Fonden Xact Högutdelande höjer utdelningen

Fonden Xact Högutdelande

Mitt största innehav är den börshandlade fonden Xact Högutdelande. Idag kom beskedet att de höjer utdelningen från fjolårets 5 kr per andel till 5,60 kr per andel. ”Utdelningsbeloppet motsvarar 4,51 % av fondens andelsvärde vid stängning per 2018-04-30.”
(Tillägg 3 maj 2019: datumet ovan är i skrivande stund fortfarande korrekt citerat, men det är förstås 2019 de menar).

Utdelningshöjningen är motsvarande 12 procent (ej procentenheter). Årets 5,60 kr delat på fjolårets 5 kr är nämligen 1,12. Det är en bra höjning som känns alldeles lagom, varken för stor eller för liten.

En direktavkastning på 4,5 procent är också bra. Fonden är inte full av värdefällor med enbart skyhöga direktavkastningar, utan en rätt blandad samling stabila utdelare.

10 reaktioner till “Fonden Xact Högutdelande höjer utdelningen”

 1. Hej Marcus,

  Köper du XACT genom Avanza eller Nordnet? Hörde att det är bättre att köra genom KF i Nordnet pga källskatten som man får tidigare.. Kör du Avanza eller Nordnet? Och KF eller ISK?

  Tack!

  1. Hej!
   Xact Högutdelande är noterad i Sverige så det är ingen källskatt på utdelningen där. Jag har det mesta av mitt kapital hos Avanza i KF. Ibland kan Nordnet vara lite snabbare med att återbetala källskatten på utländska bolagens utdelning.

 2. Hej Hernhag!

  Dessa var goda nyheter, indeed 🙂

  XACT Högutdelande är också mitt största innehav som jag även månadssparar i tillsammans med de största Svenska investmentbolagen.

  Jag hoppas på en lika ljus utdelningsframtid åren framöver!

  Med vänliga hälsningar,
  Fröken Investera

 3. Hej!

  Jag har fått en sudd om 100k av mor. Eftersom jag inte behöver dessa pengar nu eller, ganska säkert, på 5 års sikt, så skulle jag vilja köpa Xact Högutdelande för hela beloppet och sedan återinvestera utdelningen i samma fond. Detta för att slippa engagera mig i djupare analyser mm.
  Jag har swingat lite på börsen och insett att det inte är något för mig då jag haft svårt att göra känslokalla affärer med så lite som 10-20 000 kr
  Fråga: är det en smart, gyllene medelväg för en som är lite lat OCH svinrädd för att förlora pengar?

  Tack för bra böcker!

  1. Hej!
   Det är en helt okej väg att gå. Enda problemet är att XACT Högutdelande är ganska ny som fond och jag vet inte hur många värdefällor det är i fonden, kanske är några av högutdelarna bolag som får sänka utdelningen och att det är därför de värderas som de gör. Leta gärna fler och tryggare fonder som komplement, typ Carnegie Corporate Bond eller Spiltan Högräntefond.

 4. Har funderat på utdelningsmekaniken i fonden. Om målsättningen är att dela ut 4% årligen, kan de då komma att sänka utdelningen i kronor för att anpassa direktavkastningen till aktuell NAV-kurs (även om bolagen i fonden höjer sina respektive utdelningar på aggregarad nivå)?

  Vi vet att de 2018 delade ut 5kr per andel, vilket sedan höjdes till 5,6kr per andel 2019, dvs. en utdelningstillväxt på 12%. Innan raset i år låg NAV-kursen runt 130kr, vilket givet förra årets utdelning gav en DA på 4,3%. Anta samma utdelningstillväxt (12%) som ifjol skulle utdelningen för 2020 bli över 6,2kr, och ge en DA på närmare 4,8%. Men, nu när NAV-kursen fallit till dryga 100kr per andel skulle nuvarande utdelning ligga på 5,6% och för 2020 med ovan antaganden hamna på hela 6,2%. Om målsättningen då är runt 4%, låter det rimligt att de sänker utdelningen i kronor per andel från 5,6kr till 4kr givet att NAV-kursen ligger kvar på 100kr i maj?

  Svaret på denna fråga avgör hur attraktiv fonden är att investera i för mig. Kan jag få en hög och stigande yield on cost över tid givet NAV-kurs vid investeringstillfället slår denna produkt enskilda bolag då risken är lägre med en större diversifiering i botten (40 bolag). Men, om de över tid kan sätta keppar i hjulet för denna ränta-på-ränta effekt för att förhålla sig till målsättningen om 4% DA när börsen svänger ser jag inte värdet i produkten för en som precis börjat sin sparresa och inte ska leva på de 4% på kapitalet idag.

  Kommentar på ovan resonemang?

  Tack,

  /H

  1. Jag vet inte exakt hur de resonerar då de inte ger någon information Handelsbankens eller XACT:s sajt. I detta extrema läge är det dessutom extra svårt. Hade inte kurserna rasat hade de nog delat ut mer i kr per andel framöver, läste det någonstans. Nu är frågan hur de resonerar då det blir klart mer än målet om 4 procent av NAV.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)