Ny resa till Ryggskottland – RIP tunga marklyft

Idag hade jag laddat för den femte veckan i Marklyftsprogrammet från Styrkelabbet. De senaste månaderna har jag dessutom kört lite mer rörlighet och stretch för ryggen. Tekniken kändes bra och ländryggen stabil och rak som en fura, fattas bara annat på denna låga vikt 120 kg. Ingen stelhet i ryggen alls innan. Vikten kändes mycket tyngre än det skulle, som om jag tappat 10 kg i lyftkraft på grund av två dagars vila. På repetition nummer tre hugger det i ländryggen.

Ryggskott. 🙁 En ny vända till Ryggskottland med andra ord. På en skala 1 till 10 har jag 1 eller 2, så det gör inte i vardagen, men det känns rent mentalt lite som när aktieportföljen rasar ned till nivåer för flera år sedan. För fyra år sedan kunde jag nästan bolla med 120 kg, nuförtiden får jag ibland slita, ibland få ryggskott.

Jag trodde allt var som det skulle igen då ryggen ändå fungerat allt bättre i år. Så till den grad att jag började lita på den igen och inte bli rädd för ryggskott. Men tillbaka till ruta noll igen.

Från toppåret 2016 har jag blivit allt svagare i råstyrka i främst benövningarna, men lite även i överkroppen. Oklart varför trots allt analyserande. Trist, men när jag dessutom i marklyft blir skadad går det inte. Jag får satsa på knäböj och annat istället. Träna marklyft på lägre vikter för skoj skull. Börja om från början fullständigt än en gång, nästan lite som när jag tog omtag med tillväxtaktierna i vintras.

Minns den tid när jag kunde gå framåt på gymmet:

Nu är det som att jag trots god sömn, mat, proteindrinkar, regelbunden tung träning bara blir svagare med åldern. Redan i 40+?! WTF?!

24 reaktioner till “Ny resa till Ryggskottland – RIP tunga marklyft”

 1. I videon har du dålig form redan i starten av lyftet. Du börjar med stången för långt ifrån smalbenen och har höften för långt ner.
  Av detta gamla klipp skulle jag gissa att du inte aktiverar hamstring tillräckligt.
  Om du börjar med höften högre upp och lutar dig bak i lyftet så att du skapar en ”förspänning” bör du nog komma rätt.
  Kan vara en del annat som spökar men utan att se färska videor i fler vinklar är det svårt att säga.

  Testa att köra med 5*10 på låg volym för att bygga trygghet i rörelsen.

  Nu är jag ju strax under 40 men upplever att program med veckoprogression likt ”The Texas method” funkar bäst.
  /
  Erik

  1. Jag tror jag börjar med höften högre nu, vilket mig veterligen belastar ryggen mer. Borde snarare bli mer benlyftare igen?!
   Tack, det lär bli mångreppare på låga vikter framöver.

 2. Testa starta marklyftet från toppen och gå ner utan att slappna av i nedre läget innan lyft. Dvs starta från racket.
  Då får du en förspänning i bakre kedjan och bör känna om min hamstringstes är vettig.

  Kan vara vettigt att stämma av med en kotknackare så inte du har dragit på dig en obalans också. Jag får det i jämna mellanrum pga gamla synder och behöver rätta till då och då.

 3. Du nämner på rekordsidan att du inte kör bälte, gäller det fortfarande?

  Det kan ju vara en bra vana att lägga till på prov, tänker jag.

 4. Jag lärde mig dra mark av den store Janne Salmela, och hans käpphäst var raka mark och ”gnugga smalben”. Det sistnämnda är att bara dra upp till knäet, så du får känsla för lossdraget. Och precis som Erik skrev, för att få känslan av anspänning i baksida lår och gluteus. Du ”spänner” bågen.

  Du skall inte ge upp, bara starta om. Jag är snart 50 och utvecklas fortfarande fint, inte minst på tekniksidan. Vikterna är inte allt, utan fokusera lika mycket på tekniken. Lite som att köpa aktier med en förväntad bra utdelningsökning, inte bara hög direktavkastning. Vikterna kommer tids nog när du känner dig trygg.

  1. Rätt buktryck och ingångsspänning i kroppen trodde jag att jag hade, men tydligen inte. Får bli nytt omtag och först om jag någon gång har nya förutsättningar tunga marklyft igen.

 5. Men snälla. Varför ge massa råd om marklyft när detta uppenbarligen är källan till problemet? Kanske gå till en expert som har detta som jobb som kan ge dig råd & program? Kanske förstå hur mycket i kroppen som involveras i ett marklyft? Du kan ha norra Europas starkaste rygg men om din core är svag så får du ändå problem. Gör om gör rätt. Knäckande när man måste backa i sin utveckling, precis som en golfare som får sin sving tillrättavisad och ”tappar” 40 meter i utslaget, men i långa loppet vinner man på det.

 6. Tunga vikter (1 RM) är som tillväxtaktier – hög risk och inte alltid hållbart på sikt.
  Lättare vikter og fokus på teknik blir som värdeaktier – långsiktigt og en trygg bas i muskelportföljen.

  Kan du inte lyfta en vikt i 10 år skall du inte lyfta den i 10 minuter, ungefär..

  1. Jag har faktiskt sett det där klippet redan tidigare och det är en intressant poäng. Risk/reward-kvoten är för låg, säger han. Ja, kanske för somliga. Kanske för mig.

   1. Om Marklyft vore en aktie – är det i så fall en aktie som du skulle bedöma värt risken att ha i din portfölj? 😉

 7. Kosten kan vara en stor källa till problem. Ketogen/Carnivor-kost har gjort att många fått mindre ont i leder p.g.a. minskad inflammation.

  Mest kända förespråkaren av carnivor-kost är Dr. Shawn Baker, en kirurg och f.d. elitroddare som kände att han hade svårt att fortsätta bli bättre på gymmet efter 45-50. Han är nu 55 tror jag och tar nya personbästa efter att han switchat och äter endast nötkött.
  Har personligen provat och fått fina resultat i form av viktminskning, styrkeökning och ökad mental fokus samt starkt minskat sötsug.

  http://www.meatheals.com

  https://www.instagram.com/shawnbaker1967/?hl=sv

  http://www.martinajohansson.se

  Lite bloggar och konton på ämnet, kan vara värt att kolla upp?

 8. Intressanta analyser.

  However, hade detta hänt mig hade jag varit 121% säker på att det är ALS.

  no need to worry! (?)

 9. Finns en enkel lösning till problemet, skippa marklyften;)

  https://www.youtube.com/watch?v=FWizDhYjGsc

  Eller helt enkelt sänka vikterna och bara köra för formens skull. Finns så många andra bra och viktiga övningar för ryggen och baksida lår. Har pajjat ryggen själv ca 3 ggr innan jag började inse att det inte var en övning för mig:)

  Ha det gött!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)