Q&A – Småbolagsfrågor och försäkringspremien för KF

Här kommer nya frågor och svar som skett över mejlen den senaste tiden. Era frågor i svart och mina svar osvärtade. /M

Har funderat lite på att köpa Skistar trots att den gått upp en del. Hur bedömer du den aktien på några års sikt?
Skistar är ett rätt bra bolag med en nästan monopolistisk ställning på flera orter. Tyvärr ligger aktien nära de gamla kursrekorden och känns inte särskilt billig längre. På rekyl vore det bättre.

Vad tycker du om nyemission i Mindmancer. Äger redan aktier i dem (med förlust) och undrar om jag vågar fylla på?
Mindmancer har en mycket spännande teknik för säkerhetsövervakning, men det är väldigt svårt att säga när och hur de eventuellt kommer att lyckas över tid. Fyll bara på om du fortsatt tror på bolaget inte ligger för tungt i aktien.

Hur ställer du dig till en investering i Genova Pref?
Känns som ett okej alternativ. Inte det säkraste, men heller inte det sämsta.

Läste på Avanza tror jag att när man dör så betalas 101% till den man har sagt att KF ska övergå till. På grund av detta dras det en viss summa från KF varje månad eller om det var varje kvartal. Stämmer det?
Ja, det kostar en liten ”riskpremie” i KF. För mig är det ca 2 kr per kvartal, vilket är så lite det är ointressant som kostnad. 🙂
Om jag har KF hos Avanza och de går i konkurs, hur blir det då med min KF? 
Om de har följt reglerna har de hållit det som i praktiken är kundernas tillgångar skilda från de egna, men det finns det ingen garanti för. Rent teoretiskt kan därför allt i en KF försvinna om banken/nätmäklarens pensionsbolag går i konkurs. Skulle de gå i konkurs skulle nog någon köpa loss alla KF och depåer från konkursboet och rädda det hela. Oavsett, så länge nätmäklarna tjänar bra med pengar och har en seriös och finansiellt stark ägare är jag lugn. Men insättningsgaranti i KF finns inte.

4 reaktioner till “Q&A – Småbolagsfrågor och försäkringspremien för KF”

 1. Enligt SMHI definierar meteorologer vinter som den period då dygnets medeltemperatur varaktigt är 0 grader eller lägre. Jag tycker att denna definition är förlegad. Jag tycker att det ska vara då nyfikenheten kring SkiStar börjar bubbla hos aktieintresserade.

  Jag skrev ett par tankar om SkiStar för några dagar sedan och håller med dig om att aktien inte är billig, dock handlas den under det tioåriga P/E-snittet.

  Jag vill passa på att tacka dig för en trevlig blogg och även en mycket trevlig bok. Jag ska hoppa på nummer två när tillfälle ges.

  //Humankapitalisten

  1. Trevligt du gillar min sajt och bok.
   Du får föreslå din nya definition av vinter till SMHI. 🙂

  2. Jag tror att Skistar har en ljus framtid. Det är ett av de företag jag följt mest ingående de senaste åren med besök på bolagsstämmor mm och de har mycket bra grejer på gång. Skid-VM i Åre 2019, ny anläggning i Österrike (Europa har mycket att lära av Skistar när det gäller att driva skidanläggningar) och ny flygplats i Sälen. Det finns många möjligheter för Skistar att lyfta omsättning och vinst enligt mig. Men ja, de känns dyra men bra aktier brukar göra det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)