Q&A – Köpa ETF:er och börja månadsspara i aktier

Hej, här kommer ännu ett inlägg med några frågor och svar.

Jag har blivit sugen på att investera i utdelande ETF:er, men känner att jag har för dålig koll. Mitt mål är att få bra total avkastning på sikt (utdelningar + värdeökning), samtidigt som jag skulle vilja få lite utdelningar varje månad. Har förstått att det finns allt från högutdelande globala (typ SDIV) till de som följer amerikanska utdelningsaristokrater (tex NOBL) eller globala utdelningsaristokrater (WDIV??) mm. Gissar att de ETF:er med hög direktavkastning investerar i mindre kvalitativa bolag, och att man därför kan förvänta sig en bättre kursutveckling i de med lägre direktavkastning?
Är utdelande ETF:er något för mig, och hur tycker du jag ska tänka kring val av ETF? Är det bra köpläge just nu?
Jag tycker utdelande ETF:er är ett bra komplement i en portfölj, men likt de flesta andra ETF:er och vanliga fonder är det inte helt lätt att veta exakt vad man får. En korg med 30-100 aktier är inte lätt att analysera och för grepp om. 🙂 Välj ETF med lagom hög direktavkastning och landsfördelning. Chansen till kursuppgång kan vara större om direktavkastningen är ”bara” 2-4%, men det finns inget enkelt sådant samband utan allt beror så mycket på.

Jag har nyligen bestämt mig för att investera i aktier, men jag är osäker på hur jag ska börja. Jag vet att jag vill investera långsiktigt och satsa på stabila storbolag med god direktavkastning och utdelningstillväxt. Precis vilka bolag det kommer att bli håller jag att titta på. Problemet just nu är att börsen har gått nedåt under flera månader och jag känner att jag kanske borde avvakta. Å andra sidan så har jag tänkt att köpa regelbundet varje månad, så då borde det kanske inte spela någon roll när jag börjar min aktieresa, efter det alltid kommer att gå både upp och ner. Jag är lite kluven angående detta. Om jag har en tämligen stor summa pengar (ca 500.000 kr) på ett sparkonto som jag vill investera i aktier, plus att jag vill avsätta 5.000-6.000 kr av lönen varje månad för aktieköp, hur tycker du att jag borde lägga upp detta i dagsläget? Ska jag avvakta eller börja på en gång? Ska jag köpa för större summor i början så att jag får sparpengarna investerade fortare, eller ska jag köpa för kanske 10.000 kr per månad och dra ut på det hela i ett antal år tills pengarna på sparkontot är helt investerade? Är det överhuvudtaget en bra idé att månadsspara i aktier på detta sätt, eftersom jag kommer ju mer eller mindre strunta i om det går upp eller ner för de bolag jag investerar i. Min tanke är att om jag sparar långsiktigt så kommer det hela jämna ut sig i slutänden och gå sakta uppåt, oavsett börskrascher och dylikt.
Rent teoretiskt ska man köpa allt direkt då börsen går upp oftare än den går ned. Jag tycker ändå det känns klokt om du månadssparar i aktier som du skriver, säg 10 papp i månaden. Den långa trenden på börsen är ned sedan ifjol så det behöver inte vara bråttom att köpa aktier. En kombination vore ju att köpa för 100 tusen kr nu och sen månadsspara. Blir du mer eller mindre fullinvesterad inom ett år eller två år är det sannolikt en bra affär på fem års sikt eller längre.

Jag funderar på att köpa Bredband 2 på 5 års sikt. Vad har du råd, vad är aktien värd?
Jag har tyvärr ingen bra koll på Bredband2, men de verkar vara på rätt väg för vinsten steg ifjol och aktien ligger i en långsiktigt stigande trend.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)