonto) så borde jag väl kunna sälja dessa via shablonmetoden och på så sätt skatta 30% på 80 % av totalsumman istället?

  Går det att göra så?

  1. Får du inte använda schablonmetoden även på inlösenaktierna?
   Till vanlig aktiedepå brukar det följa med anskaffningsvärde om aktier i ett annat bolag delas ut, men kanske inte när det är inlösenaktier?
   Jag är ingen skatteexpert, kanske någon läsare kan hjälpa till här?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)