39 kr i courtage, konkursrisker och fördelen med ICA

Jag vill ha en chansaktie som Fingerprint. En som går upp ca 2% varenda dag som den gör.. Något tips?
Nej tyvärr. Hur aktier går på riktigt kort sikt har jag ingen aning om. Jag kan bara bedöma förutsättningarna på längre sikt, från sex månader och på flera år.

I en aktiechatt skrev du: ”99 kr är det courtage du mig veterligen får räkna med i ISK. Det är bara de nedbantade aktiedepåerna hos vissa mäklare du kan komma under 10 kr i courtage, inte ISK eller KF.” Har inte Avanza ett lägre minimumcourtage än 99 kr? Eller är det så att man då måste ha ngn slags premium-ISK där?
Du har rätt, 39 kr i courtage kan man hos Avanza komma ner i om man har bas istället för premium. Verkar inte vara någon nedbandad tjänst heller, men det rörliga courtaget är högre hos bas så handlar man med stora poster blir det dyrare.

Jag funderar lite på riskerna att ha pengar hos Avanza, Nordnet och andra depåförvaltare. Som jag förstår det så om jag har handlat aktier och fonder för mina pengar så är mina pengar uppbundna där. Om då Avanza skulle gå i konkurs så finns mina aktier kvar och jag drabbas inte? 
Sparkontona har insättningsgaranti hos de flesta, men kontanter i en vanlig depå om bolaget konkursar tror jag innebär lite högre risk rent teoretiskt. Detsamma gäller kapital i en KF, även om det finns regler om att allt måste hållas skiljt från bankens egen rörelse. Följer de bara dessa regler ska det gå bra ändå med lite tur. Med det sagt är jag ingen expert på den här juridiken och det finns få om ens något konkret exempel där en bank med aktiedepåer och KF i Sverige gått i konkurs. Vissa har förlorat tillståndet och andra som konkursat har bara haft sparkonton etc, men det är en annan sak.

Vad tycker du om ICA Gruppen som aktie? Väldigt låga P/E-tal. Visserligen gått upp mycket i år, men pratas om utdelning i vår på 8-9 kr/aktie, vilket till dagens kursvärde ger en direktavkastning på mellan 4-5%. Tänker mig den som en långsiktig aktie med tanke på verksamhet (folk behöver ju alltid mat) samt att de har en stor del av den svenska marknaden.
ICA är ett i grunden bra bolag, men just nu är det lite högre risk eftersom en hel del i Norge hänger på konkurrensmyndighetens beslut som kommer nästa år. Som långsiktig aktie tänker du rätt om ICA.

——————-
Det var alla frågor och svaf för denna gång. Nya kommer antagligen fler en annan gång framöver. Det kommer i vart fall fler på aktiechatten hos Privata Affärer fram till och med vecka 51. Sen drar vi igång den 10 januari igen.
/Marcus med tomteskägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)